4292
Το «Ατρόμητο Κορίτσι», το άγαλμα έξω από τη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη έχει καλυφθεί με την ουκρανική σημαία | REUTERS/Shannon Stapleton

H 71η ημέρα του πολέμου: Αμαχοι πρέπει να ξεθαφτούν από το Azovstal «με τα χέρια»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 07:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2022, 22:48
Το «Ατρόμητο Κορίτσι», το άγαλμα έξω από τη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη έχει καλυφθεί με την ουκρανική σημαία
|REUTERS/Shannon Stapleton

H 71η ημέρα του πολέμου: Αμαχοι πρέπει να ξεθαφτούν από το Azovstal «με τα χέρια»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 07:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2022, 22:48

Φτάσαμε τις 10 εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία —ήταν Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις στρατιές του να προσβάλουν την ουκρανική μεθόριο από τρεις πλευρές. Σε αυτό το διάστημα η κατάσταση έχει παγιωθεί: οι Ρώσοι έχουν χάσει τη μάχη για το Κιέβο και αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Ντονμπάς, ελπίζοντας «απλώς» στην εδραίωση της παρουσίας τους στη μαρτυρική Μαριούπολη. Την ίδια ώρα, η βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία διευρύνεται.

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:48 Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, θα ταξιδέψει προσεχώς στο Κίεβο, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα της συνομιλίας που είχε νωρίτερα σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

22:23 Νέα «επιχείρηση ασφαλούς διαδρόμου» βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη στην περιοχή της Μαριούπολης, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα ανώτατες πηγές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

22:09 Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε διαδοχικά με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης, της Μαυριτανίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και της Ένωσης των Κομορών νήσων.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του, διαπιστώθηκε ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία και την εφαρμογή ανθρωπιστικών μέτρων υπέρ του άμαχου πληθυσμού, είναι ισχυρή. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν, επίσης, ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται ώστε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση πολιτών από τη Μαριούπολη.

21:19 Η βουλγαρική κυβέρνηση παρέχει καταλύματα σε μονάδες κρατικών εγκαταστάσεων για 33.000 Ουκρανούς και αυτά θα είναι διαθέσιμα από την 31η Μαΐου, ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες, Μαριάνα Τόσεβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ίδια ηγείται της μονάδας κυβερνητικού συντονισμού για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Τόσεβα δήλωσε ότι συνολικά 59.085 άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία διαμένουν σε ξενοδοχεία. Αυτοί, ωστόσο, θα πρέπει να φύγουν από εκεί έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου τα ξενοδοχεία να διατεθούν στους τουρίστες. Εως τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει καταλύματα στους εναπομείναντες περίπου 26.000 Ουκρανούς. Τα καταλύματα στα οποία θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες ανήκουν σε διαφόρους κρατικούς οργανισμούς. Το υπουργείο Μεταφορών θα βοηθήσει με την υλικοτεχνική υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες, συνολικά 97.068 Ουκρανοί έχουν εγγραφεί για να λάβουν προσωρινή προστασία στη Βουλγαρία. Ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που διαμένουν στη χώρα είναι 102.032.

20:15 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απολογήθηκε για τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες. Κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ρώσο ηγέτη, ο Μπένετ είπε ότι έκανε δεκτή τη συγγνώμη του Πούτιν, τον οποίο ευχαρίστησε επειδή ξεκαθάρισε τη θέση του.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την εκκένωση του πολιορκημένου εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι διατύπωσε το συγκεκριμένο αίτημα ύστερα από την επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Μπένετ, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την απομάκρυνση των αμάχων.

20:12 Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, σκοπεύει να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για μια αιφνιδιαστική περιοδεία στη Ρουμανία και τη Σλοβακία, με στόχο να επισημάνει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στους Ουκρανούς πρόσφυγες, με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας.

Σε αυτό το τετραήμερο ταξίδι, η σύζυγος του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με αμερικανούς στρατιώτες, με εργαζομένους στις αμερικανικές πρεσβείες, με εκτοπισμένους ουκρανούς γονείς και παιδιά, με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές Οργανώσεις και με δασκάλους. Την Κυριακή, που γιορτάζεται η Ημέρα της Μητέρας, η κυρία Μπάιντεν θα συναντηθεί με ουκρανές μητέρες και τα παιδιά τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου.

Περισσότεροι από 840.000 Ουκρανοί έφυγαν στη Ρουμανία και περίπου 80.000 από αυτούς παραμένουν στη χώρα. Η κρατική τηλεόραση θα μεταδίδει μαθήματα γλώσσας για τα παιδιά κάθε Παρασκευή αν και μόνο 2.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν εγγραφεί σε ρουμανικά σχολεία.

Στη Σλοβακία έφτασαν περίπου 380.000 Ουκρανοί αλλά οι περισσότεροι έφυγαν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

20:03 Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία παραγωγής και εξόρυξης χάλυβα Evraz, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η εταιρεία παραγωγής και εξόρυξης χάλυβα δραστηριοποιείται σε τομείς που είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας», αναφέρει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

«Το σημερινό πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σημαίνει ότι κανένας πολίτης ή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους», αναφέρεται.

Η Βρετανία ανέφερε ότι η Evraz παράγει το 28% των σιδηροδρομικών τροχών της Ρωσίας και το 97% των σιδηροδρομικών γραμμών στη Ρωσία, καθιστώντας την εταιρεία ζωτικής σημασίας καθώς η χώρα χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο για να μεταφέρει βασικές στρατιωτικές προμήθειες και στρατεύματα στην γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.

19:50 Ο δήμαρχος του Ιβάνο-Φρανκίφσκ, στη δυτική Ουκρανία, Ρουσλάν Μαρτσίνκιφ, προέτρεψε σήμερα τους κατοίκους να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις το Σαββατοκύριακο ή ακόμη και να φύγουν από την πόλη αν μπορούν, για να γλιτώσουν από πιθανές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι, η Ρωσία μπορεί να εντείνει την επίθεση στην Ουκρανία πριν από τις 9 Μαΐου, όταν η Μόσχα θα γιορτάσει την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μαρτσίνκιφ ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι ματαίωσε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στην πόλη το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα. «Έχουμε σίγουρες πληροφορίες, ο εχθρός δυστυχώς θέλει να πραγματοποιήσει και άλλες πυραυλικές επιθέσεις και επομένως στις 7, 8 και 9 (του μηνός) δεν θα έχουμε δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προσευχής. Για την ασφάλειά σας, σας καλώ αυτές τις τρεις ημέρες να μείνετε στα σπίτια σας ή να φύγετε από την πόλη αν μπορείτε», είπε.

Ο δήμαρχος δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για τις «πληροφορίες» στις οποίες αναφέρθηκε.

19:25 Μια νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ είναι καθ’ οδόν για το Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρύνει τους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

«Σήμερα, την ώρα που μιλάμε, μια αυτοκινητοπομπή είναι καθ’ οδόν για να φτάσει στο Αζοφστάλ μέχρι αύριο το πρωί, με την ελπίδα ότι θα παραλάβει τους αμάχους που παραμένουν σε αυτή την ανήλιαγη κόλαση, όπου κατοικούν εδώ και τόσες εβδομάδες και μήνες και θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Μια πρώτη επιχείρηση που οργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό επέτρεψε να απομακρυνθούν 101 άμαχοι από το αχανές χαλυβουργείο, όπου κρύβονται πολίτες και οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη.

19:00 Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση στους αμάχους από το πολιορκημένο συγκρότημα χαλυβουργίας Αζοφστάλ που βρίσκεται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει εντολή στους μαχητές που έχουν καταφύγει στο Αζοφστάλ να παραδώσουν τα όπλα τους.

18:44 Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς, συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και τις ανάγκες που έχουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της (ανάγκης) προμήθειας οπλικών συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αποτραπούν οι βομβαρδισμοί αμάχων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

18:37 Ο λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν περίμενε ότι η «επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία θα τραβήξει τόσο, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Associated Press στο Μινσκ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν ξέρει αν οι εχθροπραξίες προχωρούν βάσει σχεδίου, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, καθώς δεν «γνωρίζει σε τέτοιο βάθος το θέμα» και ότι κάνει τα πάντα για να σταματήσει τον πόλεμο.

Το AP επισημαίνει ότι ο Λουκασένκο δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει την λέξη “πόλεμος” τη στιγμή που η ρωσική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ουκρανία προκάλεσε την Ρωσία και επέμεινε ότι η Λευκορωσία τάσσεται υπέρ της ειρήνης.

18:03 Τουλάχιστον έξι δισ. ευρώ για την Ουκρανία συγκεντρώθηκαν σε μια διεθνή διάσκεψη δωρητών στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε ο πολωνός πρωθυπουργός.

«Tα χρήματα αυτά θα διανεμηθούν αμέσως για την υποστήριξη της Ουκρανίας και όλων εκείνων που υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του, Μαγκνταλένα Άντερσον. «Oταν η Ρωσία φέρνει τον θάνατο, οι χώρες του ελεύθερου κόσμου πρέπει να προσφέρουν τη βοήθειά τους και νομίζω πως αυτή η διάσκεψη εδώ στη Βαρσοβία επέδειξε μια τεράστια δόση αλληλεγγύης ανάμεσά μας», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Κατά τη διάσκεψη που οργανώθηκε από την Πολωνία και τη Σουηδία με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο oυκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση, μέσω βιντεοσύνδεσης, να δοθεί αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

17:54 Οι Ρώσσοι δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων που κατέφυγαν στα υπόγεια αυτού του πελώριου εργοστασίου όπου και παραμένουν μαζί με τους μαχητές, δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι “λειτουργούσαν” στο Azovstal και ότι ο ρωσικός στρατός τηρούσε εκεί την εκεχειρία που ανακοίνωσε την Τετάρτη 4 Μάϊου για την επόμενη μέρα.

17:37 Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι 140 πρόσωπα θα προστεθούν στον κατάλογο που αφορά στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, ενώ η απαγόρευση των εξαγωγών θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Ο Κισίντα μιλώντας μέσω διερμηνέα μετά την συνάντηση που είχε με τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, πρόσθεσε ότι ήρθε η στιγμή που η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων χωρών θα πρέπει να εδραιώσει την ενότητα της.

17:18 Οι ισπανικές Αρχές συνέλαβαν έναν φιλορώσο Ουκρανό μπλόγκερ και επίδοξο πολιτικό, με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης, που είχε εκδοθεί σε βάρος του με αίτημα του Κιέβου, καθώς θεωρείται ύποπτος για εσχάτη προδοσία, δήλωσαν πηγές της ισπανικής αστυνομίας.

O Ανατόλιι Σαρίι, φανατικός επικριτής του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της φιλοδυτικής κυβέρνησης του, συνελήφθη στην παράκτια πόλη Ταραγόνα της Καταλονίας.

Νωρίτερα, η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας SBU είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο Σαρίι συνελήφθη την Τετάρτη 5 Μαίου, σε μια συντονισμένη επιχείρηση των ουκρανικών αρχών και της ισπανικής αστυνομίας ως ύποπτος για εσχάτη προδοσία και για το αδίκημα της «παραβίασης των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών», στη βάση φυλετικών, εθνοτικών και άλλων ιδιοτήτων.

16:55 Στις θέσεις αρχών που συμμερίζονται Κύπρος και Λουξεμβούργο αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επιβάλλεται η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ στις προσπάθειες άσκησης πιέσεων στη Ρωσία ώστε να σταματήσει τον πόλεμο, ο οποίος μπορεί μόνο να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.  Πρόσθεσε ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ΕΕ στην ενεργειακή απεξάρτηση και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησε με τον Μπέτελ, τα θέματα που άπτονται της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, κοιτάσματα που θα μπορούσαν, όπως είπε, να συμβάλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

16:29 Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου «να συζητηθεί και να ξεπεραστεί το ζήτημα με την ακυρωθείσα επίσκεψη» του γερμανού προέδρου στο Κιέβο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνομιλίας ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι για την πλήρη στήριξη της Γερμανίας. Το γεγονός ότι οι δυο πρόεδροι μίλησαν απευθείας, «θεωρείται ως δείγμα αμοιβαίων προσπαθειών να υπερβούν τις πρόσφατες εντάσεις και να επιστρέψουν σε μια κάπως φυσιολογική ατμόσφαιρα», γράφει το περιοδικό.

Ο κ. Σταϊνμάιερ είχε χαρακτηριστεί τον Απρίλιο ανεπιθύμητος από το Κιέβο, λόγω της παλιότερης στάσης του έναντι της Ρωσίας, γεγονός το οποίο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και εμπόδιζε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από μια πιθανή επίσκεψη στην Ουκρανία. Με αυτή την αφορμή, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο Αντριι Μέλνικ χαρακτήρισε μάλιστα πριν από λίγες μέρες τον καγκελάριο «προσβεβλημένο λουκάνικο», καθώς, όπως είπε, «παριστάνει τον θιγμένο, σε μια συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε πολιτικό ηγέτη».

15:25 Η Ουκρανία δεν είναι πιθανό να εξαπολύσει αντεπίθεση στον πόλεμό της με τη Ρωσία πριν από τα μέσα Ιουνίου, όταν ελπίζει ότι θα έχει λάβει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους της, δήλωσε ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πολιτικός σύμβουλος Ολεξίι Αρεστόβιτς είπε επίσης πως δεν περιμένει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει οποιαδήποτε «σημαντικά αποτελέσματα» έως τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Αρεστόβιτς είπε πως συνεχίζονται οι μάχες στη χαλυβουργία Azovstal όπου έχουν οχυρωθεί ουκρανοί μαχητές και άμαχοι στη Μαριούπολη αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

14:55 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο των κυρώσεων, ώστε να διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Δήλωσε επίσης πως θεωρεί ότι η διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στην Βαρσοβία στην οποία συμμετέχει θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης ενός είδους ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία.

«Προσωπικά, είναι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά επίσης να καταστήσουμε δυνατή την κατάσχεσή τους, ώστε να είναι διαθέσιμα για την χώρα που ανοικοδομείται», δήλωσε σε συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες στο ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

14:25 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε λειτουργία μια διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το Κίεβο να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να ανοικοδομήσει τις υποδομές της χώρας.

«Με ένα κλικ, μπορείτε να δώσετε κεφάλαια για να βοηθήσετε τους υπερασπιστές μας, να σώσετε τους αμάχους μας και να ανοικοδομήσετε την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι μιλώντας στα αγγλικά σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Twitter και με το οποίο ανακοινώνει ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα United24.

«Όλα τα κεφάλαια θα μεταφερθούν στην εθνική τράπεζα της Ουκρανίας και θα κατανεμηθούν στα αρμόδια υπουργεία», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως οι εκθέσεις για την κατανομή των κεφαλαίων θα δημοσιοποιούνται «κάθε 24 ώρες».

«Μόνο μαζί έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ανοικοδομήσουμε αυτό που η Ρωσία κατέστρεψε», πρόσθεσε Ζελένσκι, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πολύ το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή του πολέμου για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να προσελκύσει την προσοχή στη χώρα του.

13:50 Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι ουκρανοί μαχητές και άμαχοι.

Ερωτηθείς εάν ένας ισχυρισμός ανώτερου ουκρανού αξιωματούχου ότι «ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Azovstal» ήταν αληθινός, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε στους δημοσιογράφους στην εντολή του Πούτιν να μην γίνει εισβολή στο εργοστάσιο.

12:40 Ο αρχηγός της ιταλικής Κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα αποκάλυψε πως «οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών σκέφτονται να πάνε μαζί στο Κίεβο».

Ο Λέτα, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica:

«Oι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πολωνία) σκέφτονται να πάνε μαζί στο Κίεβο. Είναι ένδειξη ηγετικού ρόλου και του ότι δεν υπάρχει εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες, βέβαια, δεν πρέπει να κατακρίνονται για την δράση τους και για το ότι στηρίζουν τα θύματα του πολέμου αυτού».

12:30 Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Azovstal στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία «προσπαθεί να αφανίσει» τους τελευταίους υπερασπιστές του εργοστασίου χαλυβουργίας, παρά το γεγονός ότι έχει κηρύξει από το πρωί και για τρεις ημέρες εκεχειρία.

«Οι Ρώσοι κατακτητές ασχολούνται με το να αποκόψουν και προσπαθούν να αφανίσουν τις ουκρανικές μονάδες στο Azovstal», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ουκρανικός στρατός.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα ρωσικά στρατεύματα «ξεκίνησαν και πάλι την επίθεσή τους με την υποστήριξη αεροπλάνων με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφού η Μόσχα επεσήμανε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν εκεχειρία για τρεις συνεχείς ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα στις 08:00 το πρωί, ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι που παραμένουν στο Azovstal, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, είναι περίπου 200.

12:02 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμα άμαχοι στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη και πρέπει να ξεθαφτούν «με τα χέρια» από τις στοές όπου έχουν κρυφτεί και εγκλωβιστεί, ύστερα από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων. Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι 344 άμαχοι απελευθερώθηκαν από τη Μαριούπολη στη δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης.

Ωστόσο, προσέθεσε πως στο Azovstal υπάρχουν ακόμα παγιδευμένα γυναικόπαιδα και πλέον τα βαριά μηχανήματα για τον καθαρισμό από τα συντρίμια που προκάλεσαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν, πρέπει η όλη διαδικασία να γίνει «με τα χέρια».

Νωρίτερα ο ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΗΕ να βοηθήσει στη διάσωση των τραυματιών που παραμένουν στο εργοστάσιο Azovstal. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Οργανισμό για την επιτυχή εκκένωση περισσότερων από 100 αμάχων αυτή την εβδομάδα, ωστόσο κάλεσε τον ΟΗΕ να συνεισφέρει στην απομάκρυνση των τραυματιών.

«Η ζωή όσων παραμένουν στο εργοστάσιο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο», είπε ο ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη στο Αζοφστάλ.

Στο μεταξύ, οι φιλορωσικές αρχές του Ντονέτσκ δημοσιοποίησαν αεροφωτογραφίες με αυτό που φαίνεται ως νέο βομβαρδισμό του Azovstal.

(Ministry of Internal Affairs Donetsk People’s Republic/Handout via REUTERS)

11:44 Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας για ένα νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο φυσικού αερίου θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες: αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο σέρβος πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

11:39 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το πυροβολικό της έπληξε πολλές θέσεις και προπύργια της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας 600 μαχητές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε επίσης ότι οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αεροπορικό εξοπλισμό στο αεροδρόμιο Κανάτοβο και μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στο Μικολάιβ.

Περισσότερα εδώ

11:02 Η Ρωσία ανέφερε ότι οι δυνάμεις της ασκήθηκαν την Τετάρτη σε προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις στον θύλακo του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής.

Η Ρωσία διενέργησε ασκήσεις προσομοίωσης «ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Περισσότερα εδώ

10:32 Η ουκρανική αντεπίθεση από το Μικολάιβ προς τη Χερσώνα συνεχίζεται. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την απελευθέρωση και άλλων οικισμών.

Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του επιτελείου στο Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς την κατεχόμενη Χερσώνα αφού εξασφάλισαν πλέον την ελευθερία του Μικολάιβ. Από τις 6 π.μ. της Πέμπτης θεωρούνται ελεύθεροι όλοι οι οικισμοί που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ των περιφερειών του Μικολάιβ και της Χερσώνας.

10:18 «Είναι ένας μεγάλος μαζικός τάφος. Οι άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα συντρίμια γιατί τα συντρίμια είναι ακόμα εκεί. Κανείς δεν έχει σκάψει», είπε η Οξάνα Σουόμινα, επιζήσασα του βομβαρδισμού της 16ης Μαρτίου.

Οι λεπτομέρειες από την έρευνα του Associated Press συγκλονίζουν.

«Είναι ακόμα ένας μεγάλος μαζικός τάφος» – Η έρευνα του Associated Press για το θέατρο στη Μαριούπολη

09:00 Πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Σερχίι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν κυρίως οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Χίρσκε και Λισιτσάνσκ.

08:15 Η Ιαπωνία θα δυσκολευόταν να ακολουθήσει αμέσως την Ευρώπη στο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε την Τετάρτη υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου,  Κοΐτσι Χαγκιούντα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου, σκληρού πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε συνάντηση που είχε με την αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ, ο ιάπωνας υπουργός ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη χώρα του, ώστε να βοηθήσει το Τόκιο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

07:00 Την άποψη ότι η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει με την εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, η οποία εξήγησε ότι ο ρωσικός στρατός έχει ήδη γνωρίσει την ήττα καθώς ήθελε να καταλάβει ένα σημαντικό μέρος του εδάφους της Ουκρανίας, χωρίς να τα καταφέρει.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί και να μην ξεχνάμε πώς όρισαν οι Ρώσοι τη νίκη τους. Εχουν ήδη χάσει, με βάση τον δικό τους ορισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά η Τζεν Ψάκι, για να προσθέσει πως η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Βορρά, αλλά δεν το κατάφερε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα κάνει παρέλαση στους δρόμους του Κιέβου. Δεν ελέγχουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία αυτής της χώρας. Επίσης δεν κατάφεραν να διασπάσουν το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η ίδια.

06:49 Ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου, επισκέφθηκε το λιμάνι της Μαριούπολης, που έχει καταληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν μέσω Telegram.

Ο Σεργκέι Κιριένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αρμόδιος για εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη ρωσική προεδρία. Επισκέφθηκε τη χαλυβουργία Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης, κατά τον Πουσίλιν.

06:30 Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, υποστήριξε, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, η εφημερίδα New York Times.

Η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί, κατά το δημοσίευμα.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των NY Times.

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει κάπου 12 ρώσους στρατηγούς.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

06:15 Οι επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας εναντίον του συστήματος των σιδηροδρομικών μεταφορών έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

Περίπου 20 δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων εκτελούνται με καθυστερήσεις ως και 12 ωρών, σύμφωνα με την εκτίμηση της δημόσιας επιχείρησης.

«Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τις επιμελητειακές γραμμές μας διότι δεν μπορεί να μας νικήσει στα πεδία» των μαχών, υποστήριξε ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, ο Αντρίι Γέρμακ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση σε σιδηροδρομική εγκατάσταση στην πόλη Ντνίπρο.

Για σχέδιο της Μόσχας ώστε να καταστραφούν οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι έκανε λόγο και το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως ανέφερε η Washington Post.

06:05 Οι τιμές του πετρελαίου απογειώνονται, εξαιτίας της αναγγελίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στον μαύρο χρυσό που εξάγει η Ρωσία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που θα αυξήσει τα προβλήματα και τις εντάσεις στην πλευρά της προσφοράς.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για το βαρέλι Brent Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,92% κι έκλεισε στα 110,14 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων. Το βαρέλι West Texas Intermediate (WTI, αμερικανική ποικιλία αναφοράς) προς παράδοση τον Ιούνιο ανέβηκε 5,27%, έκλεισε στα 107,81 δολάρια.

06:00 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times: H EE αμφιθυμεί απέναντι στην επιβολή εμπάργο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Και, δεύτερος τίτλος, η αμερικανική Fed ρίχνεται στη μάχη κατά του πληθωρισμού με την πρώτη αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των επιτοκίων, από το 2000.

⇒Διαβάστε περισσότερα για την απόφαση της Fed εδώ.

04:20 Ακόμη 344 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, πόλη ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι ακόμα μια μικρή νίκη για εμάς», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η Ιρίνα Βέρεστσουκ, ευχαριστώντας τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη συμβολή τους.

Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έφυγαν χθες από τη Μαριούπολη, τη Μάνχους, την Μπερντιάνσκ, την Τοκμάκ και τη Βασίλιφκα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ, του τελευταίου τομέα υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

03:01 Ουκρανός τηλεοπτικός ρεπόρτερ που κατατάχτηκε στον στρατό μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στην πόλη Ιζιούμ (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ολεξάντρ Μάχοφ, 36 ετών, είναι τουλάχιστον ο όγδοος δημοσιογράφος που γίνεται γνωστό πως σκοτώθηκε τους δύο και πλέον μήνες του πολέμου.

Ο Μάχοφ, γνωστός για τις αποστολές του σε εμπόλεμες ζώνες, είχε κάνει επίσης ρεπορτάζ στην Ανταρκτική. Είχε επίσης καταταγεί και πολεμήσει το 2014, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Ήταν «πατριώτης», «ειλικρινής», «πάντα χωρίς ματαιοδοξία» και «πάντα ανάμεσα στους γενναιότερους, στην πρώτη γραμμή», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε διάγγελμά του το οποίο δημοσιοποιήθηκε νωρίς σήμερα.

00:10 Η Σουηδία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα λάβει υποστήριξη κατά την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Στοκχόλμη καταθέσει σχετικό αίτημα, όπως δήλωσε η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία έμειναν εκτός ΝΑΤΟ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκαναν τις δύο χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική για την ασφάλειά τους, με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ να προβάλλει ως όλο και πιο πιθανό σενάριο.

00:03 Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το τηλεφώνημα έγινε με αφορμή την εθνική εορτή του Ισραήλ, αλλά και στη σκιά της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης Μπένετ με τη Μόσχα λόγω των γνωστών αντισημιτικών σχολίων του Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε: Η 70η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...