533
Ο Σαντίκ ελ-Κεμπίρ σε συνέντευξή του το 2021 | REUTERS/Hazem Ahmed

Λιβύη: Διέφυγε από τη χώρα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 16:29
Ο Σαντίκ ελ-Κεμπίρ σε συνέντευξή του το 2021
| REUTERS/Hazem Ahmed

Λιβύη: Διέφυγε από τη χώρα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 16:29

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, ο οποίος ελέγχει δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να «προστατεύσουν τις ζωές μας» από πιθανές επιθέσεις ενόπλων πολιτοφυλακών.

Η τράπεζα και ο διοικητής της Σαντίκ ελ-Κεμπίρ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της τελευταίας πολιτικής κρίσης που αυτή την εβδομάδα προκάλεσε τη διακοπή του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Ο (φιλότουρκος) πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, με έδρα την Τρίπολη, πίεζε για την απομάκρυνση του Κεμπίρ.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών είχαν αυξηθεί, με τον Κεμπίρ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για υπερβολικές δαπάνες και για την παράθεση μίας παραπλανητικά «ρόδινης» εικόνας της οικονομίας στις ομιλίες του.

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν μια επιτροπή της κυβέρνησης της Τρίπολης κατέλαβε τις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Ένοπλες ομάδες άρχισαν στη συνέχεια να εκφοβίζουν το προσωπικό, σύμφωνα με τον Κεμπίρ, ο οποίος δήλωσε ότι μετά από αυτό διέφυγε σε άγνωστη τοποθεσία.

«Οι πολιτοφυλακές απειλούν και τρομοκρατούν το προσωπικό της τράπεζας και μερικές φορές απάγουν τα παιδιά και τους συγγενείς τους για να τους αναγκάσουν να πάνε στη δουλειά», δήλωσε ο ίδιος στους Financial Times.

Είπε επίσης ότι οι προσπάθειες του Ντμπεϊμπά να τον αντικαταστήσει ήταν παράνομες και δεν αντιδτοιχούσαν με τις συμφωνίες που διαπραγματεύτηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι οποίες απαιτούν συμφωνία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής κυβέρνησης για κάθε νέο διοικητή της τράπεζας.

Οι περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες στη Λιβύη έχουν ανασταλεί καθώς η κρίση έχει κλιμακωθεί και οι εργασίες της κεντρικής τράπεζας έχουν διακοπεί.

Ο Κεμπίρ έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου και της αντίπαλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, στην οποία κυριαρχεί ο πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ.

Η ανατολική κυβέρνηση απάντησε στην κατάληψη της κεντρικής τράπεζας ανακοινώνοντας τη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται σε εδάφη υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του.

Οι αρμόδιοι προειδοποιούν ότι η παραγωγή μπορεί να σταματήσει για μήνες.

Για τη Λιβύη, η κλιμακούμενη διαμάχη για την εξουσία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, δήλωσε ο Κεμπίρ στους FT.

«Το κλείσιμο του πετρελαιοπηγών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην αξία του δηναρίου. Επίσης, υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των δυνάμεων επί του εδάφους στην Τρίπολη που υποστηρίζουν ή αντιτίθενται στην απομάκρυνσή μου. Φοβάμαι λοιπόν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μάχες».

Ο Κεμπίρ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία μέσα στην Κεντρική Τράπεζα και δεν γνωρίζουμε τι γίνεται».

Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνο η Κεντρική Τράπεζα στην Τρίπολη είναι εξουσιοδοτημένη να ελέγχει και να εκταμιεύει τα έσοδα από το πετρέλαιο. Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Ο Τιμ Ιτον, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Chatham House στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ο Κεμπίρ, ο οποίος είναι διοικητής από το 2012, είχε συγκεντρώσει τεράστια εξουσία στα χέρια του. Ως εκ τούτου, η αντικατάστασή του θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση, δεδομένου ότι οι φατρίες πιέζουν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα έσοδα από το πετρέλαιο της χώρας.

«Μπορεί να καταλήξει να είναι χειρότερα αν το πρόσωπο που θα διοριστεί έρθει και είναι πιο αδύναμο και είναι υπόχρεο σε πολιτικά συμφέροντα», είπε, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να αφορά την τράπεζα «ως θεσμό και πρέπει να αφορά την επιστροφή των ελέγχων και των ισορροπιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...