399
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω των περιοριστικών μέτρων (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Λύματα: Αύξηση 196% του ιικού φορτίου στην Ξάνθη, μείωση 33% στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 19:21
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω των περιοριστικών μέτρων (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Λύματα: Αύξηση 196% του ιικού φορτίου στην Ξάνθη, μείωση 33% στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 19:21

Αυξητικές είναι οι τάσεις συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα των τεσσάρων από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την εβδομάδα από τις 5 έως 11 Απριλίου 2021.

Οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από 50% στα Χανιά μέχρι 196% στην Ξάνθη! Οριακές χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%) καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (-33%) και στον Αγιο Νικόλαο (-37%).

Αναλυτικά

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση 33% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Αττικής, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά παρουσιάζει τάση μείωσης.

Θεσσαλονίκη: Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Καταγράφηκε μικρή αύξηση (+21%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας σε σχέση με την εβδομάδα από τις 29 μέχρι και τις 4 Μαρτίου.

Βόλος: Η μεταβολή (-7%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αξιολογείται από τους ειδικούς ως αμελητέα.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση 122% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Ηρακλείου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Χανιά: Καταγράφηκε αύξηση 50% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, το οποίο παραμένει αρκετά υψηλό.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση 74% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Ρεθύμνου. Επειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το ιικό φορτίο των λυμάτων επανήλθε σε πρότερα επίπεδα.

Αγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε πτωτική τάση 37% του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+7%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση 196% του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά την αύξηση, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα της Ξάνθης παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες πόλεις που ελέγχονται από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ (π.χ. Λάρισα, Βόλος).

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μικρή αύξηση (+20%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένουνπολύ χαμηλά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...