4968
Δύο ουκρανοί φαντάροι ποζάρουν μπροστά σε ρωσικό τεθωρακισμένο στην Μπούτσα. Ό,τι άφησαν οι Ρώσοι πίσω τους είναι μια ιστορία φρίκης | REUTERS/Zohra Bensemra

Η 39η ημέρα του πολέμου: Σκηνές φρίκης καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2022, 09:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/04/2022, 22:20
Δύο ουκρανοί φαντάροι ποζάρουν μπροστά σε ρωσικό τεθωρακισμένο στην Μπούτσα. Ό,τι άφησαν οι Ρώσοι πίσω τους είναι μια ιστορία φρίκης
| REUTERS/Zohra Bensemra

Η 39η ημέρα του πολέμου: Σκηνές φρίκης καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2022, 09:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/04/2022, 22:20

Η 38η ημέρα του πολέμου ανέτειλε με μια ευχάριστη είδηση ότι επιτέλους μερικές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης κατάφεραν να απομακρυνθούν ασφαλώς από τη μαρτυρική πόλη-λιμάνι της Αζοφικής, την οποία οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και πολιορκούν ανηλεώς εδώ και εβδομάδες. Και έκλεισε με μια φρίκη: την αποκάλυψη δεκάδων πτωμάτων αμάχων που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι στη Μπούτσα, αποχωρώντας από το Κίεβο, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Οι μάχες συνεχίζονται, με τους Ρώσους να επικεντρώνουν το επιχειρησιακό ενδιαφέρον τους στα ανατολικά. Οπως συνεχίζονται και οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια και βεβαίως στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

21: 10 Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη σφαγή αμάχων από τον ρωσικό στρατό στη Μπούτσα της Ουκρανίας. Οπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ρωσία «θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Ουκρανών πολιτών».

!! 20:58 «Σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, την κωμόπολη στην περιφέρεια του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος τόνισε πως «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

20:36 Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, «Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των πολιτών. Μέχρι στιγμής υπάρxoυν 23 θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά», ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ολέχ Σινιεχούμποφ.

19:48 Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις «αδιανόητες εικόνες» από την ουκρανική πόλη Μπούτσα και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

«Οι αβάσταχτες εικόνες από την Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στα θύματα αυτής της βαρβαρότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ταχείας έρευνας και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

19:41 Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούτσα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούτσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.

19:33 Τον αποτροπιασμό του «για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην πόλη Μπούτσα», εκφράζει με ανάρτησή του στο Τwitter ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως μάλιστα επισημαίνει: «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

19:25 Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία να ερευνήσει τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην περιοχή γύρω από το Κίεβο, καθώς εντείνεται η κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα.

«Η απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου αποκαλύπτει τις βάρβαρες ωμότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο Ράου προεδρεύει στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη.

«Προτρέπω τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε αυτά τα εγκλήματα να ερευνηθούν καταλλήλως», πρόσθεσε.

!! 19:14 Οι ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

18:56 Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αφού ουκρανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη ωμοτήτων κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Αμυνας.

«Πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα» φέρεται να είπε η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, η Λάμπρεχτ είπε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

18:50 Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στον εντοπισμό ομαδικών τάφων, λέγοντας:

«Οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούτσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μάς αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, τις βιαιότητες κατά των πολιτών και να λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Η Ιταλία καταδικάζει με απόλυτη αποφασιστικότητα τα τρομερά αυτά συμβάντα και στέκεται αλληλέγγυα, στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της».

18:30 Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούτσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

! 18:12 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μάς καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

Oταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να λογοδοτήσει ο Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι και άλλοι φέρουν ευθύνη. «Πιστεύω ότι όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές, όποιος δίνει οδηγίες και εντολές, πρέπει να τιμωρηθεί επαρκώς», είπε. Στην ερώτηση τι συνιστά για αυτόν «επαρκή» τιμωρία, απάντησε: «Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους… δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής για αυτό».

17:03 Η Ρωσία δεν έχει επιδείξει κάποια προσπάθεια για το βομβαρδισμό πιο εξειδικευμένων στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

16:57 Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της περιοχής συνεχίζεται νύχτα και ημέρα.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει δυνάμεις από τις περιοχές του Κιέβου και το Τσερνίχιβ, προς την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας για μία νέα επίθεση, με στόχο την κατάληψη του συνόλου των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

16:48 Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων, που θα αποδοκιμάζουν την απρόκλητη βία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια», έγραψε στο Twitter, η Αναλένα Μπέρμποκ.

16:36 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», είπε.

Οταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι» επειδή «φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις, κυρίως στη νότια και την ανατολική» Ουκρανία.

«Δεν είναι πραγματική αποχώρηση, είναι μάλλον μια προσαρμογή της στρατηγικής τους», επέμεινε.

16:22 Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί «πραγματική αποχώρηση», ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.

«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου» ώστε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν». Απέφυγε όμως να τα χαρακτηρίσει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή ακόμη και πράξεις «γενοκτονίας».

16:16 Ενα πέμπτο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να επιβληθεί κατά της Ρωσίας, στοχοποιώντας όλες τις τράπεζες της, κλείνοντας λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και επιβάλλοντας ένα εμπάργκο στο σύνολο του ρωσικού εμπορίου, διεμήνυσε το Κίεβο μετά τη σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα.

16:07 Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα τις «μαζικές βιαιότητες» που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Λεντριάν αναφέρθηκε ειδικότερα, στην πόλη Μπούτσα, για την οποία οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν τη διάπραξη μιας σκόπιμης σφαγής από τη Ρωσία.

Ο Λεντριάν πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου και ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με τις αρχές της Ουκρανίας, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την προσαγωγή σε δίκη, αυτών που έχουν την ευθύνη διάπραξης αυτών των βιαιοτήτων.

14:45 Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη διάπραξη θηριωδιών στην περιοχή του Κιέβου, μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης Μπούτσα ότι 300 κάτοικοι της πόλης, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκησε για ένα μήνα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε «συγκλονισμένη» από τις μαρτυρίες για «ανείπωτη φρίκη» και τόνισε ότι απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα. «Οι εγκληματίες πολέμου θα λογοδοτήσουν» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

«Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου» ανέφερε στο Twitter, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

14:15 Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για «προφανή εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Η HRW ανέφερε ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.

13:22 Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, τόνισε η βρετανή υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει πλήρως, την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, βλέπουμε να αυξάνονται οι αποδείξεις φρικτών ενεργειών από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούτσα. Οι επιθέσεις τους χωρίς διακρίσεις κατά αθώων αμάχων, στη διάρκεια της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

13:03 Στην Οδησσό έφτασε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέδωσε στις δημοτικές αρχές της πόλης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην ιστορική πόλη της Ουκρανίας. Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το ελληνικό γενικό προξενείο της Οδησσού, το μοναδικό σε λειτουργία προξενείο κράτους-μέλους της Ε.Ε., όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Ο Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στην Οδησσό

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και ενημερώθηκε για τις προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Ορκου των Φιλικών.

12:52 Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ’οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια».

!! 12:37 Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

!! 11:50 Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Μεντίσνκι, επαίνεσε την «πιο ρεαλιστική» θέση του Κιέβου, το οποίο είναι έτοιμο, υπό προϋποθέσεις, να δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πράγμα που ζητάει η Μόσχα.

«Η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ζητήματα που συνδέονται με το καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας», έγραψε ο Μεντίνσκι στο Telegram, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο ένα πλαίσιο συμφωνίας για να υποβληθεί στους προέδρους των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής των ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια είχε πει το Σάββατο, πως η Μόσχα έχει αποδεχθεί «προφορικά» όλες τις ουκρανικές θέσεις, «εκτός σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κριμαίας».

10:55 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιβ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις, που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την Οδησσό, δεν προκάλεσαν θύματα.

Πρόκειται για μια επίθεση με ρουκέτες που δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωση ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.

«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ναζάροφ επαναλαμβάνοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.

10:37 Σύμφωνα με ισχυρισμούς του Κιέβου, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει ολόκληρη την περιοχή της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις περιοχές που το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, έχουν εντοπιστεί αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, όπως ομαδικοί τάφοι με πτώματα αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά!

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τοπικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τα ρωσικά στρατεύματα ότι παγιδεύουν με εκρηκτικά και νάρκες τις περιοχές από τις οποίες αποχωρούν. Πηγές του ουκρανικού στρατού ανέφεραν πως μόνο στο Ιρπίν έχουν εντοπιστεί 643 εκρηκτικοί μηχανισμοί.

09:45 Η Ρωσία έκανε σήμερα γνωστό ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των ηγετών και ότι η θέση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

«Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ».

09:00 Διακόσιοι ενενήντα εννέα ουκρανοί πρόσφυγες, εκ των οποίων 81 ανήλικοι, εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναλυτικά, εισήλθαν 167 από τον Προμαχώνα, 21 από Ευζώνους και 70 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθηκαν 31 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 10. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 16.730 ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.117 ανήλικοι.

07:29 Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ιντερνετ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Μία από τις «κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής» της πόλης επλήγη, δήλωσε στη δημόσια ουκρανική ραδιοτηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφεριακής διοίκησης Σεργκέι Μπρατσούκ.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν θύματα», δήλωσε ο Μπρατσούκ.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί και ότι τουλάχιστον τρεις στήλες καπνού και φλόγες φαίνονται να υψώνονται από μια βιομηχανική ζώνη.

Εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης είπε πως άκουσε ένα αεροπλάνο, όμως ένας στρατιωτικός κοντά στο σημείο ενός από τα πλήγματα υποστήριξε πως επρόκειτο για ρουκέτα ή για πύραυλο.

Ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram: «Η Οδησσός δέχθηκε επίθεση από τον αέρα. Πυρκαγιές σημειώθηκαν σε ορισμένες ζώνες. Ένα μέρος των πυραύλων κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα. Συνιστάται να κλείσετε τα παράθυρα».

07:12 Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στην Οδησσό και τουλάχιστον τρεις στήλες μαύρου καπνού, καθώς και φλόγες φαίνονται να υψώνονται από μια κατά τα φαινόμενα βιομηχανική ζώνη, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας και μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Οδησσός δέχεται επίθεση με πυραύλους και υπάρχουν αναφορές για πυρκαγιές σε μερικές περιοχές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 π.μ.

07:00 Το πρωτοσέλιδο του βρετανικού Independent της Κυριακής. Μια περιγραφή του εφιάλτη στη Μαριούπολη από ανθρώπους που τον έζησαν και τον ζουν: «Είδα τόσα πολλά πτώματα, κανείς δεν μπορούσε να τα μεταφέρει. Ο κόσμος τα θάβει στα σκάμματα με την άμμο που έχουν τα παιδιά για να παίζουν, το ένα πάνω από το άλλο. Η γωνιά κάθε νηπιαγωγείου είναι ένας τάφος»,,,

01:15 Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η ένταση των ρωσικών αεροπορικών και πυραύλων έχει μειωθεί, προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να αποσύρει στρατιωτικές της μονάδες από τη βόρεια Ουκρανία.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν τοποετθούν νάρκες σε δρόμους και σε ορισμένους οικισμούς.

01:02 Ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ότι τα δυτικά κράτη δεν έχουν παράσχει στο Κίεβο επαρκή αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Ζελένσκι επαίνεσε επίσης τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη, λέγοντας ότι η αντίστασή τους επέτρεπε σε άλλες πόλεις να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.

00:10 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι αυτοκινητοπομπές που θα βοηθούσαν στην απομάκρυνση των αμάχων δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη και επέρριψε την ευθύνη στις «καταστροφικές ενέργειες» της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 03 Απριλίου

22:15 Είμαστε κοντά στην απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι;

Ενας από τους διαπραγματευτές της ουκρανικής πλευράς δήλωσε ότι η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, ο ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια είπε επίσης στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Ρωσία αποδέχεται σε γενικές γραμμές τις θέσεις της Ουκρανίας, εξαιρουμένης της στάσης της σε ό,τι αφορά την Κριμαία.

21:41 Οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Αμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

⊗ 21:34 Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός της, Ανατόλι Φεντόρουκ.

«Στην Μπούτσα, έχουμε ήδη θάψει σε μαζικούς τάφους 280 ανθρώπους», επειδή ήταν αδύνατον να ταφούν στα τρία κοιμητήρια που όλα τους βρίσκονταν πολύ κοντά στη γραμμή πυρός των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Φεντόρουκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φωτογραφίες-σοκ δημοσίευσε το Reuters.

(REUTERS/Zohra Bensemra)
(REUTERS/Zohra Bensemra)
(REUTERS/Zohra Bensemra)

«Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 πτώματα στο έδαφος» αλλά «δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί στις αυλές, πίσω από τους φράχτες», συνέχισε ο δήμαρχος.

«Αν δεν περάσουν πρώτα οι πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τα πτώματα, δεν πρέπει να τα περισυλλέξουμε» επειδή μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά, εξήγησε. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» πρόσθεσε ο ίδιος.

21:05 Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται, φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία, αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. Οι δύο πλευρές είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RIA, ο Πεσκόφ έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση της Λευκορωσίας, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.

20:00 Η ανακατάληψη εδαφών από τον ουκρανικό στρατό αποκαλύπτει την τραγωδία του πολέμου: Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε δρόμο στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους.

Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς σκοτώθηκαν.

19:25 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκόπιμα τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Στον βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις. «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα», πρόσθεσε.

16:57 Ενα περιστατικό διαμαρτυρίας ενάντια στην εισβολή: Οι τοπικές αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, την οποία έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν σήμερα στη χρήση βίας για να διαλύσουν μία διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, ενώ συνέλαβαν μερικούς από τους διαδηλωτές.

16:23 Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

15:57 Ο αριθμός των παιδιών από την Ουκρανία που έχουν χάσει τη ζωή τους έπειτα από 38 ημέρες πολέμου φτάνει πλέον τα 158.

15:17 Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αμυνθεί έναντι απειλών όπως οι ρωσικοί πύραυλοι Ισκαντέρ που είναι αναπτυγμένοι στο Καλίνινγκραντ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Welt am Sonntag. Οι πύραυλοι Ισκαντέρ μπορούν να πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη.

14:03 Ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε έμμεσα κριτική στο πρόσωπο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «ένας ηγεμόνας» υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις εθνικιστικών συμφερόντων. Να σημειωθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει απορρίψει την ορολογία που χρησιμοποιεί η Ρωσία (για παράδειγμα περί ειδικής επιχείρησης), χαρακτηρίζοντας την δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως πόλεμο.

!! 13:31 Αλλος ένας θάνατος δημοσιογράφου στην Ουκρανία. Ο φωτορεπόρτερ Μαξ Λέβιν εντοπίστηκε νεκρός έπειτα από πολλές ημέρες κατά τις οποίες είχαν χαθεί τα ίχνη του.

12:57 Μια ματιά στην οικονομία της Ουκρανίας, έπειτα από σχεδόν 40 ημέρες πολέμου: Τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας καταγράφονται στα 29 δισ. δολάρια το ίδιο ακριβώς επίπεδο με πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Παρά μια πτώση στα 24,89 δισ,, τα επίπεδα διατηρήθηκαν χάρη σε εισροή ξένου συναλλάγματος.

10:56 Λεπτομέρειες για την επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων από τη Μαριούπολη έδωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ.

09:44 Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολτάβα και το Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες , προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών.

!! 08:46 Στο πλαίσιο της τακτικής ημερήσιας ενημέρωσής του για την κατάσταση στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη τα οποία εγκαταλείπουν οι Ρώσοι στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Ίσως η πλέον σημαντική είδηση είναι ότι υπάρχουν αναφορές ότι οι Ρώσοι αποσύρονται από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ, το οποίο υπήρξε επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μόσχας από την πρώτη ημέρα της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

08:27  Η Κίνα δεν παρακάμπτει «εσκεμμένα» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, διαβεβαίωσε σήμερα το Πεκίνο, την επομένη μιας προειδοποίησης της ΕΕ πως κάθε υποστήριξη προς τη Μόσχα θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις της με την Ευρώπη.

Στενός εταίρος της Μόσχας, το Πεκίνο απέφυγε μέχρι τώρα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και αρκέσθηκε να καλέσει όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Οι Δυτικοί ασκούν πίεση στον ασιατικό γίγαντα να εκδηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην επίθεση του Κρεμλίνου.

«Δεν κάνουμε τίποτε για να παρακάμψουμε εσκεμμένα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία», δήλωσε ο Γουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

07:00 Σε πρωτοσέλιδό τους οι σαββατιάτικοι Times του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας βρετανικά πυραυλικά συστήματα.

06:02 Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν την Παρασκευή από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν και επίσημα οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, ετοιμάζει σήμερα μια νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη.

H οικογένεια Μπίκοβετς, η 42χρονη Ολγα, ο 13χρονος Ιλια και ο πεντάχρονος Γιεγκόρ αναζητούν καταφύγιο στην κατεστραμμένη Μαριούπολη (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την, παρανόμως προσαρτημένη το 2014, Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές Δημοκρατίες του Ντονμπάς. Η απομάκρυνση αμάχων, που εδώ και εβδομάδες ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, διεξάγεται πλέον σταδιακά.

05:30 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει διοικήσεις υπέρ της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

05:05 Εφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωματικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ήδη χθες ότι καθαίρεσε δύο ταξίαρχους της SBU, χωρίς όμως να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

!! 04:47 Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με συμμάχους τους για την μεταφορά στην Ουκρανία αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής για την ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της χώρας στην περιοχή του Ντονμπάς, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι έναν αμερικανό αξιωματούχο.

Οι μεταφορές των αρμάτων μάχης, που έχει ζητήσει ο Ζελένσκι, θα ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε στους NYT ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσα άρματα μάχης θα σταλούν ή από ποιες χώρες αυτά θα προέλθουν.

04:09 Το Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, αργά τη νύχτα της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος)

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει τώρα περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απρόκλητη και εκ προμελέτης εισβολή της Ρωσίας», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, καθώς και ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Puma.

04:05 Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση επιχείρηση με ανάρτηση στο Twitter.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα έφτασε εκεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το tweet.

01:10 Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι «διασώθηκαν» από τη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο που μεταδόθηκε.

«Σήμερα (Παρασκευή), ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρεις περιοχές: Ντονέσκτ, Λουγκάνσκ και Ζαπορόζια. Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη», υποστήριξε.

00:06 Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε απόπειρα πυραυλικής επίθεσης κατά κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Οδησσού.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης Μαξίμ Μαρτσένκο είχε γνωστοποιήσει ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν κατοικημένη περιοχή κοντά στην Οδησσό, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν θύματα.

«Ο εχθρός προσπάθησε με ύπουλο τρόπο να πλήξει κρίσιμες υποδομές, η καταστροφή των οποίων θα ήταν επικίνδυνη για τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε η τοπική στρατιωτική διοίκηση σε ανάρτησή της στο Facebook. «Χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της αντιαεροπορικής άμυνας, οι πύραυλοι δεν έπληξαν τους στόχους που ήθελε ο εχθρός», σημείωσε.

00:02 Με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε στο Κίεβο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

⊕ Διαβάστε: Η 37η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...