478
Την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ χτυπά η Σκότλαντ Γιαρντ... | REUTERS/Henry Nicholls

Λονδίνο: Ηλθε η ώρα της Σκότλαντ Γιαρντ να ερευνήσει τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 13:26
Την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ χτυπά η Σκότλαντ Γιαρντ...
|REUTERS/Henry Nicholls

Λονδίνο: Ηλθε η ώρα της Σκότλαντ Γιαρντ να ερευνήσει τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 13:26

Πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ, ερωτηθείς σχετικά, είχε πει ότι η αστυνομία θα ερευνήσει την υπόθεση των περιβόητων πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, την περίοδο του lockdown, «αν χρειαστεί».

Εφτασε λοιπόν η στιγμή που χρειάστηκε, καθώς οι πληροφορίες για το ένα πάρτι μετά το άλλο πέφτουν σαν το χαλάζι στη βρετανική πρωτεύουσα και κοντεύουν να ρίξουν και τον Μπόρις Τζόνσον από τη θέση του.

Ετσι, η επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Κρέσιντα Ντικ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Σκότλαντ Γιαρντ θα ερευνήσει τις πληροφορίες για την σειρά των πάρτι που οργανώθηκαν στην κατοικία και τα γραφεία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με το ερώτημα της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων.

«Επιβεβαιώνω ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά ορισμένα περιστατικά στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε κυβερνητικές υπηρεσίες τα τελευταία δύο χρόνια, με το ερώτημα πιθανών παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19», ανακοίνωσε, ενώ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη δημοσιεύσει την πληροφορία για την έναρξη αστυνομικής έρευνας.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία απηύθυνε γραπτό επίσημο αίτημα προς την Προεδρία της Κυβέρνησης για την διαβίβαση κάθε πληροφορίας που έχει συγκεντρώσει από την έρευνά της σε σχέση με τα περιστατικά για την υποστήριξη της αστυνομικής έρευνας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ.

Οπως είναι γνωστό, η υπόθεση διερευνάται εδώ και καιρό από την Σου Γκρέι, την ανώτερη δημόσια υπάλληλο της Βρετανίας, η οποία αναμένεται σύντομα να εκδώσει το πόρισμά της, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι άκρως ενοχοποιητικό για τον πρωθυπουργό.

Η έρευνα με αντικείμενο τις συγκεντρώσεις στην κατοικία και τα γραφεία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ θα συνεχισθεί παράλληλα με την έρευνα της αστυνομίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

«Η έρευνα που διεξάγεται από την Σου Γκρέι συνεχίζεται», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. «Υπάρχει συνεχής επαφή με τις υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας».

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι η δημοσίευση του πορίσματος της Γκρέι, η οποία αναμενόταν εντός της εβδομάδας, είναι πιθανόν να καθυστερήσει μέχρι την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Τζόνσον έκανε ακόμα και πάρτι για τα γενέθλιά του στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ιούνιο του 2020, όταν οι συναθροίσεις απαγορεύονταν.

Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θεωρεί ότι παραβίασε τον νόμο, αλλά είναι σωστό να ερευνηθούν από την αστυνομία οι κατηγορίες για παραβιάσεις των κανόνων του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι απολύτως σωστό να ερευνηθούν τα ζητήματα αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι όλοι θα συνεργασθούν πλήρως με την έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Τζόνσον θεωρεί ότι παραβίασε τον νόμο, ο εκπρόσωπός του απάντησε: αρνητικά.

Παράλληλα, οι βρετανοί βουλευτές εκλήθησαν να περιμένουν τα πορίσματα των ερευνών που διεξάγονται από την αστυνομία και την ανώτατη δημόσια λειτουργό, από τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της βρετανικής κυβέρνησης, Μάικλ Ελις.

«Η έρευνα της Προεδρίας της Κυβέρνησης θα συνεχισθεί. Θα προέτρεπα την Βουλή των Κοινοτήτων να περιμένει τα πορίσματα αυτής της έρευνας και την αστυνομία να ολοκληρώσει το έργο της», δήλωσε ο Ελις στην Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...