323
Ο Ντάνι ΜακΚόρμικ σε παλιότερη ομιλία του έξω από το κοινοβούλιο της Λουιζιάνας | Chris Graythen/Getty Images

Λουιζιάνα: Θύελλα αντιδράσεων για νομοσχέδιο που εξίσωνε τις αμβλώσεις με ανθρωποκτονία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 10:35
Ο Ντάνι ΜακΚόρμικ σε παλιότερη ομιλία του έξω από το κοινοβούλιο της Λουιζιάνας
| Chris Graythen/Getty Images

Λουιζιάνα: Θύελλα αντιδράσεων για νομοσχέδιο που εξίσωνε τις αμβλώσεις με ανθρωποκτονία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 10:35

Τον μεσαίωνα προσπάθησε να φέρει αμερικανός βουλευτής στη Λουιζιάνα, προωθώντας προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα εξίσωνε τις αμβλώσεις με ανθρωποκτονία, κάτι που δυστυχώς έχει ισχύσει σε κάποιες χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ.

Επειτα από θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τους υπέρμαχους όσο και τους αντιπάλους των αμβλώσεων, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε και ίσως επιστρέψει στη Βουλή της πολιτείας του αμερικανικού Νότου με κάποιες αλλαγές.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε καταθέσει ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντάνι ΜακΚόρμικ, προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης στην πολιτεία και παρείχε συνταγματικά δικαιώματα «σε όλα τα αγέννητα παιδιά από τη στιγμή της γονιμοποίησης».

Ωστόσο, το νομοσχέδιο επέκριναν, εκτός από τους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, και οι αντίπαλοι της άμβλωσης, ενώ είχε προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης.

Αργά την Πέμπτη, το νομοσχέδιο, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αποσύρθηκε από τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λουιζιάνας.

Αντίπαλοι του νομοσχεδίου πρότειναν να τροποποιηθεί, ώστε οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση να μην κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και να προβλέπεται εξαίρεση στην απαγόρευση αμβλώσεων όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Μετά τις τροποποιήσεις αυτές, το νομοσχέδιο θα ξανασυζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η άσκηση διώξεων στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση είναι κάτι στο οποίο είναι αντίθετες και πολλές οργανώσεις κατά της άμβλωσης. Συγκεκριμένα, η Louisiana Right to Life είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι αντιτίθεται στο νομοσχέδιο αυτό. Η οργάνωση ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook ότι δεν αναμένει το νομοσχέδιο να συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Η Louisiana Right to Life χαιρετίζει τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λουιζιάνας για την κοινή της στάση υπέρ της ζωής και των μητέρων», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Ο ΜακΚόρμικ κατέθεσε το εν λόγω νομοσχέδιο δύο ημέρες μετά τη διαρροή στο Politico προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο προτίθεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News