533
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Λύθηκε το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ – Χατζηδάκης: Γίνεται συστηματική δουλειά

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 19:08
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Λύθηκε το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ – Χατζηδάκης: Γίνεται συστηματική δουλειά

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 19:08

Ενα χρόνιο πρόβλημα με 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ, των οποίων η έκδοση παρουσίαζε πολυετή καθυστέρηση, λύθηκε καθώς έπειτα από συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ, διευθετήθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα.

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Η οριστική επίλυση του θέματος επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, στο Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι το ΝΑΤ παρουσιάζει σημαντική πρόοδο στην ωρίμανση των συνταξιοδοτικών φακέλων που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους μέσα σε λίγους μήνες σε σχέση με τα 3 και 4 χρόνια που απαιτούνταν μέχρι πρότινος.

«Είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής και καλής δουλειάς των υπαλλήλων του ΝΑΤ για την οποία τους έδωσα συγχαρητήρια! Έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και τους αξίζει ένα μπράβο. Επίσης, υπογραμμίζω ότι όπως είχα υποσχεθεί πριν από λίγες ημέρες, το πρόβλημα με τις 444 συντάξεις χηρείας αντιμετωπίστηκε και οι γυναίκες των θανόντων ναυτικών θα δουν επιτέλους τις οριστικές συντάξεις χηρείας τους να πληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ήταν μια στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας και την εκπληρώσαμε όπως οφείλαμε», σχολίασε.

Αναφορικά με την πρόοδο που σημειώνεται στο ΝΑΤ, ο Κ. Τσαγκαρόπουλος παρουσίασε τα εξής ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία:

  • Τη σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών φακέλων από το ΝΑΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους μήνες η μέση μηνιαία ωρίμανση από το ΝΑΤ είναι 410 συνταξιοδοτικές υποθέσεις τον μήνα ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσαν τις 190 υποθέσεις τον μήνα. Οι συνταξιοδοτικοί αυτοί φάκελοι στη συνέχεια μεταβιβάζονται για την οριστική έκδοση της σύνταξης στον ΕΦΚΑ όπου και σε αυτό το στάδιο παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με 1 χρόνο πριν. Το 2017 οι εκκρεμείς συντάξεις προς απονομή ήταν 4.500 και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 56%. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η μείωση των εκκρεμοτήτων να ξεπεράσει το 75%.
  • Την αύξηση κατά 70% του ρυθμού απονομής των εφάπαξ του ΝΑΤ σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπολογίζεται πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει αποδοθεί το σύνολο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των φακέλων από το ΝΑΤ αλλά και της απονομής των εφάπαξ οφείλεται:

  • Στη συστηματική δουλειά των υπαλλήλων του Απομαχικού Ταμείου και στην εσωτερική αναδιοργάνωση που υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες (όπως δημιουργία κλιμακίων με διακριτές αρμοδιότητες και κεντρικό συντονισμό).
  • Στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού με την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών και γνήσιου λογισμικού. Σημαντική σε αυτή την προσπάθεια ήταν και η συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
  • Στην υλοποίηση διαλειτουργικοτήτων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον ΕΦΚΑ, που επιτάχυνε την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών για την έκδοση των συντάξεων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η εξάλειψη εκκρεμοτήτων, να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα το θέμα των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης και να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός για να αποφευχθούν στο μέλλον καθυστερήσεις όπως αυτές με τις συντάξεις χηρείας.

Τέλος, αποφασίστηκε η ένταξη του ΝΑΤ στο νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News