596
Η American Airlines παρήγγειλε τον μεγαλύτερο υπερηχητικό στόλο στον κόσμο | Boom Supersonic

Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε τρεις ώρες – με τον «γιο του Κονκόρντ»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 19:10
Η American Airlines παρήγγειλε τον μεγαλύτερο υπερηχητικό στόλο στον κόσμο
|Boom Supersonic

Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε τρεις ώρες – με τον «γιο του Κονκόρντ»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 19:10

Συμφωνία για την αγορά ενός στόλου νέων αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας, γνωστών ως «γιοι του Κονκόρντ», ανακοίνωσε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου, θέτοντας τις βάσεις για την επιστροφή των υπερηχητικών υπερατλαντικών πτήσεων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο λόγος για την American Airlines, η οποία συμφώνησε την Τρίτη να αγοράσει έως και 20 αεροσκάφη Overture από την Boom Supersonic, με δυνατότητα επέκτασης της παραγγελίας σε 40.

Τα αεροσκάφη αυτά αναμένεται ότι θα εκτελούν δρομολόγια όπως από το Μαϊάμι στο Λονδίνο και από το Λος Αντζελες στη Χονολουλού από το 2029 και ύστερα. Οι πτήσεις αυτές θα σηματοδοτήσουν την επάνοδο των υπερηχητικών επιβατικών αεροπλάνων στους αιθέρες έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια παύσης, μετά την απόσυρση του Κονκόρντ από την British Airways και την Air France το 2003, έγραψε η Telegraph.

Σύμφωνα με την Boom, την εταιρεία που σχεδίασε τα εν λόγω αεροπλάνα, τα Overture, όπως ονομάζονται, θα μεταφέρουν 65 έως 80 επιβάτες και θα ταξιδεύουν δύο φορές ταχύτερα από τα περισσότερα εμπορικά αεροσκάφη, με 1,7 mach –περίπου 2092 χλμ. την ώρα.

Ο χρόνος του ταξιδιού μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης θα μειωθεί, έτσι, από τις εξήμιση ώρες στις τρεισήμισι.

Η American Airlines, η οποία είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο από άποψη μεγέθους στόλου, δήλωσε ότι πλήρωσε μια προκαταβολή για τα νέα αεροσκάφη, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν να βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής το 2025. Θα δώσουν στον αερομεταφορέα «ένα νέο, σημαντικό πλεονέκτημα ταχύτητας», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Ντέρεκ Κερ ανέφερε από την πλευρά του ότι τα υπερηχητικά ταξίδια θα αποτελέσουν «σημαντικό μέρος» της ικανότητας της American Airlines να παρέχει υψηλές υπηρεσίες στους πελάτες της. «Είμαστε ενθουσιασμένοι ως προς το πώς η Boom θα διαμορφώσει το μέλλον των ταξιδιών τόσο για την εταιρεία μας όσο και για τους πελάτες μας», σημείωσε.

Επισημαίνεται πως η παραγγελία από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Boom ανακοίνωσε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Northrop Grumman για την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής έκδοσης του Overture. Εξάλλου, παραγγελίες για τα αεροσκάφη έχουν κάνει επίσης η United Airlines και η Japan Airlines.

Η Boom αποκάλυψε τα τελικά σχέδια παραγωγής του Overture τον Ιούλιο. Βάσει του προγράμματος που ανακοινώθηκε, το αεροσκάφος θα κυκλοφορήσει το 2025 ενώ θα μεταφέρει τους πρώτους επιβάτες του έως το 2029 / Boom Supersonic
«Γιοι του Κονκόρντ»

Τα αεροπλάνα της Boom απέκτησαν το παρωνύμιο «γιος του Κονκόρντ» από το τελευταίο υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο είχαν αναπτύξει από κοινού το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Το «Κονκόρντ» αποσύρθηκε μετά από ένα θανατηφόρο δυστύχημα στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού  τον Ιούλιο του 2000.

Η ζήτηση για τις πτήσεις είχε αρχίσει να μειώνεται, πάντως, καθώς οι τράπεζες του λονδρέζικου Σίτι και της Γουόλ Στριτ πλήρωναν 8.400 δολάρια τη θέση, προκειμένου να μεταφέρουν τα στελέχη τους πάνω από τον Ατλαντικό με ταχύτητα μεγαλύτερη από του ήχου.

Ενα άλλο μειονέκτημα των υπερηχητικών πτήσεων, σε σύγκριση με τις υποηχητικές, είναι τα επιπλέον καύσιμα που απαιτούνται για τις υψηλότερες ταχύτητες, σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα.

Η Boom ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι θα χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, καθώς ο κλάδος προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε στις δικές του δηλώσεις και ο διευθύνων σύμβουλος της American Airlines Μπλέικ Σκολ: «Είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε το όραμά μας για έναν πιο συνδεδεμένο και βιώσιμο κόσμο».

«Πιστεύουμε ότι τα Overture μπορούν να βοηθήσουν την American Airlines να αυξήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στον χώρο και τη συνολική προτίμηση στην αεροπορική εταιρεία μέσω του πλεονεκτήματος της μείωσης του χρόνου ταξιδιού στο μισό», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Σκολ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...