700
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ιντα Ένγκβολ (Σόφι), η δημιουργός της σειράς Λίσα Λάνγκσεθ και ο Μπγιορν Μόστεν (Μαξ) | Ούλρικα Μαλμ / Netflix

Love & Anarchy: Η καλτ σειρά που τάραξε τα ήρεμα νερά του σουηδικού καθωσπρεπισμού

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 16:12
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ιντα Ένγκβολ (Σόφι), η δημιουργός της σειράς Λίσα Λάνγκσεθ και ο Μπγιορν Μόστεν (Μαξ)
|Ούλρικα Μαλμ / Netflix

Love & Anarchy: Η καλτ σειρά που τάραξε τα ήρεμα νερά του σουηδικού καθωσπρεπισμού

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 16:12

Για τον έξω κόσμο, η Σόφι Ρίντμαν είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της μεσοαστικής τάξης, μια καθώς πρέπει γυναίκα που συνδυάζει την καριέρα της συμβούλου επιχειρήσεων με την ανατροφή των δύο μικρών παιδιών της. Οταν, όμως, γνωρίζει τον Μαξ Χάρβι, έναν χαοτικό νεαρό, που δουλεύει ως τεχνικός υπολογιστών και είναι 12 χρόνια νεότερός της, η αξιοπρεπής και συμβατική εικόνα της καταρρέει.

Πετώντας στα σύννεφα του έρωτα που ζουν, αρχίζουν να φέρονται σαν παιδιά: τσακώνονται για το παραμικρό, φωνάζουν σε αγνώστους στο δρόμο, εκείνη ντύνεται σαν την ποπ τραγουδίστρια Σίντι Λόπερ κι εκείνος προσποιείται ότι είναι το αφεντικό του εκδοτικού οίκου όπου εργάζονται και οι δύο. Με άλλα λόγια, κάνοντας τρέλες, επαναστατούν στους άγραφους κοινωνικούς κώδικες της Σουηδίας. Καθώς το παιχνίδι κλιμακώνεται, η Ρίντμαν καταλήγει να τινάξει στον αέρα μια επιχειρηματική συμφωνία και οδηγεί τον γάμο της στο χείλος της κατάρρευσης.

Αυτή δεν είναι μια ιστορία καθημερινής τρέλας –αν και θα μπορούσε- αλλά η υπόθεση του Love & Anarchy (Αγάπη και Αναρχία), μιας σειράς του Netflix που αμφιταλαντεύεται μεταξύ της κωμωδίας και του δράματος και δείχνει περίτρανα το χάος που κρύβεται κάτω από την ήσυχη επιφάνεια της μεσαίας τάξης της Σουηδίας.

Η σειρά, που σημειώνει επιτυχία, έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τη χαρακτήρισε πρωτοποριακή ως προς την ειλικρινή απεικόνιση της κρίσης που περνάει μια γυναίκα της μέσης ηλικίας, όπως γράφουν οι Times.

Ωστόσο, η επιτυχία της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην υποβόσκουσα κοινωνική ένταση που υπάρχει στη χώρα, όπως λένε οι ειδικοί. «Η σουηδική κουλτούρα περιγράφεται ως μια από τις πιο ατομικιστικές στον κόσμο, ενώ το πιο σημαντικό πράγμα για τους ανθρώπους είναι η αίσθηση του να ανήκουν κάπου», είπε η Καταρίνα Γκράφμαν, λέκτορας Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

«Μπορούμε να το ονομάσουμε ”το παράδοξο του να είσαι συνηθισμένος”. Πρέπει όλοι να είμαστε μοναδικοί και αληθινοί με τον εαυτό μας, αλλά, τελικά, με τον ίδιο τρόπο που όλοι οι άλλοι είναι μοναδικοί. Ακόμη και το μοναδικό πρέπει να είναι πολιτισμικά αποδεκτό και να ταιριάζει σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο», κατέληξε η Γκράφμαν.

Η σειρά τονίζει κάποια χαρακτηριστικά της σύγχρονης Σουηδίας που «πονάνε». Η Σόφι Ρίντμαν, την οποία υποδύεται η Ιντα Ενγκβολ, προέρχεται από μια βαθιά σοσιαλιστική οικογένεια, αλλά έχει εγκαταλείψει τα αριστερά ιδανικά του πατέρα της, «πέφτοντας με τα μούτρα» στην καπιταλιστική ζωή του 21ου αιώνα. Στην πρώτη σεζόν, η γυναίκα αυτή εμφανίζεται στην υπόθεση για να εκσυγχρονίσει τη Lund & Lagerstedt, μία σοβαρή εκδοτική εταιρεία που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαγοράς της από μια εταιρεία που προβάλλει προγράμματα μέσω ίντερνετ -κάτι που δεν απέχει και πολύ από τη φιλοσοφία του Netflix.

«Κοίταξα γύρω μου, παρατήρησα την κοινωνία και είδα ότι έχουμε τόσους πολλούς συμβούλους που μετρούν και υπολογίζουν τα πάντα», είπε η 47χρονη δημιουργός της σειράς, Λίσα Λάνγκσεθ. «Το να βάλεις το επάγγελμα του μάνατζερ στον κόσμο του πολιτισμού, που βασίζεται σε ιδέες και συναισθήματα, είναι μια σύγκρουση που δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον. Η Σόφι, η ηρωίδα της σειράς, είναι εκεί μόνο για τα χρήματα και για να εξορθολογήσει τα πράγματα, ενώ η τέχνη δεν ήταν ποτέ βασισμένη στη λογική».

Κομμάτι της επιτυχίας της σειράς είναι η αγωνία που νιώθουν πολλοί νεαροί Σουηδοί της μεσαίας τάξης που παλεύουν με τις κοινωνικές συμβάσεις γύρω τους, συχνά μετακομίζοντας σε αγγλόφωνες χώρες σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από την πίεση του να φαίνονται «κανονικοί και καθώς πρέπει».

Μια σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη χρονιά στο Nature Communications, αναφέρει το δημοσίευμα των Times έδειξε ότι οι Σουηδοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν σε συζητήσεις τους ανθρώπους που σπάνε τα κοινωνικά πρότυπα, πολύ περισσότερο και πιο ένθερμα απ’ ότι οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και οι Φιλανδοί, αλλά θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να βγάλουν από τη ζωή τους τους αντικομφορμιστές. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι οι άγραφοι κανόνες που διέπουν την ευγενική συμπεριφορά θεωρούνταν πιο αυστηροί στη Σουηδία από ό,τι στις ΗΠΑ.

Δεν είναι όμως όλα τόσο αρνητικά σε αυτές τις κοινωνιολογικές διαπιστώσεις. Μελέτες που σύγκριναν τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι Σουηδοί την πανδημία, με τον τρόπο που το έκαναν οι Νορβηγοί ή οι Δανοί έδειξαν ότι εκείνοι ήταν πιο έτοιμοι, όχι μόνο να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον, αλλά ακόμη και να ακολουθήσουν με κλειστά μάτια την χαλαρή στάση της κυβέρνησής τους απέναντι στο θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...