Είναι επίσημο: περισσότεροι εκατομμυριούχοι ζουν πλέον στο Λονδίνο παρά στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με έρευνα για τα κέρδη των πλουσίων από την πανδημία, 875.000 κάτοικοι της αγγλικής πρωτεύουσας έχουν περιουσία κινητή και ακίνητη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Με άλλα λόγια, ένας στους 10 Λονδρέζους είναι εκατομμυριούχος! Στο άλλο άκρο της λίστας, 2,5 εκατ. κάτοικοι ή ένας στους τρεις, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αντίστοιχα, στη Νέα Υόρκη, οι εκατομμυριούχοι ανέρχονται στους 820.000.
Σύμφωνα με τον Guardian, η υψηλή μέση τιμή μίας κατοικίας στο Λονδίνο, που φτάνει τις 600.000 ευρώ, συμβάλλει στην αύξηση των εκατομμυριούχων, ενώ η πόλη έχει τα περισσότερα σπίτια από κάθε άλλη, με τιμή άνω των δύο εκατ. ευρώ.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι λόγω του Brexit, των αλλαγών στη φορολογία και της πτώσης της βρετανικής λίρας, πλούσιοι επενδυτές από μη ευρωπαϊκές χώρες βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο.
Υπό κανονικές συνθήκες, μη πανδημίας, η πόλη θεωρείται η Μέκκα των πλουσίων, με τα πολλά βραβευμένα εστιατόρια και μπαρ, θέατρα, όπερες, φημισμένα πανεπιστήμια, σπορ και αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου και μερικά από τα καλύτερα καταστήματα ειδών πολυτελείας στον κόσμο.
Τα βίαια επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ και οι φόβοι για κινεζική επέμβαση, έκαναν επίσης πολλούς ντόπιους εκατομμυριούχους να φύγουν και να μετακομίσουν στο Λονδίνο. Σημειώθηκε αύξηση 68% στις χρυσές βίζες που έδωσε η Βρετανία σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι ως αντάλλαγμα θα επενδύσουν έκαστος δύο εκατομμύρια λίρες στη χώρα.
Την ίδια στιγμή όμως, το Λονδίνο έχει και τους περισσότερους κατοίκους στη Βρετανία που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας -28% έναντι 22% στις υπόλοιπες πόλεις- ανάμεσά τους και 800.000 παιδιά, που αποτελούν το 39% του συνόλου των παιδιών στην πρωτεύουσα. Ο αριθμός τους μάλιστα, είναι ο υψηλότερος από το 1994.
Σύμφωνα με την έρευνα των συμβούλων ακινήτων Knight Frank, την περίοδο της πανδημίας, οι πλούσιοι όλου του πλανήτη, πλούτισαν ακόμα περισσότερο, ενώ πιο κερδισμένοι είναι όσοι έχουν περιουσίες άνω των 30 εκατ. δολαρίων, οι οποίοι υπολογίζονται στους 520.000. Το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2025, καθώς αυξάνονται ταχύτατα οι περιουσίες των πλουσίων σε Κίνα, Ινδία και Ινδονησία.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, όμως, η Ασία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση, με πρωταθλήτρια την Κίνα.
Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πόση περιουσία χρειάζεται να έχει κάποιος για να βρεθεί στο πλουσιότερο 1% της χώρας: στη Βρετανία, είναι 1,8 εκατ. δολάρια, στο Μονακό 7,9 εκατ. δολάρια, στην Ελβετία 5,1 εκατ. δολάρια, στις ΗΠΑ 4,4 εκατ. δολάρια, ενώ στην Κένυα, 20.000 δολάρια.
Αργεντινή, Βολιβία και Μαρόκο έχουν φορολογήσει τον πλούτο για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες στις χώρες τους, κάτι που οι πλούσιοι φοβούνται ότι θα συμβεί και σε άλλα κράτη, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που το ζητούν οι ίδιοι από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News