962
Κλοπ εναντίον Αντσελότι. Σαλάχ εναντίον Μπενζεμά. Ενας τελικός γεμάτος αστέρια | Reuters/ CreativeProtagon

Λίβερπουλ – Ρεάλ: πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα…

Sportscaster Sportscaster 28 Μαΐου 2022, 08:01
Κλοπ εναντίον Αντσελότι. Σαλάχ εναντίον Μπενζεμά. Ενας τελικός γεμάτος αστέρια
|Reuters/ CreativeProtagon

Λίβερπουλ – Ρεάλ: πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα…

Sportscaster Sportscaster 28 Μαΐου 2022, 08:01

Τέσσερα χρόνια μετά τον τελικό του Κιέβου (26 Μαΐου 2018), Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ θα συναντηθούν ξανά, το βράδυ του Σαββάτου (22:00 Ελλάδας), για να διεκδικήσουν την «Κούπα με τα μεγάλα αυτιά» – το τρόπαιο που κάθε παίκτης και κάθε προπονητής στην Ευρώπη βλέπει στα όνειρά του, αλλά ελάχιστοι έχουν αγγίξει. Στο διάστημα που μεσολάβησε από εκείνον τον θρίαμβο (3-1) της «Βασίλισσας» μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Τόσα, ώστε οι «μπουκ» και οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές να «δείχνουν» ως φαβορί τους ηττημένους του 2018.

Η σημερινή Λίβερπουλ είναι «άλλη» ομάδα. Από τους 18 της αποστολής στο Κίεβο, θα εμφανιστούν στο Παρίσι, μόλις, οκτώ παίκτες: ο Χέντερσον, ο Ρόμπερτσον, ο Μίλνερ, ο Σαλάχ, ο Φιρμίνο, ο Μανέ, ο Φαν Ντάικ και ο Αλεξάντερ – Αρνολντ. Το παιχνίδι της δεν βασίζεται, πια, μόνο στο «gegenpressing» και τις αντεπιθέσεις. Και -το κυριότερο- μέσα σε αυτή την τετραετία οι «Reds» έχουν διανύσει τρεις «μαγικές» σεζόν. Στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, πρωταθλητές και κυπελλούχοι Αγγλίας, ενώ δυο φορές έχασαν τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ «στον πόντο». Η αυτοπεποίθησή τους έχει ανέβει στα ύψη.

Ο Λόρις Κάριους της Λίβερπουλ ήταν από τους καλύτερους παίκτες για τη… Ρεάλ στον τελικό του 2008

Η Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν και του Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν υπάρχει πια. Τη θέση της πήρε η Ρεάλ του Κάρλο Αντσελότι και του Καρίμ Μπενζεμά, που παίζει περισσότερο από τα πλάγια και έχει αλλάξει όλους τους αμυντικούς της. «Εγκέφαλός» της παραμένει ο Λούκα Μόντριτς, αλλά κοντεύει τα 37. Δεν είναι το ίδιο επιβλητική, όπως τότε, όμως αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική. Εφτασε στον τελικό με τρεις επικές ανατροπές απέναντι σε μεγαθήρια: την Τσέλσι, την Παρί Σεν-Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Στην ορμητικότητα της Λίβερπουλ, η Ρεάλ θα αντιπαρατάξει την πείρα της. Πέντε παίκτες της (Μόντριτς, Μπενζεμά, Κρόος, Νταβίντ Αλάμπα και Μαρσέλο) μετρούν τριψήφιο αριθμό αγώνων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ενώ ο πιο έμπειρος ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, ο αρχηγός της Τζόρνταν Χέντερσον, θα εμφανιστεί στη διοργάνωση για 50η φορά. Ο ισπανικός σύλλογος έχει παίξει τους περισσότερους τελικούς από κάθε άλλο ευρωπαϊκό club (16) και έχει κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια (13). Μάλιστα, στις επτά τελευταίες φορές που διεκδίκησε την Κούπα ως φιναλίστ, από το 1998 μέχρι σήμερα, την κέρδισε και τις επτά. Οι «Μερένγκες» έχουν να γευτούν την πίκρα της ήττας σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ από το 1981. Ηταν στο Παρίσι, και έχασαν από τη Λίβερπουλ. Με ένα γκολ του Αλαν Κένεντι.

O Σέρχιο Ράμος μαρκάρει άτσαλα -για κάποιους αντιαθλητικά- τον Μο Σαλάχ και ο τελικός για τον Αιγύπτιο τελειώνει πρόωρα

Εκείνη ήταν και η πρώτη αναμέτρηση των δυο ομάδων σε αγώνα με έπαθλο κάποιο ευρωπαϊκό Κύπελλο. Ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες στο Κίεβο, στο ματς που θα μείνει αξέχαστο για τις «γκάφες» του Λόρις Κάριους και την πονηρή λαβή του Σέρχιο Ράμος στον Μοχάμεντ Σαλάχ, που έμεινε ατιμώρητη. Η τρίτη θα είναι αυτή, στο «Σταντ ντε Φρανς», στον 67ο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, όπου θα ανταμώσουν 19 μεγάλες Κούπες (13 η Ρεάλ, 6 η Λίβερπουλ) και οι εμπειρίες 25 τελικών (16 η Ρεάλ, 9 η Λίβερπουλ).

Η «μάχη» της Ρεάλ με τη Λίβερπουλ θα είναι και ένα «μπρα-ντε-φερ» δύο εκ των πλέον επιτυχημένων προπονητών του καιρού μας. Δύο εντελώς διαφορετικών ποδοσφαιρικών φιλοσοφιών, αλλά και χαρακτήρων.

To εκπληκτικό γκολ του Μπέιλ είχε δώσει το προβάδισμα στη Ρεάλ

Ο 63χρονος Αντσελότι δεν έχει κάνει τον «ντόρο» του Πεπ Γκουαρντιόλα, του Γιούργκεν Κλοπ, ή του Ζοσέ Μουρίνιο, όμως το Σάββατο θα γίνει ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που θα έχει «κοουτσάρει» σε πέντε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, και θα κυνηγήσει κάτι που κανένας συνάδελφός του δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν: να κατακτήσει την τέταρτη Κούπα του. Πριν από λίγο καιρό έγινε και ο πρώτος που κέρδισε τίτλο και στα πέντε σπουδαιότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Οπου κι αν πηγαίνει (έχει αλλάξει 10 συλλόγους), φέρνει επιτυχίες. Θεωρείται «μετρ» της τακτικής, προσαρμόζει το παιχνίδι των ομάδων του στα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτει, και είναι πολύ χαμηλών τόνων. «Ενας κανονικός άνθρωπος», όπως έχει πει για ‘κείνον ο Πάολο Μαλντίνι, ο εμβληματικός αρχηγός της Μίλαν.

Του 55χρονου Κλοπ, δεν του αρκούν οι τίτλοι. Του αρέσει να δημιουργεί γοητευτικές ομάδες, και στη δουλειά του χρησιμοποιεί καινοτόμους μεθόδους. Εμπιστεύεται την τεχνολογία περισσότερο από κάθε άλλον τεχνικό. Δεν είναι τόσο σοβαρός και αυστηρός, όσο ο Αντσελότι, και δεν διστάζει να εκδηλώσει τα συναισθήματά του, ούτε φοβάται μήπως «τσαλακώσει» την εικόνα του. Είναι, πάνω απ’ όλα, ο προπονητής που «μιλάει στην ψυχή» των παικτών του, και παίρνει από αυτούς το 100%.

Οι παίκτες της Ρεάλ πανηγυρίζουν το τρόπαιο μετά τον τελικό του Κιέβου

Δυο από τους πιθανότερους πρωταγωνιστές του τελικού είναι ο Μπενζεμά και ο Σαλάχ. Ο γάλλος φορ της Ρεάλ έχει πετύχει 15 γκολ στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ (σε 11 εμφανίσεις), και έχει «υπογράψει» τις μεγάλες ανατροπές της ομάδας του στα ματς με την Τσέλσι, την Παρί και τη Σίτι. Σε αυτό το υψηλό επίπεδο σκοράρει, κατά μέσον όρο, κάθε 70 αγωνιστικά λεπτά, και χρειάζεται, μόλις, τρεις τελικές προσπάθειες για να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Ο Σαλάχ, πρώτος σκόρερ της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ, αποτελεί τον «υπ’ αριθμόν ένα» κίνδυνο για την εστία της Ρεάλ, και «διψάει» για εκδίκηση, γι’ αυτό που συνέβη στο Κίεβο. Εστω κι αν ο «δράστης» (Σέρχιο Ράμος) δεν θα βρίσκεται απέναντί του.

Εφέτος η Λίβερπουλ εξάντλησε το αγωνιστικό της καλεντάρι. Και στις τέσσερις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε, έδωσε όλα τα ματς που υπήρχαν στο πρόγραμμα. Παρά την κόπωση που, λογικά, θα νιώθουν οι παίκτες της, οι πιθανότητες να κατακτήσει και το τρίτο από τα τέσσερα τρόπαια που διεκδίκησε, είναι με το μέρος της. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να «ξεγράψει» τη Ρεάλ. Που απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι σε αυτή τη διοργάνωση είναι «επτάψυχη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...