284
Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/Hannah McKay

Νέες αποκαλύψεις: Ο Τζόνσον είχε προκρίνει την εκκένωση αδέσποτων αντί ανθρώπων από την Καμπούλ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 16:33
Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ
|REUTERS/Hannah McKay

Νέες αποκαλύψεις: Ο Τζόνσον είχε προκρίνει την εκκένωση αδέσποτων αντί ανθρώπων από την Καμπούλ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 16:33

Ενα ακόμα χτύπημα για τον Μπόρις Τζόνσον αποτελεί η δημοσιοποίηση email στο οποίο αναφέρεται ότι είχε δώσει ο ίδιος τη συγκατάθεσή του για την εκκένωση 173 αδέσποτων από την Καμπούλ, για την οποία η βρετανική κυβέρνηση είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε διαψεύσει ότι είχε την παραμική ανάμειξη στην εκκένωση των ζώων αντί ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, ένα email από αξιωματούχο του Φόρειν Οφις προς συναδέλφους του που συντόνιζαν την εσπευσμένη επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο καταρρίπτει τη διάψευση Τζόνσον.

Οπως ανέφερε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η απόφαση να απομακρυνθούν 173 σκύλοι και γάτες της φιλοζωικής οργάνωσης Nowzad του βρετανού πρώην στρατιώτη Πεν Φάρθινγκ παρά την έλλειψη χρόνου και χώρου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καταγγέλλεται ότι είχε ως αποτέλεσμα αφγανοί συνεργάτες των Βρετανών να εγκαταλειφθούν στην αφγανική πρωτεύουσα, που στο μεταξύ είχε καταληφθεί από τους Ταλιμπάν.

Ο Πεν Φάρθινγκ με ένα από τα σκυλάκια που φρόντιζε στην Καμπούλ – Nowzad

Το email, με ημερομηνία 25 Αυγούστου 2021, δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που ερεύνησε τις συνθήκες της χαοτικής επιχείρησης.

Ο συντάκτης, το όνομα του οποίου έχει αφαιρεθεί από την έκθεση, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός μόλις εξουσιοδότησε την εκκένωση του προσωπικού και των ζώων» της οργάνωσης Nowzad.

Τόσο την επομένη, στις 26 Αυγούστου, όσο και αργότερα τον Δεκέμβριο, ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις αναφορές περί προσωπικής εμπλοκής στην αμφιλεγόμενη απόφαση, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανοησίες». Αναφορές της περιόδου έβαζαν στο κάδρο και πιθανή επιρροή της συζύγου του, Κάρι Σίμοντς, λόγω της φιλίας της με συνεργάτη του Φάρθινγκ.

Σημειώνεται ότι τόσο ο ιδιοκτήτης της Nowzad όσο και ο υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας είχαν επίσης απορρίψει τις αναφορές περί ανάμειξης του Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...