576
Με το γνωστό στιλ του, ο Μπόρις Τζόνσον αποχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/Henry Nicholls

«Λοιπόν, αυτό ήταν, φίλοι μου» – Ο Μπόρις Τζόνσον εγκατέλειψε την Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 11:19
Με το γνωστό στιλ του, ο Μπόρις Τζόνσον αποχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ
|REUTERS/Henry Nicholls

«Λοιπόν, αυτό ήταν, φίλοι μου» – Ο Μπόρις Τζόνσον εγκατέλειψε την Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 11:19

Χίλιες εκατόν τριάντα επτά ημέρες. Τόσο έμεινε στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον· μάλλον το απόλαυσε, αν κρίνει κανείς ότι παραιτήθηκε (και) για τις βεγγέρες –«φέρτε τα δικά σας ποτά»– που διοργανώνονταν συστηματικά στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν για τους υπόλοιπους Βρετανούς λόγω πανδημίας της Covid-19.

Εξω, λοιπόν, από το Νο 10, και αφού βγήκε από την πόρτα με τη σύζυγό του Κάρι Σίμοντς, ο Τζόνσον αποχαιρέτησε την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου –«αυτό ήταν, φίλοι μου», είπε με το γνωστό, λαϊκό ρητορικό στιλ του– εκφράζοντας παράλληλα την «ένθερμη υποστήριξή» του προς τη διάδοχό του, τη 47χρονη απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία εξελέγη νέα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.

«Θα προσφέρω στην κυβέρνηση αυτή την πιο ισχυρή υποστήριξή μου» δήλωσε ο 58χρονος Τζόνσον, προτού μεταβεί στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, θερινή κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, για να της υποβάλει επισήμως την παραίτησή του.

Εξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στελέχη των Τόρις και συνεργάτες του τον χειροκροτούσαν συγκινημένοι. O ίδιος εξάλλου δεν έκρυψε την πικρία του, περιγράφοντας το τοξικό κλίμα που υπήρχε στο Συντηρητικό Κόμμα και στη βρετανική πολιτική σκηνή ευρύτερα το τελευταίο διάστημα. «Είναι καιρός να μπει ένα τέλος στις πολιτικές έριδες και να συσπειρωθούν όλοι πίσω από τη Λιζ Τρας για να υπηρετήσουν τον λαό της χώρας», είπε με νόημα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι υπερήφανος που εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που έδωσε στο κόμμα όταν εξελέγη, προσθέτοντας ότι κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων από το 1979 (την πρώτη εκλογή της εμβληματικής Μάργκαρετ Θάτσερ). Επίσης αναφέρθηκε και στις επιτυχίες της κυβέρνησής του, όπως το γεγονός ότι έκανε τους δρόμους πιο ασφαλείς, ότι έβγαλε περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους και ότι στρατολόγησε χιλιάδες περισσότερους νοσηλευτές.

(REUTERS/Henry Nicholls)

«Θα στηρίξω την Λιζ Τρας και την κυβέρνησή της σε κάθε της βήμα» προσέθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Βρετανίας το καλοκαίρι του 2019, σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο –χωρίς πανδημία, χωρίς πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς συμφωνία για το Brexit– και την παραδίδει εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 10% και το κόστος του φυσικού αερίου να απειλεί τη λειτουργία ακόμη και των σχολείων ή των νοσοκομείων.

Στην ομιλία του Τζόνσον κυριαρχούσε η απογοήτευση. «Η σκυτάλη θα δοθεί με μια διαδικασία που κατά απροσδόκητο τρόπο εξελίχθηκε ως σκυταλοδρομία» είπε, θέλοντας πιθανότατα να εξηγήσει και τη ρευστότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής πώς η Βρετανία βρέθηκε να έχει αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς τα τελευταία έξι χρόνια.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι σαν αυτούς τους προωθητικούς πυραύλους που ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και πέφτουν κάπου σε μια απομακρυσμένη και σκοτεινή γωνιά του Ειρηνικού»…

Ως προς το φλέγον, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι η Λιζ Τρας θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

«Και γνωρίζω ότι η Λιζ Τρας και αυτή η συμπονετική κυβέρνηση των Συντηρητικών θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε τους πολίτες στην έξοδο από αυτή την κρίση και αυτή η χώρα θα το αντέξει και θα κερδίσουμε» συνέχισε.

«Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για την οικονομία. Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τις οικογένειες σε όλη τη χώρα. Μπορούμε να το ξεπεράσουμε και θα το κάνουμε, θα βγούμε από αυτό πιο δυνατοί» σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στον σκύλο του Dilyn αλλά και τον γάτο της Ντάουνινγκ Στριτ Λάρι σημειώνοντας πως «αν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αυτοί τις περιστασιακές δυσκολίες», τότε θα τα καταφέρει και το Συντηρητικό Κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...