669
Ο Ερντογάν καλωσορίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μετά την άφησε χωρίς καρέκλα... | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Λυπάμαι φταίει το τουρκικό πρωτόκολλο»: Η «απολογία» Μισέλ για το sofagate

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 09:42
Ο Ερντογάν καλωσορίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μετά την άφησε χωρίς καρέκλα...
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Λυπάμαι φταίει το τουρκικό πρωτόκολλο»: Η «απολογία» Μισέλ για το sofagate

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 09:42

Ο «σιωπηλός Σαρλ» μίλησε. Ο Σαρλ Μισέλ, ο βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έπαθε ξαφνική αφωνία μπροστά στην προσβολή Ερντογάν προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν (αλλά και προς την Ευρώπη και τις αξίες της συνολικά), πήρε επιτέλους θέση για το λεγόμενο sofagate – το διπλωματικό ατόπημα που συνέβη στο παλάτι του Ερντογάν.

«Δεν φταίω εγώ, φταίει το (τουρκικό) πρωτόκολλο», βγήκε να πει ο «ανίδεος», «αναίσθητος», «μουγγός», «αργός σε σκέψη και αντίδραση» και «αδύναμος-ανίκανος να κρίνει καταστάσεις» (για να παραθέσουμε μερικά μόνο από τα «κοσμητικά» επίθετα που του επεφύλαξε ο ευρωπαϊκός Τύπος) Σαρλ Μισέλ.

Η «απολογία» του έγινε μέσω Facebook, με μία μακροσκελή ανάρτηση στην οποία παρά την κατακραυγή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως άφησε να εννοηθεί ο Βέλγος, εμμέσως πλην σαφώς, επίσης δεν φταίει!

Και παρ’ όλο που εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι φάνηκε «αναίσθητος» –όπως χαρακτηριστικά σημείωσε– έναντι της προσβολής στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Μισέλ επέμεινε ότι κατά την επίσκεψή τους στην Αγκυρα «έγινε δουλειά» -κατά το κοινώς λεγόμενον- και συζητήθηκαν μεταξύ άλλων… και τα δικαιώματα των γυναικών!

Βέβαια ο παγκόσμιος Τύπος έχει άλλη γνώμη: «Δύο πρόεδροι επισκέφτηκαν την Τουρκία – μόνο στον άνδρα προσέφεραν καρέκλα» έγραψαν οι New York Times, σχολιάζοντας πως αυτό το σφάλμα του πρωτοκόλλου συμβολίζει το πώς οι γυναίκες αντιμετωπίζονται στην Τουρκία του Ερντογάν.

Ο Σαρλ Μισέλ, όμως, όχι μόνο δεν αποδοκίμασε την πρόκληση που σκηνοθέτησε –σκοπίμως ή όχι δεν έχει σημασία– ο Ερντογάν σε βάρος της Ευρώπης στο πρόσωπο πρώτα της γυναίκας και μετά της πολιτικού Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αλλά επιχείρησε και να τον καλύψει,  κάνοντας λόγο για «αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες» που προκάλεσε τη «μειωτική μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«H επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με την ΕΕ.

»Και παρά τη σαφή βούλησή μας να πάει καλά, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων πρωτοκόλλου από τις τουρκικές αρχές έχει δημιουργήσει μία λυπηρή κατάσταση: τη διαφοροποιημένη ή και μειωτική μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε μεταξύ άλλων στην μακροσκελή αυτή έκφραση συγγνώμης ο βέλγος πολιτικός .

«Οι λίγες εικόνες που κυκλοφόρησαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα ή τα βαθιά μου αισθήματα», υποστήριξε και το ίδιο, προσέθεσε, ισχύει και «για τις οι αρχές του σεβασμού τις οποίες και θεωρώ βασικές».

Η στιγμή που ο Ερντογάν δείχνει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πάει να καθήσει στον καναπέ, ενώ ο Σαρλ Μισέλ παρακολουθεί (Εuropean Union/via REUTERS)

Εξηγώντας τέλος ότι ο ίδιος και η πρόεδρος της Κομισιόν δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω διαστάσεις σε ένα τέτοιο δημόσιο περιστατικό (σ.σ. όπως χαρακτηρίζει την προσβολή που τους επεφύλαξε ο Ερντογάν), ο κ. Μισέλ στέκεται στην ουσία -όπως λέει- της πολιτικής συζήτησης που είχαν με τους οικοδεσπότες τους στην Αγκυρα:

Για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης – θέματα τα οποία όπως σπεύδει να σημειώσει τέθηκαν, «χωρίς ταμπού» στην κοινή συνέντευξη Τύπου από τον ίδιο και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. η οποία ευτυχώς δεν χρειάστηκε και πάλι να αναζητήσει κάποιο κάθισμα).

Πρωτόκολλο και πολιτική όμως, δεν είναι δύο διακριτές έννοιες και το sofagate –από τον καναπέ (sofa) στον οποίο κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– ήταν μία στιγμή αποκάλυψης για όλους, ιδίως για τον κύριο Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της «απολογίας» Μισέλ στα γαλλικά:

Nous avons participé ce mardi, Ursula von der Leyen et moi-même, à une rencontre à Ankara avec le président turc Recep…

Δημοσιεύτηκε από Charles MICHEL στις Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...