582
Ο Φάτι Μπασάγκα ηγείται της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, που έχει διοριστεί από το κοινοβούλιο | REUTERS/Jihed Abidellaoui

Λιβύη: Δύο πρωθυπουργοί και δύο κυβερνήσεις στην Τρίπολη – συγκρούσεις στους δρόμους

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 10:41
Ο Φάτι Μπασάγκα ηγείται της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, που έχει διοριστεί από το κοινοβούλιο
|REUTERS/Jihed Abidellaoui

Λιβύη: Δύο πρωθυπουργοί και δύο κυβερνήσεις στην Τρίπολη – συγκρούσεις στους δρόμους

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 10:41

Μάχες ξέσπασαν την Τρίτη στην Τρίπολη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για την άφιξη της διορισμένης από το κοινοβούλιο κυβέρνησης –που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ– στην πρωτεύουσα της Λιβύης, έδρα της αντίπαλης κυβέρνησης.

Η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγκα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και αρκετοί υπουργοί έφθασαν «στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να αρχίσουν τις εργασίες τους» εκεί.

Αμέσως, τα ξημερώματα, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες μετά την άφιξη της κυβέρνησης Μπασάγκα. Συνεχή, σφοδρά πυρά εξακολουθούσαν να ακούγονται στην πόλη γύρω στις 7 το πρωί τοπική ώρα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Μπασάγκα και οι υπουργοί του «εγκατέλειψαν την Τρίπολη, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια των πολιτών».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και σχηματίστηκε έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020, δεν αντέδρασε επισήμως.

Νωρίτερα, ο Ισάμ Αμπού Ζαρίμπα, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπασάγκα, είχε δηλώσει ότι «η λιβυκή κυβέρνηση θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά της στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν διώξεις εναντίον των μελών της κυβέρνησης του Ντμπεϊμπά, για πολιτικούς λόγους.

Ο Μπασάγκα είχε αποπειραθεί επανειλημμένα να εδραιώσει την εξουσία της κυβέρνησής του στην Τρίπολη, αλλά μέχρι σήμερα ο Ντμπεϊμπά αρνείτο να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον Μπασάγκα τον Φεβρουάριο. Το κοινοβούλιο υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου είχαν αποπειραθεί να κυριεύσουν την πρωτεύουσα το 2019.

Ο Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη και επιχειρηματίας, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε εκ νέου μακρά διένεξη ανάμεσα στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά είχε βασική αποστολή να οργανώσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν τον Δεκέμβριο του 2021.

Ομως, οι συνεχείς διενέξεις ανάμεσα σε τοπικούς ηγέτες, ειδικά για τη νομική βάση της εκλογικής διαδικασίας, οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον των εκλογών αυτών, που η διεθνής κοινότητα έτρεφε μεγάλες ελπίδες ότι θα οδηγούσαν στη σταθεροποίηση της αχανούς χώρας της βόρειας Αφρικής.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ντμπεϊμπά θεωρούν ότι η θητεία του έλαβε τέλος μετά τη ματαίωση των εκλογών.

Ο Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά (αριστερά), σε επίσκεψή του στο Αλγέρι, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας, Αϊμάν Μπεναμπτεραχμάνι, τον Απρίλιο – Media Office of the Prime Minister/Handout via REUTERS

Οι συγκρούσεις για την εξουσία και η εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη κρατούν πλέον πάνω από μια δεκαετία, από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, στα απόνερα της Αραβικής Ανοιξης.

Η χώρα των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει βυθισμένη στο πολιτικό χάος, με ανταγωνιστικές κυβερνήσεις και θεσμούς σε ανατολική και δυτική Λιβύη, και στην ανασφάλεια.

Η παραγωγή πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της χώρας, τελεί εκ νέου υπό ομηρία εξαιτίας των πολιτικών διαφωνιών, με κύμα αναγκαστικού κλεισίματος κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών.

Οι ομάδες που βρίσκονται πίσω από τους αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, οι οποίες θεωρούνται προσκείμενες στο πολιτικό στρατόπεδο της ανατολικής Λιβύης, αξιώνουν να παραδοθεί η εξουσία στον Μπασάγκα και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή από τις πωλήσεις του μαύρου χρυσού.

Στα τέλη του Απριλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διχασμένο για το ζήτημα, υιοθέτησε πρόταση που καταρτίστηκε από τη Βρετανία και παρέτεινε για μόλις τρεις μήνες την εντολή της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η Ρωσία αρνήθηκε να εγκρίνει την παράτασή της για μεγαλύτερο διάστημα προτού ονομαστεί νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...