2722
Η Νατάσα Σεφτσένκο, 56 ετών νοσηλεύτρια, στέκεται μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο στη Μαριούπολη. Το ημερολόγιο γράφει 30 Μαρτίου 2022 | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 36η ημέρα του πολέμου: «Ο Πούτιν αυτοαπομονώνεται» λέει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/03/2022, 22:14
Η Νατάσα Σεφτσένκο, 56 ετών νοσηλεύτρια, στέκεται μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο στη Μαριούπολη. Το ημερολόγιο γράφει 30 Μαρτίου 2022
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 36η ημέρα του πολέμου: «Ο Πούτιν αυτοαπομονώνεται» λέει ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/03/2022, 22:14

Πέντε εβδομάδες συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις στρατιές του να εισβάλουν στην Ουκρανία. Έπρεπε να περάσουν πέντε εφιαλτικές εβδομάδες καταστροφής και θανάτου για να αποδεχτεί η Μόσχα να σταματήσει για λίγο τις επιθέσεις στη μαρτυρική Μαριούπολη, μπας και γλιτώσουν οι εναπομείναντες άμαχοι. Την ίδια ώρα ένας άλλος πόλεμος –αυτός για την ενέργεια, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο αλλά και βασικές πρώτες ύλες– επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:14 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης προς τη Ζαπορίζια αύριο Παρασκευή, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

21:37 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να αυτοαπομονώνεται στη Ρωσία και μπορεί να έχει απολύσει ή να έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του.

«Φαίνεται να είναι αυτοαπομονωμένος και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχει απολύσει ή έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του», είπε ο Μπάιντεν χωρίς να αναφέρει αποδείξεις.

«Αλλά δεν θέλω ακόμη να δώσω μεγάλη σημασία σε αυτό αυτή τη στιγμή».

21:17 Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε την απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου της χώρας για έξι μήνες για τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι εταιρείες πετρελαίου που «κάθονται σε αδρανή πηγάδια ή αχρησιμοποίητα μισθώματα» θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν ή να πληρώσουν για την αδράνειά τους.

21:06 Ο κορυφαίος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες επισκέφθηκε την Ουκρανία για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις χώρες που δέχτηκαν τους εκτοπισμένους Ουκρανούς.

Ο Φιλλίπο Γκράντι, ύπατος αρμοστής για τους πρόσφυγες, είπε ότι περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί είτε εντός της Ουκρανίας είτε στο εξωτερικό, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, και ότι 13 εκατομμύρια άνθρωποι στο εσωτερικό της χώρας χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

20:02 Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ζήτησε δε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

19:34 Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι περιορισμοί αφορούν τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Επιτρόπων, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών, καθώς και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» λόγω της «αντιρωσικής πολιτικής» τους, όπως την χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

18:54 Η Αντζελίνα Τζολί επισκέφθηκε ασθενείς σε νοσοκομείο παίδων στη Ρώμη, που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η αμερικανίδα ηθοποιός είναι πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών.

18:05 Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση και του Ηνωμένου Βασιλείου στο «τελεσίγραφο» Πούτιν για πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή αγορά η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

17:32 Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ.

17:09 Βερολίνο και Παρίσι δηλώνουν ότι «δεν θα εκβιαστούν» από τη Ρωσία και απορρίπτουν τις πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο.

! 16:47 Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

Περισσότερα εδώ

16:16 Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2021.

Περισσότερα εδώ.

15:57 Στη Λευκορωσία όπου υποβάλλονται σε θεραπεία ύστερα από ακτινοβολία που δέχθηκαν στο Τσερνόμπιλ έχουν μεταφερθεί ρώσοι στρατιώτες.

15:12 Σχεδόν 30.000 ουκρανοί πρόσφυγες έχουν επίσημα καταγραφεί στην Ισπανία από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν να αυξηθεί σε 70.000 κατά τις επόμενες μέρες.

14:46 Η Μόσχα χαρακτήρισε σήμερα «ανησυχητικό» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «δεν καταλαβαίνουν τίποτε» από το πώς λειτουργεί της εξουσίας στη Ρωσία, απαντώντας στους Δυτικούς που υποστηρίζουν ότι οι σύμβουλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν τού λένε ψέματα επειδή φοβούνται να του πουν την αλήθεια.

«Δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν, δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων, δεν καταλαβαίνουν τη δουλειά μας», σχολίασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν είναι μόνο κρίμα, είναι ανησυχητικό, επειδή όταν υπάρχει τέτοιος βαθμός έλλειψης κατανόησης, αυτό οδηγεί σε λήψη εσφαλμένων αποφάσεων που έχουν στη συνέχεια σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε.

14:20 Το 83% των Ρώσων εγκρίνουν τις ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν, η δημοτικότητα του οποίου εκτοξεύθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτου Levada, στην πρώτη έρευνα που πραγματοποιεί από την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Μόνο το 15% δηλώνουν ότι δεν εγκρίνουν την ενέργεια του Πούτιν και 2% δεν απαντούν.

Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κερδίζει 11 ποσοστιαίες μονάδες (71%, έναντι 60% τον Φεβρουάριο) και η ρωσική κυβέρνηση 15 ποσοστιαίες μονάδες (70%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο).

Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έδιναν επίσης δημοτικότητα του Πούτιν κοντά στο 80%, αλλά είχαν πραγματοποιηθεί από προσκείμενα στο Κρεμλίνο ινστιτούτα.

13:48 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακάλεσε τους πρεσβευτές της χώρας του στο Μαρόκο και τη Γεωργία, εκτιμώντας ότι δεν ήταν αρκετά «αποτελεσματικοί» στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν όπλα ή κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

«Υπάρχουν αυτοί που εργάζονται ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να μάχεται για το μέλλον της και αυτοί που χάνουν τον χρόνο τους παραμένοντας αγκιστρωμένοι στις θέσεις τους. Υπέγραψα το πρώτο διάταγμα για την ανάκληση ενός τέτοιου ατόμου, της πρεσβευτή στο Μαρόκο» Οξάνα Βασιλίεβα, ανέφερε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του μέσω βίντεο που μεταδόθηκε χθες.

«Επίσης ανακαλέσαμε τον πρεσβευτή στη Γεωργία» Ιγκόρ Ντολγκόφ, πρόσθεσε.

13:43 Η καταστολή, η παρενόχληση, οι συλλήψεις και ο εκφοβισμός από τις αρχές της Μόσχας έχουν αναγκάσει εκατοντάδες ρώσους δημοσιογράφους σε σιωπή ή εξορία, σύμφωνα με την Ολγα Προκοπίεβα, εκπρόσωπο Τύπου της ΜΚΟ Russie Libertés.

Μιλώντας στη Libération, η Προκοπίεβα τόνισε ότι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν «τίποτα» στη Ρωσία. Και αυτό έχει ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού βάσει του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», δέχονταν πίεση, κατασκοπεύονταν, παρενοχλούνταν σε καθημερινή βάση και δεκάδες από αυτούς είχαν συλληφθεί. Γεγονός που, όπως αναφέρει, οδήγησε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε οικειοθελή εξορία, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής ή στη Γεωργία.

13:20 Ο Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο ρώσος πρόεδρος του είπε ότι είναι πρόωρη μια συζήτηση για συνάντηση κορυφής με τον Βολοντίρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Ο ένοικος του Κρεμλίνου είπε επίσης στον ιταλό συνομιλητή του ότι δεν υπάρχουν ακόμα ώριμες συνθήκες για μια γενική κατάπαυση του πυρός.

Ο ιταλός πρωθυπουργός έκρινε πάντως ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας είναι αποτελεσματικές και αποδίδουν.

12:58 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ολλανδικό κοινοβούλιο όπλα, βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, καθώς και τον τερματισμό όλων των επιχειρηματικών συναλλαγών με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Απαιτούνται αυστηρότερες κυρώσεις ώστε η Ρωσία να μην έχει ευκαιρία να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο μακρύτερα στην Ευρώπη. Σταματήστε κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία», είπε μέσω τηλεδιάσκεψης ο ουκρανός πρόεδρος στους ολλανδούς βουλευτές.

O Ζελένσκι στο μήνυμά του στο ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη (REUTERS/Piroschka Van De Wouw)

Ο Ζελένσκι, ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που απευθύνεται στην ολομέλεια της 150μελούς ολλανδικής κάτω βουλής των αντιπροσώπων , είπε ότι η Ολλανδία θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένη να σταματήσει την προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, ώστε να μην πληρώνετε δισεκατομμύρια για τον πόλεμο».

Σχεδόν το 20% του ολλανδικού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, η οποία είχε γίνει ένας όλο και σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για την Ολλανδία τα τελευταία χρόνια.

11:29 Το συγκλονιστικό μέγεθος της καταστροφής στη Μαριούπολη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς περιγράφει βίντεο υπηρεσίας του ουκρανικού υπουργείου Πολιτισμού και Πληροφοριών.

11:10 Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη. Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.

Ωστόσο το Κρεμλίνο έκανε μισό βήμα πίσω την Τετάρτη, λέγοντας ότι η προθεσμία δεν θα είναι τόσο ασφυκτική.

11:02 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν «σε μία ή δύο εβδομάδες», δήλωσε ο τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία».

Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία θα ήθελε να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση «ως ειλικρινής μεσολαβητής».

10:03 Μια οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία ξεκίνησε με προορισμό την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία για να επιχειρήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια είπε ότι 45 λεωφορεία είναι καθ΄οδόν προς την Μαριούπολη μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τις προμήθειες να εξαντλούνται.

«Υπάρχουν 45 λεωφορεία καθ’οδόν προς την Μαριούπολη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βερεστσούκ.

09:02 Για συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα (βομβαρδισμούς και επιθέσεις με πυραύλους) στο Τσερνίχιφ, παρά τις δηλώσεις για απόσυρση των Ρώσων, έκανε λόγο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στην ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν τις θέσεις τους ανατολικά και δυτικά του Κιέβου παρά την απόσυρση κάποιων μονάδων, ανέφερε το Λονδίνο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν το κέντρο της Μαριούπολης, ανέφερε το βρετανικό υπ. Αμυνας.

!! 07:10 Οπως ανέφερε το CNN, o Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών GCHQ, υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να αρνούνται εντολές. Ο Πούτιν έχει υπολογίσει λανθασμένα σε μεγάλη κλίμακα την κατάσταση στην Ουκρανία και ορισμένοι ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, είπε.

«Οι στρατιώτες ξεμένουν από οπλισμό και ηθικό και σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό», τόνισε ο Φλέμινγκ μιλώντας σε συνέδριο στην Κανμπέρα της Αυστραλίας.

06:13 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στην Ουάσινγκτον. Σκοπός είναι να πέσουν οι τιμές των καυσίμων διεθνως.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  Τζο Μπάιντεν, θα αναφερθεί εντός της Πέμπτης στις ενέργειες της κυβέρνησής του για την ενέργεια, ανήγγειλε ο Λευκός Οίκος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

06:01 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times καταδεικνύει τον πόλεμο μέσα στον πόλεμο: η Γερμανία και η Αυστρία προετοιμάζονται για δελτίο στα καύσιμα, εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα πάντως αναγνωρίζει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για συμβιβασμό και δεν θα εφαρμόσει το τελεσίγραφό του απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια -αντί σε δολάρια- για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:00 Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν (χθες Τετάρτη) αυτόν που ονόμασαν στρατηγικό διάλογο για τη Ρωσία, με φόντο τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν τον πρώτο γύρο του «Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΗΠΑ-ΕΕ για τη Ρωσία» χθες Τετάρτη, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, ενώ την ευρωπαϊκή ο Ενρίκε Μόρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΥΕΔ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις.

04:48 Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου για να βομβαρδίσουν τη μικρή πόλη Μαρίνκα, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου (…) στη Μαρίνκα», πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων προτού αρχίσει, την 24η Φεβρουαρίου, η ρωσική εισβολή, ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ο Πάβελ Κιριλένκο.

«Περίπου δέκα πυρκαγιές (εξαιτίας των οβίδων) περιορίστηκαν και ελέγχθηκαν από το προσωπικό της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», συνέχισε.

03:09 Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μικόλα Λουκάσουκ μέσω Telegram.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε.

Ο Μικόλα Λουκάσουκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού.

Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά της Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης χθες Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

01:55 Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά την Παρασκευή 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

01:10 Τους 15 έφτασαν οι νεκροί από το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης στην ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια) την Τρίτη, σύμφωνα με ανάρτηση του περιφερειάρχη Βιτάλι Κιμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ο πύραυλος κατέστρεψε τμήμα στο μέσον του κτιρίου. Ο κ. Κιμ ανέφερε πως το γραφείο του βρισκόταν στο τμήμα που καταστράφηκε, διευκρινίζοντας πως δεν βρισκόταν στο κτίριο όταν επλήγη.

Αρχικά, τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να ανασύρουν τρία πτώματα. Χθες όμως ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 15 νεκρούς και τους 34 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κιμ.

!! 01:07 Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει «ένταση» μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και των στρατηγών του διότι ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι τον παραπλάνησαν.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν λαμβάνει την σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του για το πόσο άσχημα τα πηγαίνει ο ρωσικός στρατός αλλά και πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της οικονομίας από τις κυρώσεις, λόγω του ότι οι ανώτεροι σύμβουλοί του φοβούνται να του πουν την αλήθεια» είπε η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κάτε Μέντινγκφιλντ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι συμφώνησε δηλώνοντας ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός πως ο Πούτιν μπορεί να μην κατανοεί πλήρως τον βαθμό στον οποίον οι δυνάμεις του έχουν αποτύχει στην Ουκρανία.

01:02 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια νέου μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

!! 00:10 Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε: Η 35η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...