Η 84η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία με τη μάχη του Azovstal να έχει τελειώσει και την μοίρα των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης να παραμένει άγνωστη, καθώς κάποιοι στη Μόσχα δεν θέλουν να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου. Την ίδια ώρα το Κίεβο προειδοποιεί για μια «παρατεταμένη φάση» της σύρραξης.
♦ Ολες οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό
22.30 Οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας» διεμήνυσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Αγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό». Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ υποστήριξαν «ομόφωνα» τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, προσέθεσε.
Νωρίτερα, με χωριστή ανακοίνωσή της, η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτησε το «ιστορικό» αίτημα των δύο χωρών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
22:11 Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο άνοιξε ξανά, έπειτα από τρεις μήνες που παρέμεινε κλειστή λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Αρχίζουμε επίσημα την επαναλειτουργία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Λάνγκενκαμπ στο Reuters λίγο προτού η αμερικανική σημαία υψωθεί πάνω από την πρεσβεία.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ένας μικρός αριθμός διπλωματών θα επιστρέψει αρχικά για να στελεχώσει την αποστολή.
21:40 Η γαλλική τράπεζα Société Générale ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση της Rosbank, που είναι το βαρύ όνομα του ρωσικού τραπεζικού τομέα, στην οποία η Société Générale ήταν πλειοψηφικός μέτοχος, καθώς και των ασφαλιστικών θυγατρικών της στη χώρα.
Η πώληση αυτή στο ρωσικό επενδυτικό ταμείο Interros θα σημάνει καθαρή απώλεια σχεδόν 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον λογαριασμό αποτελεσμάτων της Société Générale το δεύτερο τρίμηνο, διευκρινίζει ο γαλλικός όμιλος, ελαφρώς περισσότερα από τα 3,1 δισεκατομμύρια που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας πώλησης.
21:10 Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν ένα θωρακισμένο τρένο που μετέφερε ρώσους στρατιώτες στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα γραπτό αίτημα να σχολιάσει το θέμα. Η Μελιτόπολη, στην περιοχή Ζαπορίζια, βρίσκεται στη ζώνη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας, ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε ακριβώς κάτω από το βαγόνι που μετέφερε τους στρατιώτες.
20: 21 Η Ρωσία έδωσε έγκριση σε 15 εταιρείες να παραμείνουν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Απρίλιο είχε υπογράψει ένα νομοσχέδιο το οποίο απαιτεί από τις ρωσικές εταιρείες να διαγράψουν τα αποθετήρια έγγραφά τους για να περιορισθεί η επιρροή που μπορούν να ασκούν οι ξένες χώρες πάνω τους, εκτός αν τους δοθεί άδεια να παραμείνουν εισηγμένες. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι από τις 36 εταιρείες με αποθετήρια έγγραφα οι 19 είχαν ζητήσει την άδεια και οι 15 την έλαβαν.
Μέχρι στιγμής, η Nornickel, η Novatek, ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της Ρωσίας, η Polyus, οι παραγωγοί χάλυβα NLMK, Severstal και Mechel, καθώς και ο παραγωγός πετρελαίου Tatneft έχουν δηλώσει ότι έχουν το πράσινο φως για να παραμείνουν εισηγμένες. Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι το αίτημά της απορρίφθηκε και αναμένει ότι τα αποθετήρια έγγραφά της θα διαγραφούν από το χρηματιστήριο στις 31 Μαΐου.
19:57 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι έχει τεκμηριώσει περισσότερες περιπτώσεις “προφανώς εγκλημάτων πολέμου” από τα ρωσικά στρατεύματα σε δύο περιφέρειες της Ουκρανίας.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει σε έκθεση ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος των περιφερειών του Κιέβου και του Τσερνίχιφ από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο υπέβαλαν αμάχους σε συνοπτικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και άλλες σοβαρές καταχρήσεις.
Η έκθεση αναφέρεται σε αυτό που το HRW λέει ότι είναι 22 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, εννέα άλλες παράνομες ανθρωποκτονίες, έξι πιθανές αναγκαστικές εξαφανίσεις και επτά περιπτώσεις βασανιστηρίων. Εικοσιένας άμαχοι είπαν στο HRW ότι τους κράτησαν παράνομα σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες. Το HRW ζήτησε οι εικαζόμενες καταχρήσεις να “διερευνηθούν αμερόληπτα και να γίνουν οι κατάλληλες διώξεις”.
Δείτε εδώ το δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
19:25 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε βίντεο στα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, εικονίζονται ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν στο πολιορκημένο χαλυβουργείο Azovstal και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
Σε ένα από τα βίντεο, διακρίνονται άνδρες ξαπλωμένοι σε κρεβάτια σε ένα δωμάτιο και δύο από αυτούς έκαναν μια σύντομη δήλωση στην κάμερα. Ο ένας είπε ότι του δίνουν φαγητό και έχει πρόσβαση σε γιατρούς, ενώ ο δεύτερος είπε ότι του επίδεσαν τα τραύματα και δεν έχει κανένα παράπονο για τη θεραπεία που λαμβάνει.
Σε ένα δεύτερο βίντεο, ένας άνδρας, τραυματισμένος στο κεφάλι, είπε ότι τον ταΐζουν και τον φροντίζουν καλά και ότι δεν υφίσταται καμία σωματική ή ψυχολογική πίεση.
Δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν οι άνδρες αυτές μιλούσαν ελεύθερα.
18:32 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τη χορήγηση επιπλέον 9 δισ. ευρώ ως δανείων της ΕΕ στην Ουκρανία το 2022 προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των βασικών υπηρεσιών της χώρας και τη δημιουργία ενός μέσου διευκόλυνσης, «RebuildUkraine» Facility, για επιχορηγήσεις και δάνεια, στο πρότυπο της Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Τα χρήματα θα δανείζεται η Επιτροπή από την αγορά με εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ βάσει του μακροοικονομικού προγράμματος βοήθειάς της προκειμένου οι βασικές υπηρεσίες στην Ουκρανία να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
17:05 Υψηλόβαθμοι ουκρανοί διοικητές δεν έχουν ακόμα παραδοθεί από τον λαβύρινθο καταφυγίων και στοών κάτω από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε ο ηγέτης της στηριζόμενης από τη Ρωσία περιοχής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν.
Σχεδόν 1.000 ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στις στοές έχουν παραδοθεί στις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις από τη Δευτέρα.
Το ρωσικό υπουργείο Aμυνας δήλωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες παραδόθηκαν 694 oυκρανοί στρατιώτες -συμπεριλαμβανομένων μελών του τάγματος Αζόφ- μεταξύ των οποίων και 29 τραυματίες.
Δεν ήταν σαφές εάν οι ανώτατοι διοικητές θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, ή πιθανόν θα δώσουν μια ύστατη, θανάσιμη μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις που θεωρούν κατακτητές της πατρίδας τους.
«Δεν υπάρχουν διοικητές στο ανώτατο επίπεδο (μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν) – δεν έχουν φύγει», δήλωσε ο Πουσίλιν, επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που αναγνωρίστηκε επίσημα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις τρεις ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
«Αυτό είναι – έως τώρα», δήλωσε ο Πουσίλιν, που μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις ελέγχει τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ, γνωστό ως DAN.
Δεν ήταν σαφές τι θα συμβεί με τους μαχητές αυτούς που χαρακτηρίστηκαν από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηρωικοί μαχητές της αντίστασης αλλά τους οποίους Ρώσοι βουλευτές θεωρούν «εγκληματίες ναζί» που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βαρύτερη τιμωρία, ακόμα και θάνατο.
15:47 «Ένοχος» για εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε ο 21χρονος ρώσος στρατιώτης που δικάζεται στο Κίεβο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ndtv.com, ο 21χρονος ερωτηθείς εάν είναι ένοχος για τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου και της δολοφονίας εκ προμελέτης, ο 21χρονος λοχίας Βαντίμ Σισιμάριν απάντησε «ναι».
Ο Σισιμάριν εμφανίστηκε σε περιφερειακό δικαστήριο στο Κίεβο, κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενός 62χρονου άνδρα στη βορειοανατολική Ουκρανία και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και φόνο εκ προμελέτης.
Είναι ο πρώτος στρατιώτης του Πούτιν που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
15:02 Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με την φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι.
«Η Ιταλία στηρίζει δυναμικά το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην απειλή σε βάρος της ασφάλειάς μας», υπογράμμισε ο Ντράγκι. Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία και ότι «η Ιταλία θα στηρίξει τόσο την Σουηδία, όσο και την Φινλανδία, κατά την μεταβατική αυτή περίοδο».
Από την πλευρά της, η φινλανδή πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα της προσέφερε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να στηρίξει νέα δέσμη μέτρων της ΕΕ για μείωση των εσόδων της Μόσχας στον ενεργειακό τομέα.
«Η Ρωσία θέλει να περιορίσει την ελευθερία άλλων κρατών και η χώρα μας θέλει να προστατευθεί η δική της ελευθερία, όπως και ολόκληρης της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό το κοινοβούλιό μας, σχεδόν ομόφωνα, ψήφισε υπέρ του αιτήματος ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ ενισχύει την Συμμαχία και την ασφάλειά μας. Μαζί με την Σουηδία θα συμβάλουμε στην ασφάλεια στην Βαλτική και στο σύνολο της Βόρειας Ευρώπης», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. «Ο στρατός μας είναι ισχυρός και σύγχρονος, είμαστε ευγνώμονες στην Ιταλία για την στήριξή της», είπε η Σάνα Μάριν.
Ο ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε και πάλι υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, υπέρ της έγκρισης νέων ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει και να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Όσο για την σημερινή απόφαση της Ρωσίας να απελάσει 24 ιταλούς διπλωμάτες, τόνισε ότι «είναι σαφώς μια εχθρική πράξη, αλλά η επικοινωνία, δια της διπλωματικής οδού, δεν πρέπει να σταματήσει».
Η φινλανδή πρωθυπουργός, τέλος, δήλωσε ότι κύρια προτεραιότητα, σε αυτή την φάση, είναι η όσο γίνεται πιο σύντομη επικύρωση της ένταξης της χώρας της στην Ατλαντική Συμμαχία.
14:00 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 34 γάλλους διπλωμάτες ως μέτρο αντιποίνων.
Τον Απρίλιο η Γαλλία απέλασε 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αργότερα τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα (“personae non gratae”) έξι ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες έπειτα από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων.
13:12 Οι υψηλόβαθμοι ουκρανοί διοικητές στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης παραμένουν εντός του εργοστασίου και δεν έχουν ακόμα παραδοθεί: αυτό υποστήριξε ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DAN, ότι ο Πουσίλιν δήλωσε ότι στους εκατοντάδες μαχητές που παραδόθηκαν δεν περιλαμβάνονται οι πλέον υψηλόβαθμοι διοικητές. «Δεν έχουν εγκαταλείψει (το εργοστάσιο)», έως τώρα, φέρεται να δήλωσε ο ίδιος.
12:48 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η στρατιωτική ουδετερότητα δεν συνεπάγεται και πολιτική ουδετερότητα.
«Θα παραμείνουμε ουδέτεροι», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και σημείωσε ότι στην Αυστρία δεν τίθεται καν προς συζήτηση το θέμα της ενδεχόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ, ακόμη και μετά τα σχετικά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Οι δυο χώρες, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός, έκαναν με μεγάλη ταχύτητα τεράστιες αλλαγές στην πολιτική ασφάλειάς τους, ενώ επισήμανε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ, η Μάλτα και η Ιρλανδία, παραμένουν εκτός Συμμαχίας.
12:46 Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει τον δραστικό περιορισμό των ειδικών προνομίων που απολαμβάνει ως πρώην καγκελάριος ο Γκερχαρντ Σρέντερ, λόγω της παραμονής του στα εποπτικά συμβούλια ρωσικών ενεργειακών κολοσσών.
Σύμφωνα με το αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, θα καταργηθεί άμεσα η παροχή γραφείου στην Bundestag, ενώ από τις 19 Μαΐου θα σταματήσει και η αμοιβή των εργαζόμενων σε αυτό συνεργατών του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι ο 78χρονος πρώην καγκελάριος δεν έχει πλέον δραστηριότητες οι οποίες να δικαιολογούν τη διατήρηση γραφείου.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα διατηρήσει πάντως την προσωπική του ασφάλεια.
⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.
12:22 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνολικά 959 ουκρανοί μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 80 τραυματιών έχουν παραδοθεί από τα καταφύγια και τα τούνελ κάτω από τη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης από τη Δευτέρα.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 694 ουκρανοί μαχητές -συμπεριλαμβανομένων μελών του Τάγματος Αζόφ- είχαν παραδοθεί τις τελευταίες 24 ώρες.
Στην νεότερη ενημέρωση για αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία είχε επίσης πλήξει την ανατολική Ουκρανία στην περιοχή Σολεντάρ της περιφέρειας Ντονέτσκ.
11:17 Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah ανέφερε πως η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο 10 απαιτήσεων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως «αποδείξεις συμμόρφωσης».
Αν αυτές οι απαιτήσεις ικανοποιηθούν, η Άγκυρα θα μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.
10:26 Οι συμφωνίες για το πράσινο εμπόριο μπορούν να βοηθήσουν στον τερματισμό της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην απαλλαγή της εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν: αυτό υποστηρίζει η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν αδύνατο για μερικές ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείψουν ταχύτατα το ρωσικό πετρέλαιο, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βρετανία, η οποία έχει μικρότερη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σε σύγκριση με τις γειτονικές ευρωπαϊκές της χώρες, ανακοίνωσε ότι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος πράσινος τομέας της οικονομίας της μπορεί να βοηθήσει άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
10:00 Το πρωτοσέλιδο της The Wall Street Journal με δύο ειδήσεις για το Ουκρανικό:
1. Οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης παραδόθηκαν.
2. Η Γερμανία τρέχει να βρει υποκατάστατο στη ρωσική ενέργεια.
09:44 Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα» τη διαδικασία, πρόσθεσε.
Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.
⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.
08:00 Η πρώτη δίκη ρώσου στρατιώτη για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να λάβει χώρα εντός της ημέρας.
Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, θα εμφανιστεί το μεσημέρι ενώπιον δικαστηρίου στην περιοχή Σολομιάνσκι του Κιέβου, όπου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο ενός 62χρονου άνδρα στις 28 Φεβρουαρίου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Ο Σισιμαρίν, που κατάγεται από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και κατηγορείται για έγκλημα πολέμου και ανθρωποκτονία από πρόθεση, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.
⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.
06:00 Το πρωτοσέλιδο του Independent: Πώς η Ουκρανία αντεπιτέθηκε.
02:44 Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου του Πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα έχει καταρχήν στη διάθεσή του ποσό έξι εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου» για τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία στη σύρραξη.
Η νέα πρωτοβουλία έχει σκοπό την «αρχειοθέτηση των πληροφοριών» από δημόσιες, ανοικτές πηγές και δεδομένων από δορυφόρους, τηρώντας τους «διεθνείς κανόνες», ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με αποδεικτικά στοιχεία οποιαδήποτε διαδικασία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για «φρικαλεότητες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
02:27 Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της επαρχίας του Ντονέτσκ δημοσιοποίησαν βίντεο από drone που δείχνει ουκρανούς μαχητές να εγκαταλείπουν, τραυματισμένοι, τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, σε μια ακόμα ένδειξη ότι εκεί οι μάχες τελείωσαν.
02:00 Ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.
«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».
01:02 Το Reuters δημοσιοποίησε νέες φωτογραφίες από τα πούλμαν με τα οποία οι τελευταίοι υπερασπιστές του Azovstal, της εμβληματικής χαλυβουργίας της Μαριούπολης, μεταφέρονται σε ρωσικά κέντρα κράτησης.
Οι ουκρανοί μαχητές οδηγήθηκαν στην Ολενίβκα, στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Από το Κρεμλίνο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal θα τύχουν αντιμετώπισης «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, είχε εγγυηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ωστόσο ήδη στη Δούμα διατυπώνονται απόψεις να εξαιρεθούν από τις συμβάσεις και να μην αναγνωριστούν ως αιχμάλωτοι πολέμου όσοι ανήκουν στο Τάγμα Αζόφ.
⊕ Διαβάστε: Η 83η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη