430
Από το 2018 η CIA έχει τη δυνατότητα να κάνει ανεξέλεγκτα χάκινγκ στις ηλεκτρονικές υποδομές των εχθρών των ΗΠΑ. Της έλυσε τα χέρια ο Τραμπ | Wikipedia

Λυμένα τα χέρια της CIA στο Ιντερνετ, με εντολή του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 19:42
Από το 2018 η CIA έχει τη δυνατότητα να κάνει ανεξέλεγκτα χάκινγκ στις ηλεκτρονικές υποδομές των εχθρών των ΗΠΑ. Της έλυσε τα χέρια ο Τραμπ
|Wikipedia

Λυμένα τα χέρια της CIA στο Ιντερνετ, με εντολή του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 19:42

Με προεδρική εντολή του 2018 η οποία όμως μόλις τώρα γνωστοποιείται από τα Μέσα, ο Τραμπ έλυσε τα χέρια της CIA όσον αφορά «κυβερνοεπιθέσεις» ενορχηστρωμένες από την αμερικανική μυστική υπηρεσία και εναντίον χωρών που θεωρούνται «εχθρικές» προς τις ΗΠΑ. Με την εντολή αυτή δίνονται περισσότερες εξουσίες στη CIA και παρακάμπτεται η σχετική γραφειοκρατία στην αμερικανική διοίκηση.

Το Ιράν είναι, βασικά, η χώρα που συνεχίζει και δέχεται τις ιντερνετικές «περιποιήσεις» της CIA, αλλά στο έγγραφο που από τον Λευκό Οίκο απεστάλη στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια αναφέρονται σαφώς και η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων του Λευκού Οίκου, βάσει του ρεπορτάζ που έκανε το Yahoo News, φιλοτεχνούν το εξής μοτίβο: «Ο πρόεδρος ήθελε ένα όχημα ώστε να αντεπιτεθεί στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, και αυτός ήταν ο τρόπος να το κάνουμε». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τότε κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ το αφήγημα των Δημοκρατικών περί εμπλοκής των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές του 2016, κάτι που είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την προεδρία Τραμπ.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ από το 2018 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από μυστικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον του Ιράν και άλλων στόχων, έχοντας κατακτήσει μεγαλύτερη ελευθερία τόσο σχετικά με το είδος των επιχειρήσεων που διεξάγει όσο και σχετικά με τους στόχους της. Για τέτοιου είδους επιθέσεις δεν απαιτείται πλέον έγκριση από τον Λευκό Οίκο.

Επειτα από μία σειρά μυστηριωδών περιστατικών σε ιρανικές εγκαταστάσεις, το καθεστώς των μουλάδων μάλλον έχει υποψιαστεί τι συνέβη και συμβαίνει, και πιθανώς να έχει συγκεντρώσει και κάποια αποδεικτικά στοιχεία για την επίθεση της CIA στα ηλεκτρονικά συστήματα του ιρανικού κράτους.

Επιπροσθέτως, οι New York Times έχουν δημοσιεύσει ρεπορτάζ  περί «συντονισμένης δράσης των υπηρεσιών των ΗΠΑ και του  Ισραήλ» με στόχο την επιβράδυνση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αλλά και τη δημιουργία προβλημάτων στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.

Στο Ιράν έχουν συμβεί, δε, πολλά περίεργα γεγονότα, όπως μία αποτυχημένη εκτόξευση δορυφόρου, ατυχήματα και εκρήξεις σε ένα εργοστάσιο πυραύλων και στο πυρηνικό κέντρο Νατάνζ, κ.ά. Δεν θα είναι απίθανο να αποδειχθεί κάποτε, λένε οι ειδικοί αναλυτές, ότι οι αποτυχημένες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας οφείλονται στον παράγοντα CIA.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της CIA, λέει το Yahoo News, πανηγύρισαν το λύσιμο των χεριών τους, ωστόσο οι επικριτές της προεδρικής εντολής βλέπουν τον κίνδυνο ενός ελλιπούς ελέγχου της υπηρεσίας των κατασκόπων. Τέτοιο έλλειμμα, λένε, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες ή και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των ίδιων των πρακτόρων.

Σχετικά με το ζήτημα, η υπηρεσία ειδήσεων του Yahoo γράφει ότι η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει ή να απαντήσει σε μία εκτενή λίστα με ερωτήσεις που της υπεβλήθησαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...