3498
Οι ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Azovstal όπου κρύβονται οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 77η ημέρα του πολέμου: Νέες εκρήξεις στο Azovstal

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/05/2022, 23:30
Οι ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Azovstal όπου κρύβονται οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 77η ημέρα του πολέμου: Νέες εκρήξεις στο Azovstal

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/05/2022, 23:30

Η 77η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτειλε με την είδηση ότι στην Ουάσινγκτον η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη βοήθεια 40 δισ. δολαρίων για το Κιέβο. Οι Ουκρανοί εξοπλίζονται και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά πια για νίκες έναντι του ρωσικού στρατού!

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:15 Ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε σύμφωνο στρατιωτικής συνδρομής με τη Φινλανδία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εγγυάται ότι θα βοηθήσει τη χώρα σε περίπτωση εισβολής από τους Ρώσους.

Ο Τζόνσον και φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο υπογράφουν την κοινή δήλωση για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας (Frank Augstein/Pool via REUTERS)

22:59 Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική Ρωσία, από βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν ουκρανικές δυνάμεις εναντίον ενός μεθοριακού χωριού, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ.

21:49 Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να γίνει ανταλλαγή ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, με τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα, Ιρίνα Βερεσούκ.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε στην ανάρτησή της στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη Βερεσούκ, η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές για να τερματιστεί η πολιορκία του Αζοφστάλ. Σημείωσε όμως ότι «καμία από αυτές δεν είναι τέλεια».

21:05 Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο χαλυβουργείο Azovstal στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Φωτογραφίες απεικονίζουν μια σημαντική έκρηξη στην τοποθεσία, όπου βρίσκονται κρυμμένοι σε υπόγεια καταφύγια όσοι παραμένουν ζωντανοί από τις αμυντικές δυνάμεις των Ουκρανών.

20:57 Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Ντράγκι δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

20:10 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασεβαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

19:25 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία τρεις μήνες μετά την εισβολή της.

«Καθώς κοιτάζετε τον λογισμό του Πούτιν, η άποψή μου είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να συγκρουστεί με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

18:07 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ και ο αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, Τζον Σάλιβαν συναντήθηκαν στην ρωσική πρωτεύουσα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση, τόσο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων όσο και για τη μείωση του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών μεταξύ των χωρών μας». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη συνομιλία.

Οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

17:33 Η Παγκόσμια Τράπεζα θα καταβάλλει κάθε μήνα στην Ουκρανία, κατά μέσο όρο το ποσόν των 200 εκατ. δολαρίων για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, ενώ συνολικά αναμένεται να δοθεί το ποσό του 1,5 δισεκ. δολαρίων. Στα σχέδια αυτά της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Ukrinform o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Ρομάν Γιερμόλιτσεφ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο αναζητά διαρκώς εναλλακτικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κράτους συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών της παιδείας. « Γι’ αυτόν τον λόγο ήδη αυτή τη στιγμή μαζί με άλλους θεσμούς εξουσίας ετοιμάζουμε το κοινό πρόγραμμα με την Παγκόσμια Τράπεζα» συνολικής βοήθειας 1,5 δισεκ. δολαρίων. Επίσης το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Ουκρανίας και η οργάνωση Save the Children επεξεργάζονται έναν οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση των υποδομών παιδείας στην Ουκρανία.

17:12 Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και η σουηδή ομόλογός του, Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσαν ότι οι σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορούν ποτέ να εξομαλυνθούν έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Τζόνσον συνάντησε την πρωθυπουργό της Σουηδίας για να συζητήσουν θέματα όπως η ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι μετασεισμοί της αποτρόπαιας εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξαν ριζικά την αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον μετά τη συνάντηση. Οι δύο ηγέτες «τόνισαν ότι οι σχέσεις με τον Πούτιν δεν μπορούν ποτέ να εξομαλυνθούν».

Νωρίτερα ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύναψη νέων συμφωνιών με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεσμευόμενος να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Μαγκνταλένα Αντερσον συμφώνησαν ότι οι σχέσεις τους με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν ποτέ, Frank Augstein/Pool via REUTERS

17:00 Οι αυτονομιστικές, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν ότι μπλόκαραν την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram, ευθυγραμμιζόμενες με τη ρωσική πολιτική για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Η Μόσχα αναγνώρισε τις δύο περιοχές ως ανεξάρτητες στις 21 Φεβρουαρίου και τρεις ημέρες αργότερα εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, εν μέρει για να προστατεύσεις τους ρωσόφωνους κατοίκους.

16:36 Εως το τέλος του χρόνου στην Μαριούπολη από τις ασθένειες και τις αφόρητες συνθήκες στις οποίες ζουν, μπορεί να πεθάνουν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, έγραψε σε ανάρτηση του ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο. Αυτή τη στιγμή στην Μαριούπολη βρίσκονται 150-170.000 άνθρωποι.

«Οι κατακτητές μετέτρεψαν την Μαριούπολη σ΄ ένα μεσαιωνικό γκέτο, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να είναι ανάλογη. Χωρίς φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, χωρίς την αποκατάσταση και την επισκευή του αποχετευτικού δικτύου της πόλης θα επακολουθήσουν επιδημίες. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι γέροντες και άρρωστοι άνθρωποι. Χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες η θνησιμότητα μεταξύ των ευπαθών ομάδων θα αυξηθεί αρκετές φορές», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, ζητώντας την πλήρη απομάκρυνση των κατοίκων από την πόλη.

15:21 Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο γαλλικό πανεπιστήμιο Sciences Po, τόνισε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί εάν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ.

«Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα υπήρχε πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω μέσω βιντεοκλήσης.

14:30 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον.

«Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου με τον αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Αυστρίας (REUTERS/Lisa Leutner)

«Δεν το βλέπω αυτό στο άμεσο μέλλον. Αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», πρόσθεσε o Αντόνιο Γκουτέρες.

14:08 Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε ότι, αν η χώρα της πραγματοποιήσει το ιστορικό βήμα να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θα το πράξει για την ασφάλεια των πολιτών της.

Την δήλωση αυτή έκανε η Μάριν έπειτα από συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση του φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστο για το αν η χώρα του, η οποία έχει εκτεταμένα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, θα αιτηθεί να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Σάνα Μαρίν με τον ιάπωνα ομόλογό της (David Mareuil/Pool via REUTERS)

13:48 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε πως ενώ η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν τη Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

«Αν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη – δεν το θέλουμε αυτό καθόλου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που έδωσε στο Μουσκάτ, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν.

«Ομως σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που διαρκώς και επιμόνως λέει πως σ’ αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ με τον Σουλτάν Χαϊτάμ μπιν Ταρίκ (Oman News Agency/Handout via REUTERS)

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.

«Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Μουσκάτ.

13:03 Ο νέος ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας δήλωσε ότι θα αναμένει το «σύνθημα» της Μόσχας προτού διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της περιοχής αυτής της Γεωργίας στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες την Νότια Οσετία και την παράκτια περιοχή της Αμπχαζίας έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο με την Γεωργία το 2008. Τους έχει παράσχει εκτενή οικονομική υποστήριξη, ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ έχει αποστείλει εκεί στρατιωτική δύναμη.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Αλαν Γκλαγκόεφ, ο οποίος νίκησε τον Ανατόλι Μπιμπίλοφ στις τοπικές εκλογές του σαββατοκύριακου, είπε ότι η Νότια Οσετία για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, θέλει και τη συμμετοχή της Μόσχας.

!! 12:30 Ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, μια σημαντική δίοδος για τις ευρωπαϊκές προμήθειες, εμφανίστηκε μειωμένος την Τετάρτη καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων κοντά στις εγκαταστάσεις της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουχάνσκ δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των όγκων από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:58 Η Ουκρανία έπληξε επιτυχώς την αεροπορική άμυνα και τα υποστηρικτικά πλοία της Ρωσίας στο Φιδονήσι, χρησιμοποιώντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελευταία ενημέρωση του για τις εξελίξεις επί του πεδίου, το βρετανικό ΥΕΘΑ δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι οι μάχες στο νησί αυτό συνεχίζονται και ότι «η Ουκρανία έπληξε επιτυχώς τις ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες και πλοία ανεφοδιασμού με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar». Κατά την ίδια πηγή, άλλωστε, «τα πλοία ανεφοδιασμού της Ρωσίας έχουν ελάχιστη προστασία στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, έπειτα από την υποχώρηση του ρωσικού ναυτικού στην Κριμαία μετά την απώλεια του Moskva».

Το υπουργείο πρόσθεσε στο ενημερωτικό του δελτίο, το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter το πρωί της Τετάρτης, ότι οι τρέχουσες προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Φιδονήσι προσφέρουν στην Ουκρανία ευκαιρίες να επιτεθεί ενώ αυτές εξελίσσονται. Εάν η Μόσχα εδραιώσει τη θέση της στο νησί, μεταφέροντας σε αυτό πυραυλικά συστήματα, οι Ρώσοι «θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα».

11:50 Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν ολοσχερώς 101 νοσοκομεία στην Ουκρανία, ενώ κατέστρεψαν ή κατέλαβαν σχεδόν 200 ασθενοφόρα, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Σε σχετική δήλωση του υπουργείου στο Facebook, αναφέρεται πως «επί 77 συνεχόμενες ημέρες οι ρώσοι τρομοκράτες βομβαρδίζουν κατοικημένες γειτονιές και πολιτικούς στόχους. Οι οβίδες και οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τους κατακτητές έπληξαν 600 υγειονομικές δομές. Περίπου 101 νοσοκομεία καταστράφηκαν ολοσχερώς και η λειτουργία τους δε μπορεί πλέον να αποκατασταθεί». Επίσης, ο ρωσικός στρατός φέρεται να είναι υπεύθυνος για την καταστροφή 450 φαρμακείων.

Το υπουργείο υπενθύμισε ότι «πίσω από καθένα από αυτά τα στοιχεία κρύβεται η ζωή ενός Ουκρανού, η ζωή κάποιου που δεν πήγε στο νοσοκομείο εγκαίρως ή κάποιου που δεν είχε πού να πάει ή κάποιου που δεν του επέτρεψε ο ρωσικός στρατός να περάσει και δεν μπόρεσε να λάβει βοήθεια εγκαίρως».

Το ουκρανικό υπουργείο Υγείας τόνισε, σε συνέχεια των παραπάνω, ότι η Ρωσία αγνοεί όλους τους κανόνες και τις συμβάσεις του διεθνούς δικαίου.

11:40 Επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτείων για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και την αυξανόμενη στήριξη της Ουκρανίας εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ανάρτησή του, λέγοντας ότι η Ρωσία να αντέξει τον οικονομικό πόλεμο που δέχεται και «πρώτο θα σπάσει το τυπογραφείο χρήματος στις ΗΠΑ» που οδηγεί σε αύξηση χρέους.

Νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια 40 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, ο οποίος τώρα είναι αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο σκοπός μιας τέτοιας αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο είναι «η συνέχιση του πολέμου κατά της Ρωσίας, η επιθυμία να επιφέρουν μια βαριά ήττα στη χώρα μας, να περιορίσουν την οικονομική της ανάπτυξη και την πολιτική της επιρροή στον κόσμο. Δεν θα λειτουργήσει», έγραψε στο Telegram ο Μεντβέντεφ. «Το τυπογραφείο τους, εξαιτίας του οποίου η Αμερική αυξάνει συνεχώς το ήδη διογκωμένο εθνικό της χρέος, θα σπάσει πιο γρήγορα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

11:18 Η πρόταση της Κομισιόν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να καταστρέψει την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργήσει για τη χώρα μας: αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σίγιαρτο.

Όπως είπε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο Facebook, στις συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προσφέρει λύση, επομένως ο μόνος τρόπος να υπάρξει συμφωνία «είναι το εμπάργκο να εφαρμοστεί σε όλες τις μεταφορές μέσω πλοίων και οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών να εξαιρεθούν εντελώς».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα στη Βουδαπέστη και η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν δεν ήταν αρκετή για την άρση των ενστάσεων της Ουγγαρίας στο έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία. Το πρωί της Τρίτηας αναμενόταν να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και των αρχηγών κυβερνήσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που διαφωνούν με το πακέτο ως έχει, ωστόσο η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε.

11:10 Η Ρωσία έχει χάσει 26.350 στρατιώτες από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας στην τελευταία του ενημέρωση.

10:41 Θρίλερ με το παρόν και το μέλλον του ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος χρεώνεται τις αποτυχίες της Ρωσίας στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Ο έμπιστος Σοϊγκού δεν κινδυνεύει, αλλά μπορεί να χάσει το πόστο του

10:03 Η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει από τον Ιούνιο προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να την βοηθήσουν μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε σε συνάντηση στoν Λευκό Οίκο ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, διευκρίνισε η κυβέρνηση της Σόφιας.

«Πραγματικές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Ιούνιο στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί με την Gazprom», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

09:02 Κορυφαία αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για πόλεμο μακράς διαρκείας στην Ουκρανία, βλέποντας και την πολύ αργή πρόοδο που σημειώνουν τα στρατεύματά της, ενώ στοχεύει σε εδαφικά κέρδη και πέρα από το Ντονμπάς.

07:18 Η Μόσχα υποστήριξε πως φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να κυριεύσει τον ανατολικό τομέα της χώρας, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση».

06:16 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε (τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου για το κολοσσιαίο πακέτο δαπανών σχεδόν 40 δισ. δολαρίων που ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να προσφερθεί στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, στην επικράτεια της οποίας εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε με τις ψήφους και των δύο κομμάτων, μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού καταλήξει στο γραφείο του αμερικανού προέδρου.

Με το «πρόγραμμα βοήθειας» αυτό «η Αμερική στέλνει στον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα πως είναι απαρασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας ως τη νίκη» επί της Ρωσίας, δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

Η Νάνσι Πελόζι και άλλοι βουλευτές που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ουκρανία, κάνει δηλώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Τρίτης (REUTERS/Leah Millis)

Τα 6 δισ. δολάρια προορίζονται για να αποκτήσει η Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να λάβει διάφορα όπλα και πυρομαχικά, την ώρα που μαίνονται μάχες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της. Σχεδόν 9 δισ. προορίζονται για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», ενώ μέρος του ποσού προορίζεται για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

03:02 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο καθιερωμένο νυχτερινό του διάγγελμα, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρείτο ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο».

Παρά ταύτα είπε πως δεν θέλει να δείξει ευφορία ή «υπερβολικά συναισθήματα».

«Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα πίεσης όταν αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία και ακόμη και ημερήσια βάση», υποστήριξε.

Τόνισε τις αναφορές του ουκρανικού γενικού επιτελείου περί ανακατάληψης εδαφών στο Χάρκοβο. Οι εισβολείς «σταδιακά» διώχνονται από την περιοχή, διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας. Όλες οι πόλεις μας θα απελευθερωθούν, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, η Μπερντιάνσκ, η Μαριούπολη κι όλες οι άλλες», υποσχέθηκε.

02:26 Η Γερμανία δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας χωρίς τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο Βόλφγκανγκ Σμιτ επισήμανε ακόμη ότι «για αυτό συνεργαζόμαστε τόσο στενά και καλά, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουμε ως συμμαχία ισχυρών εταίρων σε αυτόν τον κόσμο» και, ερωτώμενος εάν η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει διεθνή ηγετική θέση, ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία ενεργεί πρωτίστως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

02:01 Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί έφθασαν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στο σύστημα του πυροβολικού Panzerhaubitze 2000, ενημέρωσαν χθες Τρίτη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το είδος αυτό τεθωρακισμένου αυτοκινούμενου πυροβόλου θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των δυνάμεων της Ρωσίας. Με απλές οβίδες, το δραστικό βεληνεκές του φθάνει τα 30 χιλιόμετρα. Με ειδικά βελτιωμένα πυρομαχικά, το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 40-50 χλμ., σύμφωνα με την Bundeswehr.

Κάθε τέτοιο πυροβόλο έχει πενταμελές πλήρωμα.

Μελλοντικά πληρώματα, συντηρητές και διερμηνείς έφθασαν στη γερμανική επικράτεια την Τρίτη. Η εκπαίδευσή τους ξεκινά εντός της Τετάρτης στη Σχολή Πυροβολικού της Μπούντεσβερ, στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν, διευκρίνισαν οι πηγές του dpa. Ο αριθμός των μελών πληρωμάτων που έφθασαν στη Γερμανία ξεπερνά τα 60.

00:21 Ο Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Στην αρχή της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Οι σχέσεις των χωρών μας, (καθώς και) των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τις έκανε ακόμη ισχυρότερες».

Ντράγκι και Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο (REUTERS/Leah Millis)

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε οδό για την ειρήνη, για την κατάπαυση του πυρός και για την έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο ιταλός ηγέτης τόνισε, παράλληλα, ότι «στην Ιταλία και στην Ευρώπη, οι άνθρωποι θέλουν να σταματήσουν αυτές οι σφαγές, αυτή η βία. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τί μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε την ειρήνη».

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα μας δίχαζε, αλλά απέτυχε. Όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία προκάλεσαν μια δραστική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήμασταν κοντά και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά, και ξέρω ότι μπορούμε να βασιστούμε στην στήριξή σας, ως ειλικρινή φίλου της ΕΕ και της Ιταλίας» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αμερικανό πρόεδρο.

00:03 Ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουκχάνοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πλήττει με πυραύλους υποδομές της πόλης και χτυπά αμάχους.

«Χτύπησαν ένα εμπορικό κέντρο που αγαπούσαν οι κάτοικοι της Οδησσού. Στο οποίο μπαίνει κόσμος με παιδιά και αυτά παίζουν εκεί. Υπάρχουν εστιατόρια, καφετέριες, παιδικές χαρές. Αυτό έπληξε ο (σημερινός) δεύτερος πύραυλος. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι κατακτητές βομβαρδίζουν το έδαφός μας», σχολίασε.

Ο δήμαρχος της Οδησσού ήταν ξεκάθαρος, παρατήρησε το Euronews: κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βάλει κατά αμάχων, αφού στο στόχαστρό της δεν βρίσκονται μόνον στατιωτιοί στόχοι. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η πόλη του θα μπορούσε να γίνει η νέα Μαριούπολη, που θεωρείται η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Διαβάστε: η 76η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...