315
| Getty Images

Λογαριασμοί ρεύματος: Εως τις 500 kWh η επιδότηση τον Φεβρουάριο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 15:28
|Getty Images

Λογαριασμοί ρεύματος: Εως τις 500 kWh η επιδότηση τον Φεβρουάριο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 15:28

Σημαντική αποσυµπίεση στα κρατικά ταμεία φέρνει η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διαμόρφωση των ονομαστικών τιμολογίων ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Φεβρουάριο, πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα και 60% κάτω από αυτά του Ιανουαρίου.

Οπως έγραψε η «Καθημερινή», «το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του τιμολογίου της ΔΕΗ, που αποτελεί και το τιμολόγιο αναφοράς για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων, και της τιμής-στόχου των 15-17 λεπτών/κιλοβατώρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών έχει περιοριστεί σημαντικά και οι επιδοτήσεις προσαρμόζονται αναλόγως σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με νέα αρχιτεκτονική, αφήνοντας εκτός μεγάλες καταναλώσεις και τη βιομηχανία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας «αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα επιδότηση 4 λεπτών/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και μηδενικές επιδοτήσεις για τη βιομηχανία, αφού η ονομαστική τιμή των τιμολογίων διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα των 23 ευρώ που ήταν η επιδότηση του Ιανουαρίου», ενώ «η δεύτερη και η τρίτη κλίμακα των οικιακών καταναλώσεων, δηλαδή 500-1.000 κιλοβατώρες και άνω των 1.000, θα λάβουν επιδότηση μόνο στην περίπτωση που πετύχουν εξοικονόμηση 15%».

Αυτό είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, «το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί τα συναρμόδια υπουργεία και που όσον αφορά τις οικιακές καταναλώσεις ενσωματώνει το νέο μοντέλο που προτείνει η Κομισιόν για στοχευμένες επιδοτήσεις στους ευάλωτους καταναλωτές και συνδεδεμένες με εξοικονόμηση για τα υψηλότερα εισοδήματα».

Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων αναμενόταν «να περιοριστεί πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, από τα 840 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου και τα πολύ υψηλά του 1,9 δισ. ευρώ του περασμένου Σεπτεμβρίου». «Για τα οικιακά τιμολόγια το συνολικό κονδύλι για τον Φεβρουάριο θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ, από τα 470 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου», συνέχισε το ρεπορτάζ της «Κ».

Πηγές του ΥΠΕΝ διαβεβαίωναν, πάντως, ότι οι επιδοτήσεις τους επόμενους μήνες θα καθοριστούν και πάλι με βάση την πορεία τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και τα τιμολόγια των παρόχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...