4218
Εξήντα άνθρωποι παραμένουν κάτω τα συντρίμμια του σχολείου, στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα | State Emergency Services/Handout via REUTERS

LIVE: Βομβαρδίζουν αμάχους, σχολεία και μουσεία

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2022, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/05/2022, 20:25
Εξήντα άνθρωποι παραμένουν κάτω τα συντρίμμια του σχολείου, στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα
|State Emergency Services/Handout via REUTERS

LIVE: Βομβαρδίζουν αμάχους, σχολεία και μουσεία

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2022, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/05/2022, 20:25

Την ώρα που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανελέητα πόλεις και χωριά της Ουκρανίας δολοφονώντας αμάχους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εύχεται στον ουκρανικό λαό «ένα ειρηνικό μέλλον» στο μήνυμά του για την επέτειο της νίκης των Συμμάχων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

♦ Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

20:23 «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη». Ο γερμανός καγκελάριος, σε διάγγελμά του προς τον γερμανικό λαό, την Κυριακή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο και ανησυχία για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.

Το κεντρικό γερμανικό σύνθημα για τον ναζισμό («Ποτέ ξανά!») στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία στο πλευρό όσων δέχονται επίθεση και υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο αγώνα της κατά του επιτιθέμενου, υπογράμμισε ο καγκελάριος στο διάγγελμά του.

Ο Ολαφ Σολτς απευθύνεται στον γερμανικό λαό – EPA/Andreas Gora / POOL

Ο γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε ακόμη το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ταυτίζει τον επιθετικό του πόλεμο με τον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού, ως «παραποίηση της Ιστορίας και συκοφαντία».

20:01 Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και άλλες, αδιευκρίνιστες χώρες της Δύσης, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Χαρκόβου ενώ η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό Su-25.

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ νωρίτερα είπε ότι οι Ρώσοι έπληξαν το διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Σέρχι Χαϊντάι στο Telegram, το πλήγμα αυτό εντάσσεται σε μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων. Υπέστησαν ζημιές οι εγκαταστάσεις, όπως ο χώρος όπου παραλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο και αναμιγνύεται με άλλα στοιχεία, στη διαδικασία της διύλισής του. Ο Χαϊντάι πρόσθεσε ότι τα συνεχιζόμενα πυρά δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

19:48 Η G7 δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

18:47 Συνομιλίες με τους ομολόγους του της G7 και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αυτή την ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην ιδιωτική κατοικία του στο Ντέλαγουερ, προκειμένου να συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να εξεταστεί νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εκτός από αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. «Θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τις παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο του Πούτιν, τη στήριξη και το μέλλον της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη ενότητα της G7 στη συλλογική απάντησή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ουάσινγκτον.

17:40 Σειρά για επίσκεψη-έκπληξη σε ουκρανικό έδαφος, είχε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, την Κυριακή, ο οποίος επισκέφθηκε το Ιρπίν, έξω από το Κίεβο, το οποίο είχε καταληφθεί από τους Ρώσους για λίγες μαρτυρικές εβδομάδες.

Ο Τριντό είδε με τα μάτια του τη φρίκη του πολέμου και τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι.

17:13 Παρά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Βερολίνου να απαγορέψει μαζί με τις ρωσικές και τις ουκρανικές σημαίες στις εκδηλώσεις για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την Κυριακή και τη Δευτέρα, ουκρανοί ακτιβιστές σήκωσαν τα σύμβολά τους, στα μνημεία της πόλης.

16:57 Οι oυκρανοί μαχητές που έχουν οχυρωθεί εδώ και εβδομάδες στα υπόγεια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίου θύλακα αντίστασης μπροστά στον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραδοθούν.

«Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή, διότι η ζωή μας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία. Το να μας αφήσουν να ζήσουμε δεν τους νοιάζει», δήλωσε ο Ιλια Σαμοϊλένκο, αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

«Εμείς, το στρατιωτικό προσωπικό της φρουράς της Μαριούπολης, γίναμε μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως όσο έχουν πυρομαχικά και όπλα θα παλεύουν για το καλύτερο.  «Οι προμήθειές μας είναι περιορισμένες. Μας απομένει νερό. Μας απομένουν πυρομαχικά. Εχουμε τα όπλα πάνω μας. Θα πολεμήσουμε έως την καλύτερη έκβαση αυτής της κατάστασης», είπε…

16:01 Οπως είχε βρεθεί στο κατεστραμμένο Σεράγεβο, το 1995, έτσι και τώρα, ο Μπόνο των U2 βρέθηκε στο Κίεβο για μια μίνι συναυλία σε σταθμό μετρό της πρωτεύουσας, μαζί με τον Edge.

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία δεν αγωνίζονται μόνο για τη δική τους ελευθερία, αγωνίζονται για όλους εμάς που αγαπάμε την ελευθερία», είπε και αναφέρθηκε  στις παλαιότερες ταραχές στην πατρίδα του, την Ιρλανδία, και στα προβλήματα που είχε με έναν πιο ισχυρό γείτονα.

Ο frontman των U2 ερμήνευσε τα κλασικά τραγούδια της μπάντας, «Sunday Bloody Sunday», «Desire» και «With or without you» με τη συνοδεία του Edge.

! 15:57 Μετά τη Σλοβακία, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μετέβη στην Ουκρανία σε μια επίσκεψη- έκπληξη και συναντήθηκε με την ουκρανή ομόλογό της, Ολένα Ζελένσκα, σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

«Ηθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας. Σκέφτηκα πως ήταν σημαντικό να δείξω στον ουκρανικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, διαβεβαιώνοντας πως «ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Η Μπάιντεν και η Ζελένσκα αγκαλιάστηκαν και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ προσέφερε ένα μπουκέτο λουλούδια στη σύζυγο του ουκρανού προέδρου.

14:35 Στο μήνυμά του για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ρώσος πρόεδρος παραλλήλισε τον πόλεμό του στην Ουκρανία με τον αγώνα της Σοβιετικής Ενωσης ενάντια στον Χίτλερ, ενώ ευχήθηκε στους ουκρανούς πολίτες «ένα ειρηνικό μέλλον»..!

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως, «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη σύρραξη στην Ουκρανία, στις ευχές του για την 8η Μαΐου. «Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», είπε στις ευχές που απηύθυνε σήμερα στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ευχήθηκε «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον»..!

13:45 Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με ουκρανούς πρόσφυγες στην ανατολική Σλοβακία, στην τελευταία ημέρα της περιοδείας της στη Ρουμανία και τη Σλοβακία, με στόχο να επισκεφθεί αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στις χώρες αυτές και γυναίκες και παιδιά που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Η Μπάιντεν συνομίλησε με οικογένειες προσφύγων, εθελοντές και εργαζόμενους σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Κόσιτσε, στην ανατολική Σλοβακία, ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης για πάνω από 400.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα προς τη Σλοβακία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

13:24 Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από την Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία, είπε σήμερα ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι η πόλη έχει καταληφθεί.

Ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ είπε νωρίτερα σήμερα ότι τα στρατεύματά του πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Ποπάσνας.

Οκυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν αναζητώντας πιο προστατευμένες θέσεις, ενώ πρόσθεσε: «Τα πάντα έχουν καταστραφεί εκεί».

11:55 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι «το κακό επέστρεψε» στην Ουκρανία εκφωνώντας μια συγκινητική ομιλία με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης, όπου η Ευρώπη γιορτάζει την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στους Συμμάχους που σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες σε αυτόν τον πόλεμο τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του μέσω βίντεο.

«Το κακό επέστρεψε. Ξανά!», τόνισε. «Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό».

Ο ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα νικήσουν.

«Κανένα κακό δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες, δεν μπορεί να κρυφτεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο καταφύγιο του Χίτλερ, όπου αυτοκτόνησε τις τελευταίες ημέρες του πολέμου.

10:34 Η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Μπέρμπελ Μπας έφτασε σήμερα στο Κίεβο, όπου σκοπεύει να συμμετάσχει στους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη πριν 77 χρόνια.

Η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών είναι η δεύτερη πλέον υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της Γερμανίας μετά τον πρόεδρο και κατά συνέπεια η πιο σημαντική γερμανίδα πολιτικός που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Μπας μετέβη στο Κίεβο έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, του Ρουσλάν Στεφαντσούκ.

Η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στο Μπάμπι Γιαρ, το μνημείο στη μνήμη των εκτελεσθέντων Ουκρανών Εβραίων εκ μέρους του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Μπας πρόκειται να συναντηθεί και με τον Ζελένσκι.

08:37 Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις ενός σχολείου στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, ενώ άλλοι 60 που παραμένουν κάτω τα συντρίμμια υπάρχουν φόβοι ότι είναι επίσης νεκροί, δήλωσε σήμερα ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ.

Ο Γκαϊντάι επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν το Σάββατο το απόγευμα μία βόμβα στο σχολείο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 90 άνθρωποι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Το σχολείο στις φλόγες, στο Λουγκάνσκ – Luhansk Regional Military-Civil Administration/Handout via REUTERS

«Η πυρκαγιά κατασβέστηκε έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν τα συντρίμμια και, δυστυχώς, εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων», επεσήμανε ο ίδιος στο Telegram.

«Τριάντα άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, επτά από τους οποίους είναι τραυματισμένοι», πρόσθεσε ο Γκαϊντάι. «Εξήντα άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν πεθάνει κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων».

Παράλληλα ο Γκαϊντάι επεσήμανε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, από τον βομβαρδισμό του χωριού Σιπίλοβο καταστράφηκε ένα σπίτι και 11 άνθρωποι παραμένουν στα ερείπια.

Διασώστες ανασύρουν έναν άνδρα από τα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σχολείου – State Emergency Services/Handout via REUTERS

07:19 Ο Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιώτες του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία, αν και ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η μάχη για την πόλη συνεχίζεται.

Στα μέσα Απριλίου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση η οποία επικεντρώθηκε στην ανατολική Ουκρανία, με τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς και επιθέσεις να σημειώνονται τον τελευταίο καιρό γύρω από την Ποπάσνα στην επαρχία Λουχάνσκ.

«Μαχητές των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων (…) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα», επεσήμανε ο Καντίροφ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Οι κεντρικοί δρόμοι και περιοχές της πόλης έχουν καθαρίσει εντελώς», πρόσθεσε.

Προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία αυτή, αλλά αργά χθες Σάββατο ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι στην πόλη μαίνονται σφοδρές μάχες.

«Η μάχη για την Ποπάσνα συνεχίζεται», επεσήμανε ο Αρεστόβιτς σε βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

06:22 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι έχει μείνει «άφωνος» αφού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

Στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία επλήγη η στέγη του μουσείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο και να τραυματιστεί ο 35χρονος φύλακάς του. Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας, επεσήμανε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεχ Σινεγκούμποφ.

«Κάθε ημέρα αυτού του πολέμου ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο. Αλλά μετά, την επομένη, κάνει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις ξανά με τον ίδιο τρόπο», σχολίασε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα.

«Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον μουσείων – ούτε καν οι τρομοκράτες δεν θα το σκεφτόντουσαν αυτό. Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε», τόνισε.

Ο Σκοβορόντα, Ουκρανός κοζακικής καταγωγής, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο χωριό Ιβανόβκα, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε προς τιμήν του Σκοβοροντινίβκα.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου», επεσήμανε ο Σινεγκούμποφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κατακτητές μπορούν να καταστρέψουν το μουσείο όπου ο Χριχόρι Σκοβορόντα εργάστηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και όπου ετάφη. Αλλά δεν θα καταστρέψουν τη μνήμη μας και τις αξίες μας», πρόσθεσε.

04:25 Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου λιρών (1,87 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, ενόψει της σημερινής βιντεοδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της G7 στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η νέα δέσμευση σχεδόν διπλασιάζει αυτή που είχε γίνει μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση Τζόνσον τονίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη του Ηνωμένου Βασιλείου για οποιονδήποτε πόλεμο έπειτα από αυτούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αν και δεν διευκρίνισε πώς κάνει αυτόν τον υπολογισμό.

«Η βάρβαρη επίθεση του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο ανείπωτη καταστροφή στην Ουκρανία — απειλεί επίσης την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Τζόνσον.

01:15 Περίπου 1,16 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί από την πατρίδα τους στη Ρωσία αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περίπου 205.000 παιδιά.

Μόνο από προχθές Παρασκευή, 18.580 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.840 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Το Κίεβο ερίζει ότι η Μόσχα εκτοπίζει παρά τη θέλησή τους πολίτες της Ουκρανίας και δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη που ελέγχει. Η ρωσική κυβέρνηση το αρνείται, διατείνεται ότι σκοπός των μετακινήσεων αμάχων είναι να σωθούν από τις εχθροπραξίες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

23:00 Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο διάγγελμά του, αργά απόψε, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το Κίεβο προσπαθεί να βγάλει από το Αζοφστάλ τους υπερασπιστές του αλλά τόνισε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά δύσκολο».

22:43 Η CIA δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Μπιλ Μπερνς.

«Δεν βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Financial Times.

«Δεδομένων των φιλοπολεμικών δηλώσεων (…) που ακούσαμε εκ μέρους ρώσων ηγετικών στελεχών, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπερνς,

20:52 Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν όλοι τους από το αχανές εργοστάσιο χάλυβα του Azovstal, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι η ρωσική επίθεση θα ξαναρχίσει με σφοδρότητα καθώς πλησιάζει η 9η Μαρτίου, η επέτειος της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η εντολή του προέδρου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) εκτελέστηκε: όλες οι γυναίκες, όλα τα παιδιά και όλοι οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ. Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη ολοκληρώθηκε», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ.
Δεν είναι σαφές, με βάση την ανακοίνωση της Βέρεσουκ, αν άμαχοι άνδρες παραμένουν στο βιομηχανικό συγκρότημα.

Την Παρασκευή, 50 άνθρωποι, οι πιο ευάλωτοι άμαχοι, κατάφεραν να φύγουν από το χαλυβουργείο.

19:26 Οι φιλορωσικές δυνάμεις έκαναν γνωστό ότι άλλοι 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα του Azovstal, στη Μαριούπουλη, όπου δεκάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί επί εβδομάδες, μαζί με ουκρανούς μαχητές.

Το επιτελείο των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ ανέφερε μέσω του Telegram ότι συνολικά 176 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τα αχανές χαλυβουργείο.

18:50 Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαστρεβλώνει την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να νομιμοποιήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει ως διαστρέβλωση το ρωσικό αφήγημα περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας το οποίο είναι σαφές ότι η ρωσική ηγεσία θα επαναφέρει ενόψει των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης των Σοβιετικών έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου.

16:42 Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι βύθισε άλλο ένα ρωσικό πλοίο. Το υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι το drone Bayraktar TB2 χτύπησε το αποβατικό σκάφος του έργου Serna.

«Η παραδοσιακή παρέλαση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις 9 Μαΐου φέτος θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Φιδονήσι – στον βυθό της θάλασσας», έγραψε στο Twitter.

15:26 Πύραυλοι έπληξαν την πόλη- λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Tύπου της περιφερειακής διοίκησης Σέρχιι Μπράτσουκ, σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Μπράτσουκ είπε, επίσης, ότι οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην πόλη, αφότου στόχοι στην περιοχή περιμετρικά της Οδησσού επλήγησαν από τέσσερις πυραύλους νωρίτερα σήμερα.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα πλήγματα.

14:40 H επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισε ως «εντυπωσιακή» την έκταση και τη σοβαρότητα των «παραβιάσεων των δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς μιλούσε στο τέλος ενός τετραήμερου ταξιδιού στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή. Υπογράμμισε τα αυξανόμενα στοιχεία για αυθαίρετες δολοφονίες, βασανιστήρια, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και σεξουαλική βία από Ρώσους στρατιώτες.

Πρόσθεσε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υποστηριχθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους, περιγράφοντας αυτό το έργο ως «απίστευτα τρομακτικό».

13:06 Οι Αρχές της Υπερδνειστερίας, της φιλορωσικής αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας, ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις σε ένα παλιό αεροδρόμιο σε χωριό που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

12:45 Το μήκους 140 μέτρων και αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων σούπερ-γιοτ «Σεχραζάτ» κατασχέθηκε στην Τοσκάνη. Σενάρια επί σεναρίων στα διεθνή μίντια για τον πραγματικό ιδιοκτήτη του υπερπολυτελούς πλοίου, που φέρεται να είναι ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότερα εδώ

11:57 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο απόθεμα στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Bohodukhiv στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας.

Το υπουργείο είπε ότι έπληξε 18 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων τριών αποθηκών πυρομαχικών κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.

10:02 Σε συμφωνία 4,25 δισ. στερλινών (4,97 δισ. ευρώ) για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι προχώρησε κοινοπραξία της οποίας ηγείται ο αμερικανός ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Ντότζερς, Τοντ Μπόλι.

Η Τσέλσι, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2021, πωλήθηκε καθώς ο έως τώρα ιδιοκτήτης της, ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, είχε βρεθεί στο επίκεντρο κυρώσεων που επέβαλε η Βρετανία σε ανθρώπους του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:46 Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ζήτησε να ανοίξουν και πάλι τα λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από τη χώρα προϊόντα, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή οι σιταποθήκες της Ουκρανίας είναι γεμάτες. Παράλληλα 44 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο οδεύουν προς τον λιμό. Πρέπει να ανοίξουμε αυτά τα λιμάνια ώστε να μπορέσουν να βγουν τα προϊόντα από την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίζλι σε ανακοίνωσή του.

«Ο κόσμος το απαιτεί διότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη εξαρτώνται από τις προμήθειες αυτές», τόνισε.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:30 Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί βαριές απώλειες σε ορισμένες από τις πιο ικανές και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, υποστήριξε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη.

Τουλάχιστον ένα T-90M –πρόκειται για το πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο άρμα μάχης της Ρωσίας, με θωράκιση σχεδιασμένη για να αντέχει πλήγματα από τα περισσότερα αντιαρματικά όπλα– καταστράφηκε σε μάχη, πρόσθεσε το βρετανικό υπουργό Αμυνας.

Σε υπηρεσία στις καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, ανάμεσά τους αυτές που πολεμούν στην Ουκρανία, έχουν τεθεί περίπου 100 T-90M, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας, που τονίζει ότι η αντικατάστασή τους είναι δύσκολη, με δεδομένες τις δυτικές κυρώσεις που στερούν από τη Μόσχα την πρόσβαση κυρίως σε μικροηλεκτρονικά.

09:02 Δυόμιση μήνες αφότου η Ρωσία αναγνώρισε τις αποσχισθείσες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», αυτές διόρισαν πρεσβευτές στη Μόσχα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον τα συμφέροντά τους στη Μόσχα θα εκπροσωπεί η Όλγκα Μακέγεβα, ενώ οι αρχές του Λουχάνσκ θα στείλουν στη Ρωσία τον πρώην δημοσιογράφο Ροντιόν Μιροσνίκ. Ο Μιροσνίκ πριν χρόνια είχε εργαστεί για τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τρεις ημέρες αφού αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

08:33 Η κατάσταση ήταν –συγκριτικά– ήρεμη στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ «απωθήθηκαν οκτώ επιθέσεις του εχθρού» και καταστράφηκαν τρία άρματα μάχης, οκτώ πυροβόλα, επτά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ένα αυτοκίνητο και τρία μηχανήματα» του Μηχανικού του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το επιτελείο.

Παράλληλα στον νότο, έγιναν νέες ρωσικές προσπάθειες να καταληφθούν οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, του μόνου τομέα της Μαριούπολης όπου απομένουν ουκρανοί στρατιωτικοί.

Σε άλλα μέτωπα, η ρωσική δραστηριότητα περιορίστηκε σε βολές του πυροβολικού και πτήσεις αναγνώρισης, πάντα σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Στην περιοχή της Ιζιούμ, από όπου η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση προς την Κραματόρσκ, ώστε να περικυκλώσει τις ουκρανικές μονάδες στο Ντονμπάς, καταγράφηκαν πτήσεις UAVs με σκοπό τον εντοπισμό αμυντικών θέσεων.

07:20 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ανακοίνωση για την Ουκρανία —την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου— με την οποία εξέφρασε «τη σθεναρή στήριξή του» στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του οργανισμού και εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας» στη χώρα.

Η ανακοίνωση, την οποία συνέταξαν η Νορβηγία και το Μεξικό, δεν φτάνει στο σημείο να στηρίξει ξεκάθαρα μια μεσολαβητική προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως προέβλεπε μια πρώτη εκδοχή του κειμένου, το οποίο βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση από την Πέμπτη.

Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση είναι η πρώτη έκφραση ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου. Στα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα είχε ασκήσει βέτο σε μια άλλη ανακοίνωση η οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία.

O Βασίλι Νεμπέζια, πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, παρακολουθεί τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας (REUTERS/Shannon Stapleton)

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία», ανέφερε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει ότι όλες οι χώρες μέλη έχουν την υποχρέωση, βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ, να διευθετούν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικούς τρόπους», σημείωσε επίσης.

06:00 Το πρωτοσέλιδο της σαββατιάτικης έκδοσης των Financial Times: Οι τράπεζες της Δύσης προετοιμάζονται για απώλειες 10 δισ. δολαρίων καθώς αποχωρούν από τη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας.

05:02 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, αφού και Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

«Συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Azovstal έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή απομακρύνθηκαν από το Azovstal 50 άμαχοι, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο πολιορκείται επί εβδομάδες.

01:00 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό, ωστόσο προειδοποίησε ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί».

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, η αξία της νέας στρατιωτικής βοήθειας ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό.

Ο Μπάιντεν ζήτησε παράλληλα από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια 33 δισ.. δολαρίων για να δοθεί βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που όπως είπε «απαιτείται για την ενίσχυση της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

00:30 Ουκρανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ» του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού επλήγη από ουκρανικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας Neptun και έπιασε φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Νησί των Φιδιών, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από το Κίεβο ούτε βέβαια από τη Μόσχα.

Το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο είναι σύγχρονο, τέθηκε σε υπηρεσία το 2016. Πιστεύεται ότι άλλες τρεις φρεγάτες της ίδιας κλάσης είναι ανεπτυγμένες στη Μαύρη Θάλασσα.

Αν και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει το συμβάν, το γενικό επιτελείο μιλά πλέον για 11 ρωσικά πολεμικά –συμπεριλαμβανομένων μικρών ταχύπλοων– που έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου.

Ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ντούμσκαγια μεταφόρτωσε δορυφορική φωτογραφία που κατ’ αυτόν εικονίζει τη φρεγάτα στις φλόγες, κάτι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Διαβάστε: Η 72η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...