621
Ανένδοτο αγώνα εναντίον του Ελον Μασκ (δεξιά) και της ψηφιακής πλατφόρμας Χ κήρυξε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (αριστερά) | EPA/ Reuter / CreativeProtagon

Λούλα εναντίον Μασκ: Δεν θα μας λέει ο κάθε πλούσιος ακροδεξιός τι να κάνουμε

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 10:45
Ανένδοτο αγώνα εναντίον του Ελον Μασκ (δεξιά) και της ψηφιακής πλατφόρμας Χ κήρυξε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (αριστερά)
|EPA/ Reuter / CreativeProtagon

Λούλα εναντίον Μασκ: Δεν θα μας λέει ο κάθε πλούσιος ακροδεξιός τι να κάνουμε

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 10:45

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα εναντίον του Ελον Μασκ και της ψηφιακής πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter). O Λούλα είπε στο CNN Brasil ότι «η κρίση που περιβάλλει το X στη Βραζιλία μπορεί να διδάξει στον κόσμο ότι δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τον ακροδεξιό Μασκ και το δίκτυό του μόνο και μόνο επειδή είναι πλούσιος».

Τα σχόλια του Λούλα έγιναν, γράφει ο Guardian, αφότου το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας ψήφισε ομόφωνα τη Δευτέρα  υπέρ της απαγόρευσης του X, το οποίο είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές.

Η απαγόρευση διατάχθηκε πρώτη φορά την Παρασκευή, ως αποτέλεσμα της άρνησης της εταιρείας να υπακούσει στις δικαστικές εντολές, που απαιτούσαν την αφαίρεση προφίλ κατηγορούμενων για διάδοση παραπληροφόρησης και τον ορισμό ενός τοπικού, νόμιμου εκπροσώπου από το κοινωνικό δίκτυο.

Η συζήτηση μαίνεται στη Βραζιλία για τα δικαιώματα πρόσβασης στην υπηρεσία περισσότερων από 20 εκατομμυρίων χρηστών, εν μέσω φόβου ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να ενισχύσει το ακροδεξιό κίνημα της χώρας, επιτρέποντάς του να παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου.

Χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο αναμένεται να βγουν στους δρόμους το ερχόμενο Σάββατο, την ημέρα ανεξαρτησίας της Βραζιλίας, και πολλοί πιστεύουν ότι θα εκφράσουν την οργή τους για τη στάση του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο Μασκ ευθυγραμμίστηκε ανοιχτά με το πολιτικό κίνημα του Μπολσονάρο, όπως ακριβώς υπερασπίστηκε και τον πιο σημαντικό διεθνή φίλο του πρώην προέδρου, τον Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την Τρίτη ο Μασκ έγραψε για τη Βραζιλία στους 196 εκατομμύρια ακολούθους του στο Χ. Ισχυρίστηκε ότι οι Βραζιλιάνοι θα συμμετάσχουν σε «πορεία για την ελευθερία, διαμαρτυρόμενοι για τις δικαστικές υπερβολές και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του λόγου».

Είκοσι τέσσερις ώρες νωρίτερα ο Μασκ είχε κοινοποιήσει μια άλλη ανάρτηση που διαφήμιζε την πορεία των οπαδών του Μπολσονάρο. Ισχυρίστηκε ότι «πατριώτες Βραζιλιάνοι» ετοιμάζονταν να «πλημμυρίσουν» την οικονομική καρδιά του Σάο Πάολο για να απαιτήσουν την παραπομπή του Αλεχάντρε ντε Μοράες, του δικαστή που επέβαλε αρχική απαγόρευση του X.

Ο Μασκ παρουσίασε την απαγόρευση του X ως μέρος μιας δικτατορικής αριστερής πλοκής για φίμωση των συντηρητικών φωνών, με «πρωτοστάτη τον Μοράες».

Η απαγόρευση επικυρώθηκε τη Δευτέρα από επιτροπή πέντε ανώτατων δικαστών. «Κανείς δεν μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητές του στη Βραζιλία χωρίς να συμμορφώνεται με τους νόμους και το ομοσπονδιακό Σύνταγμα» υποστήριξε ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου, Κριστιάνο Ζανίν.

Ο Πέδρο Ντόρια, βραζιλιάνος αρθρογράφος που γράφει συχνά για θέματα τεχνολογίας και πολιτικής, είπε ότι ανησυχεί ότι ο Μοράες έχει υπερβάλει στην προσπάθειά του να απαλλάξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αντιδημοκρατικές ακροδεξιές φωνές. Εξέφρασε επίσης σοκ από την «αρκετά παράλογη» απόφαση της περασμένης εβδομάδας να απαγορευθεί η χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) για πρόσβαση στο X, τιμωρώντας τους χρήστες αυτής της τεχνολογίας με ημερήσιο πρόστιμο 50.000 ρεάλ (περίπου 7.500 ευρώ).

Ωστόσο, ο Ντόρια απέκρουσε την προσπάθεια του Μασκ να εμφανίσει τον εαυτό του ως λαμπαδηφόρο της ελευθερίας του λόγου, λέγοντας ότι υπό την ιδιοκτησία του το Χ (τότε Twitter) είχε μπλοκάρει περιεχόμενο κατά τη διάρκεια των τουρκικών εκλογών του Μαΐου 2023. Η πλατφόρμα είπε τότε ότι η κίνηση αυτή ήταν «απόκριση στη νομική διαδικασία, για να διασφαλιστεί ότι το Twitter παραμένει διαθέσιμο στον λαό της Τουρκίας».

«Μιλάει για την ελευθερία του λόγου, αλλά δεν μιλάει» έγραψε ο Ντόρια για τον ιδιοκτήτη του X. Σε ανάλυση δεδομένων του 2023 από την πύλη τεχνολογικών πληροφοριών Rest of World, φάνηκε ότι ο Μασκ είχε δεχτεί το 83% των κυβερνητικών αιτημάτων στους πρώτους έξι μήνες που είχε το Χ υπό τον έλεγχό του

«Απλώς συγκρίνετε πώς ενήργησε στην Τουρκία σε σύγκριση με το πώς ενεργούσε στη Βραζιλία. Οταν οι Τούρκοι τού ζήτησαν να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς, τους μπλόκαρε και μετά μπήκε στο Twitter και είπε: “Λοιπόν, η επιλογή θα ήταν να με μπλοκάρει ολόκληρη τη χώρα, και δεν θα το επιτρέψω αυτό”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...