3559
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ζελένσκι με τους πρωθυπουργούς Πολωνίας, Σλοβενίας και Τσεχίας στο Κίεβο | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Η 20ή ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη: Στο φλεγόμενο Κίεβο τρεις πρωθυπουργοί της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 06:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2022, 23:15
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ζελένσκι με τους πρωθυπουργούς Πολωνίας, Σλοβενίας και Τσεχίας στο Κίεβο
| Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Η 20ή ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη: Στο φλεγόμενο Κίεβο τρεις πρωθυπουργοί της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 06:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2022, 23:15

H 20ή ημέρα του πολέμου ξεκίνησε με κάποιες ελπίδες για μια συνεννόηση μεταξύ ρώσων εισβολέων και Ουκρανών –ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για αναζήτηση μιας «δίκαιης» ειρήνης, αν οι λέξεις έχουν κάποια σημασία μέσα στον όλεθρο των βομβαρδισμών και των καταστροφών. Ηδη, πάντως, ο κόσμος προετοιμάζεται για μια μακρά περίοδο αστάθειας, με συνέπεια ακόμα και το πετρέλαιο να… φτηναίνει.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

!! 23:15 Ο Βολοντίρ Ζελένσκι συναντήθηκε αργά την Τρίτη στο Κίεβο με τους πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα,

«Ξέρουμε ότι δεν παλεύουμε για τη δική σας ασφάλεια μόνο, αλλά και για τη δική μας» ανέφερε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

22:00 Ένα θύμα που πέρασε δυστυχώς στα ψιλά. Η 24χρονη παραγωγός Ολεξάντρα Κουβσίνοβα σκοτώθηκε στο ίδιο περιστατικό κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο εικονολήπτης του Fox Πιέρ Ζακρζέφσκι, αλλά το αμερικανικό δίκτυο δεν την ανέφερε καν…

 

21:54 Με ειρωνεία απάντησε ο Λευκός Οίκος στις κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία κατά του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι υποστήριξε ότι η Ρωσία επέβαλε κατά λάθος κυρώσεις σε βάρος του πατέρα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή, επειδή παρέλειψε το «τζούνιορ» στο ακριβές όνομα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν τζούνιορ.

Κατά τη Μόσχα, ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν, ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε λίστα απαγόρευσης εισόδου στη Ρωσία.

«Κανείς μας δεν σχεδιάζει ταξίδια αναψυχής στη Ρωσία, κανείς μας δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν θα έχει πρόσβαση, οπότε θα προχωρήσουμε μπροστά», συμπλήρωσε.

21:34 Το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

20:54 Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ –μέχρι 2.100 στρατιώτες- στο έδαφος της χώρας.

Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα της «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας», αποτελούμενη από περίπου 1.200 άνδρες από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

20:29 Η Ουγγαρία δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα μείνει έξω από τον πόλεμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που βρίσκεται εν μέσω μιας σκληρής κούρσας για να εκλεγεί για τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου.

20:22  Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα έφτασαν στο Κίεβο. «Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο Facebook.

20:15Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ. Πρόκειται για «σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, κλινικές ».

!! 19:47 Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 24 Μαρτίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι συγκάλεσε τη σύνοδο, αντικείμενο της οποίας θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

19:38 Μετά την αποχώρησή του από το δικαστήριο, η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξή τους.

Όπως είπε, πέρασε σχεδόν δύο μέρες χωρίς ύπνο, ενώ η ανάκριση της κράτησε 14 ώρες. Πρόσθεσε ότι ήθελε να πάει στα παιδιά της και στο σπίτι και να ξεκουραστεί.

Αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε άλλο.

19:24 Μία 24χρονη ουκρανή δημοσιογράφος, που στο Fox News, σκοτώθηκε στα περίχωρα του Κιέβου τη Δευτέρα. Η Ολεκσάνδρα Κουσνίνοβα εργαζόταν με τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτή η τραγική είδηση έρχεται αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ο εικονολήπτης του Fox News, Πιέρ Ζακρέβσκι, έπεσε νεκρός ενώ βρισκόταν σε ρεπορτάζ κοντά στο Κίεβο.

19:02 Η Ρωσία διέκοψε και τυπικά την συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο, θεσμικός ρόλος του οποίου είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέποντας την πιθανή αποπομπή της εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

18:28 Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 30.000 ρούβλια (280 δολάρια) στη δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα, κρίνοντάς την ένοχη για παραβίαση της νομοθεσίας περί διαμαρτυρίας όταν διέκοψε ζωντανό δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση και κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

17:56 Επτά πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου στην περιοχή του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανασύρθηκαν επίσης τρεις τραυματίες. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο έχει ολοκληρωθεί.

17:47 Η δημοσιογράφος που διέκοψε το δελτίο ειδήσεων του Κρατικού Καναλιού 1 της Ρωσίας για να κάνει αντιπολεμική παρέμβαση παραπέμπεται σε δίκη.

Σύμφωνα με το SkyNews, η Μαρίνας Οβσιανίκοβα πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στην περιοχή Οστάνκινο της Μόσχας.

! 17:36 Το Fox News επιβεβαίωσε ότι ο εικονολήπτης Πιέρ Ζακρέβσκι σκοτώθηκε την Δευτέρα στην Ουκρανία όταν το όχημά του «χτυπήθηκε από πυρά».

Ο εικονολήπτης ταξίδευε με τον βρετανό συνάδελφό του Μπέντζαμιν Χαλ εκείνη την ώρα, σύμφωνα με το CNN.

Ο Χαλ τραυματίστηκε σοβαρά αφού χτυπήθηκε στα πόδια με σκάγια και παραμένει νοσηλευόμενος στην Ουκρανία.

Ένα εσωτερικό σημείωμα του ομίλου αναφέρει: «Σήμερα είναι μια σπαρακτική μέρα για το Fox News Media και για όλους τους δημοσιογράφους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μεταδώσουν τις ειδήσεις».

17:10 Κυρώσεις στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επέβαλε η Ρωσία σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rianovosti.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στην πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και προεδρική υποψήφια το 2016 Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε το Sputnik που σημείωσε ότι στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνονται και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων στο εγγύς μέλλον.

17:00 Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και της συζύγου του, καθώς και ρώσων ιδιωτών για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, «αρχηγό μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης στη Λευκορωσία, του οποίου το δίκτυο ευνοιοκρατίας ωφελεί το περιβάλλον και το καθεστώς του», καθώς και τη σύζυγό του, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, στοχοποιούνται μεμονωμένα τέσσερις Ρώσοι και μια οργάνωση.

!! 16:28 Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά, μάλλον προς την περιοχή της Ζαπορίζια. Για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες της επιχείρησης.

16:23 Την πρώτη φωτογραφία της ρωσίδας δημοσιογράφου Μαρίνας Οβσιανίκοβα μετά τη σύλληψή της δημοσίευσε συνάδελφός της στο Twitter.

«Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, συντάκτρια στο Channel One, η οποία εισέβαλε στο κρατικό τηλεοπτικό στούντιο με μια αντιπολεμική αφίσα, κατηγορείται για διοικητικό αδίκημα βάσει νόμων διαμαρτυρίας και όχι νόμων για ψευδείς ειδήσεις. Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει έως και 10 ημέρες σύλληψης, αναφέρει το RBC. Εδώ είναι η πρώτη της φωτογραφία από χθες το βράδυ» έγραψε η Μέρι Ιλιουσίνα.

Στη φωτογραφία βρίσκεται δίπλα της ο δικηγόρος Γκασίνσκι και την εικόνα έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος Σεργκέι Μπάνταμσιν.

16:15 Περισσότερα από 70 λεωφορεία είναι έτοιμα στην πολιοoρκημένη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία για να απομακρύνουν αμάχους που έχουν συγκεντρωθεί πριν από μια επιχείρηση «ασφαλούς διέλευσης» την οποία ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει να ξεκινήσει σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

15:55 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έδειξε να αναγνωρίζει, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Για χρόνια μας έλεγαν για υποτιθέμενες “ανοιχτές πόρτες”, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να γίνει δεκτό» ανέφερε.

15:46 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα προσφέρει προξενική προστασία μέσω της γαλλικής πρεσβείας στην Μόσχα στην Μαρίνα Οβσιανίκοβα, την ρωσίδα δημοσιογράφο του Pervy Kanal που πραγματοποίησε την Δευτέρα την ενέργεια διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία στην διάρκεια του δελτίου ειδήσεων.

Κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί διαδικασία για την χορήγηση ασύλου από την Γαλλία στην δημοσιογράφο και ότι θα μιλήσει για το θέμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επόμενη συνομιλία τους.

15:33 H πομπή από την Πολωνία για τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει περάσει το Λβιβ και κατευθύνεται προς το Κίεβο, αναφέρει στο Twitter δημοσιογράφος του Bloomberg.

15:06 Για «μαζική καταστροφή» στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο μετά από βομβαρδισμό, κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Kyiv Post.

14:58 Τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 30 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Λουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

14:51 Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η πομπή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει στον προορισμό της και βρίσκεται στο κοντινό Μπερντιάνσκ.

14:30 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η ρωσική πολεμική μηχανή θα βάλει στο στόχαστρό της και τις χώρες της Δύσης εάν εγκαίρως δεν την σταματήσουν.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις χώρες που τήρησαν μία ηθική στάση, όπως είπε, έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ιδιαίτερα τον βρετανό πρωθυπουργό για τον «ηγετικό του ρόλο».

Μεταξύ άλλων, απευθυνόμενους προς τους ευρωπαίους ηγέτες, είπε:

«Μπορούμε να σταματήσουμε την Ρωσία. Μπορούμε να σταματήσουμε  το να σκοτώνονται άνθρωποι. Θα είναι ευκολότερο να το κάνουμε μαζί, να σταματήσουμε την καταστροφή της Δημοκρατίας και να την σταματήσουμε τώρα στη δική μας γη. Διότι αλλιώς, θα έρθουν και στη δική σας.»

14:16 Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το μπαράζ των βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας περιέχει μια «έκπληξη»: δολώματα που ξεγελούν τα ραντάρ αεράμυνας και ξεγελούν τους θερμικούς πυραύλους.

Οι συσκευές αυτές έχουν μήκος περίπου 30 εκατοστά, έχουν σχήμα βέλους και είναι άσπρες με πορτοκαλί ουρά, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

13:56 Οι ισπανικές αρχές δέσμευσαν την θαλαμηγό «Lady Anastasia», που ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Αλεξάντρ Μιχέγεφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters αστυνομική πηγή.

13:32 «Δέκα έως δεκατέσσερις» ημέρες πλήρους μαχητικής ικανότητας, δίνουν στα ρωσικά στρατεύματα ανώτερες πηγές άμυνας της Βρετανίας, καθώς μετά από το συγκεκριμένο χρονικό σημείο «η ισχύς αντίστασης της Ουκρανίας θα γίνει μεγαλύτερη από την ισχύ επίθεσης της Ρωσίας».

Τη συγκεκριμένη πληροφορία μεταδίδει η Daily Mail, σύμφωνα με την οποία οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά τις 14 ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα θα δυσκολευτούν να κρατήσουν το εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει.

! 13:05 Η βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας εξέδωσε προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα σήμερα, καλώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια.

Δεν είναι γνωστό αν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες έχουν κηρύξει αντίστοιχο συναγερμό για νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

«Προσοχή. Αεροπορικές επιθέσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Μεταβείτε στα καταφύγια!», είναι το μήνυμα που ανέβηκε στο Ιντερνετ.

12:26 Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «χουλιγκανισμό» την ενέργεια της Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία διέκοψε το δελτίο ειδήσεων που μεταδιδόταν ζωντανά από το πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, εισβάλλοντας στο στούντιο με ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο».

«Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για το… ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του.

!! 12:16 Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα για 36 ώρες, από απόψε το βράδυ, λόγω των «επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών» που ζουν οι κάτοικοί της.

«Από σήμερα» στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Κίεβο, ανακοίνωσε στο Telegram ο Κλίτσκο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος πολλών βομβαρδισμών. «Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», τόνισε ο ίδιος.

11:42 «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση.

«Βρισκόμαστε σε έναν σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες», έκρινε.

11:10 Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας θα παρουσιάσουν ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κίεβο σήμερα, δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του πολωνού πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβορτσίκ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα μιλήσουν για λογαριασμό της ΕΕ.

«Στο Κίεβο, πέραν μιας ισχυρής ένδειξης στήριξης προς την Ουκρανία, ένα πακέτο ξεκάθαρης στήριξης θα παρουσιαστεί από τους πρωθυπουργούς», είπε ο Ντβορτσίκ και πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία πέρασε το σύνορο Πολωνίας-Ουκρανίας γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδος.

!! 10:00 Παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς από τις στρατιές του Πούτιν, το Κίεβο θα επισκεφτούν εντός της ημέρας οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα, όπως επιβεβαίωσε και η ουκρανική προεδρία.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι ανέφερε στο Facebook ότι το ταξίδι στο Κίεβο ορίστηκε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ.

09:44 Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε νέες φωτογραφίες από βομβαρδισμένα κτίρια κατοικιών στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

(REUTERS/Thomas Peter)
(REUTERS/Thomas Peter)
(Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)
Δύο γυναίκες παίρνουν ό,τι μπορούν από τα σπίτια τους που επλήγησαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς (REUTERS/Thomas Peter)
Απαρηγόρητη μια ένοικος της πολυκατοικίας που πρέπει να την εγκαταλείψει μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς (REUTERS/Thomas Peter)

09:03 Η δημοτική αρχή της Μαριούπολης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης έχουν σκοτωθεί 2.357 άμαχοι στην πόλη. Η Μαριούπολη, που είχε κάπου 400.000 μόνιμους κατοίκους προτού αρχίσει η εισβολή, πολιορκείται από ρωσικά στρατεύματα εδώ και μέρες και έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πολλές αεροπορικές επιδρομές από την Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα λέει πως πλήττει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους.

Ο Πέτρο Αντριουστσένκο, δημοτικός σύμβουλος, χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την κατάσταση στην πόλη, όπου δεν υπάρχουν «ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε θέρμανση», προσθέτοντας πως φοβάται ότι οι θάνατοι δημοτών μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 20.000, καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται.

08:54 O δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε αστικό λεωφορείο τη Δευτέρα. Η στιγμή της έκρηξης καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σε γειτονικό πάρκο.

08:45 Παρά τις κυρώσεις των Δυτικών, «δεν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων ή περιορισμού των επιλογών στα προϊόντα» στη ρωσική αγορά, διαβεβαίωσε η Βικτόρια Αμπραμτσένκο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

08:40 Βρετανός δημοσιογράφος που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για το Fox News τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο κοντά στο Κίεβο, επιβεβαίωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να διευκρινίσει τη σοβαρότητα των τραυμάτων του δημοσιογράφου. «Ο απεσταλμένος μας Μπέντζαμιν Χολ τραυματίστηκε την ώρα που συγκέντρωνε πληροφορίες έξω από το Κίεβο», ανέφερε το Fox News σε ανακοίνωσή του.

!! 07:01 Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η αιτία τους δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής.

Ο δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό, όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται, ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

06:50 Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

06:22 Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν  εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει, πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που επιτρέπουν στους αμάχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις.

!! 06:02 Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 5% και πλέον σήμερα, με φόντο τις ανησυχίες περί επιβράδυνσης της οικονομίας, που οδήγησαν επενδυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω.

Η τιμή του βαρελιού WTI υποχωρεί κατά 5,7% στα 97,13 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας έπεσε κατά 6% στα 100,54 δολάρια, υποχώρηση που καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την άνοδό τους σε επίπεδα-ρεκόρ εξαιτίας της γενικευμένης αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

04:30 Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσε ότι δεν διεξάγονται «ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή» για την αγορά από τις ΗΠΑ ποσοτήτων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

04:09 Μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν και είναι πλέον ασφαλείς, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.

Η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη πρακτικά απέτυχε τη Δευτέρα, 19η ημέρα των εχθροπραξιών, σύμφωνα με την κυρία Βερέστσουκ. Οχηματοπομπή που μεταφέρει νερό και φάρμακα στην πολιορκημένη πόλη συνεχίζει να εμποδίζεται να περάσει, πρόσθεσε.

03:10 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτήν της Ρωσίας θα συνεχιστούν εντός της Τρίτης.

Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη».

«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» εντός της ημέρας.

Ο ίδιος είπε: «Θέλω να απευθύνω έκκληση στους Ρώσους στρατιώτες. Εκείνους που έχουν ήδη μπει στη γη μας και που πρόκειται να σταλούν να πολεμήσουν εναντίον μας. Ρώσοι στρατεύσιμοι! Ακούστε με ιδιαίτερα προσεκτικά. Ρώσοι αξιωματικοί. Τα έχετε ήδη καταλάβει όλα. Δεν έχετε τίποτα να πάρετε από την Ουκρανία. Θα χάσετε τη ζωή σας. Είστε πολλοί. Αλλά γιατί να πεθάνετε; Ξέρω ότι θέλετε να επιβιώσετε.

»Ακούμε στις υποκλοπές των συνομιλιών σας τι πραγματικά σκέφτεστε για αυτόν τον πόλεμο, για αυτήν τη ντροπή και για το κράτος σας. Τις συνομιλίες μεταξύ σας. Τα καλέσματά σας στο σπίτι, στους συγγενείς σας. Τα ακούμε όλα. Βγάζουμε συμπεράσματα. Ξέρουμε ποιοι είστε. Γι’ αυτό σας προσφέρω μια επιλογή. Εδώ, στο όνομα του ουκρανικού λαού, σας δίνω μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να επιβιώσετε. Εάν παραδοθείτε στις δυνάμεις μας, θα σας φερθούμε όπως πρέπει. Θα αντιμετωπιστείτε ως άνθρωποι. Και όχι όπως ο στρατός σας αντιμετωπίζει τον δικό μας. Κάντε την επιλογή σας», είπε.

00:59 Η θαλαμηγός ρώσου ολιγάρχη, σκάφος εκτιμώμενης αξίας 128 εκατ. ευρώ, ακινητοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Ακινητοποιήσαμε προσωρινά το γιοτ ενός από τους κυριότερους ρώσους ολιγάρχες, με αξία που εκτιμάται πως φθάνει τα 140 εκατομμύρια δολάρια (128 εκατ. ευρώ), στη Βαρκελώνη», ανέφερε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η θαλαμηγός έχει μήκος «85 μέτρα» και διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν «και άλλες».

Σύμφωνα με την El País και το Reuters, πρόκειται για τη θαλαμηγό «Valérie», που πιστεύεται ότι ανήκει στον Σεργκέι Τσέμεζοφ, τον επικεφαλής του Rostec, ρωσικού ομίλου της αμυντικής βιομηχανίας, άνθρωπο που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

00:02 Το tweet του ανώτερου προεδρικού συμβούλου και βασικού διαπραγματευτή της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ για την ηρωική πράξη της ρωσίδας δημοσιογράφου Μαρίνα Οβσιανίκοβα να εισβάλει στο τηλεοπτικό πλατό ρωσικού δικτύου ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου.

00:01 Ελλειψη σε μαγειρικό λάδι, αλεύρι, μαγιά, αλλά και βασικών ειδών όπως το αλάτι και τα ζυμαρικά, παρατηρείται ήδη σε αρκετά γερμανικά σούπερ μάρκετ, καθώς πολλοί καταναλωτές, υπό τον φόβο κρίσης με μονιμότερα χαρακτηριστικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των τιμών ενέργειας, σπεύδουν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες. Κάποια σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν ήδη περιορισμούς.

Διαβάστε: Η 19η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...