Ουκρανοί έχουν καταλάβει δύο ρωσικά τεθωρακισμένα έξω από το Κίεβο | REUTERS/Marko Djurica
Επικαιρότητα

Εκκληση Ζελένσκι για όπλα – και μια ελπίδα για διπλωματία

Η 32η ημέρα αυτής της εφιαλτικής ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ανέτειλε με τον ουκρανό πρόεδρο να εκλιπαρεί τις χώρες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική βοήθεια και τον Λευκό Οίκο να προσπαθεί να πείσει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν ζήτησε την ανατροπή του Πούτιν και αλλαγή καθεστώτος στο Κρεμλίνο
Protagon Team

Η 31η ημέρα του πολέμου ανέτειλε με συναγερμό για νέους βομβαρδισμούς στο Κίεβο, αλλά και την έμμεση παραδοχή της Μόσχας ότι ο στόχος έχει εκ των πραγμάτων αλλάξει: δεν είναι πια η κατάληψη όλης της Ουκρανίας, αλλά ο έλεγχος των περιοχών του Ντονμπάς ανατολικά.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

!! 22:30 Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε απόψε η τουρκική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας απόψε, «ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ταγίπ) Ερντογάν και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους (Βλαντίμιρ) Πούτιν συμφώνησαν στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σχετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «κάθε αναγκαία συνεισφορά» για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και τη «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».

21:33 Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

!! 18:41 Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από αύριο Δευτέρα στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών. «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

17:25 Η Τουρκία υποστηρίζει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα στο Al Jazeera ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. Οπως είπε, η χώρα του «προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου με τη Μόσχα και το Κίεβο».

16:02 Ο Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι ο ίδιος δεν θα αποκαλούσε «χασάπη» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έπραξε χθες ο Τζο Μπάιντεν.

15:37 Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα επικοινωνίας περιόρισε την πρόσβαση και στην ιστοσελίδα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild έπειτα από αίτημα του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.

14:26 Ο Πάπας Φραγκίσκος εντείνει τις εκκλήσεις του για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μιλώντας στο κοινό που συγκεντρώθηκε την πλατεία του Αγίου Πέτρου τόνισε ότι η συνέχιση «αυτού του σκληρού και παράλογου πολέμου» μετά από περισσότερο από ένα μήνα αντιπροσωπεύει «μια ήττα για όλους» και πρόσθεσε πως είναι θλιβερό οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους. Για άλλη μια φορά, ωστόσο, ο Ποντίφικας απέφυγε να αναφέρει ονομαστικά τη Ρωσία…

13:05 Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. «Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κιρίλο Μπουντάνοφ και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

12:31 Η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ. Η αναγνώριση της «Λαϊκής Δημοκρατίας», όπως και αυτής του Ντονέτσκ έγινε από τη Μόσχα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της εισβολής.

11:34 Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Επλήγησαν ένας χώρος αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις και ένα εργοστάσιο που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης.

11:00 Εμποροι εξήγαγαν τις πρώτες προμήθειες ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη σιδηροδρομικώς καθώς τα λιμάνια της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η Ουκρανία είναι μία σημαντική παγκοσμίως χώρα παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών και σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της μεταφέρονται συνήθως με πλοία από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών υπερέβαιναν τα 5 εκατ. τόνους πριν από τον πόλεμο.

06:00 Το πρωτοσέλιδο στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής Telegraph.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», προκαλεί χάος στην αμερικανική πολιτική, παρατηρεί η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να ανασκευάσει.

Και το πρωτοσέλιδο του Observer στέκεται στα όσα ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν για τον Πούτιν από τη Βαρσοβία

04:24 Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, όπως ανέφερε η γενική εισαγγελέας της χώρας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε ανάρτησή της στο Facebook. Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε.

«Το να λες την αλήθεια στον κόσμο για την επίθεση του Πούτιν είναι θανατηφόρο – 12 δημοσιογράφοι έχουν βρει τον θάνατο, μέχρι στιγμής, σε αυτόν τον πόλεμο», έγραψε.

!! 01:01 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανώς εκνευρισμένος, απαίτησε από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους και ρώτησε εάν φοβούνται τη Μόσχα.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά τη νύχτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.

«Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε.

00:31 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και αν αυξήσει τον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν πραγματικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

00:18 Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις, έγινε γνωστό από τις ουκρανικές αρχές.

«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε το πρωί από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου.

Μετά την απελευθέρωσή του, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας αντιρωσικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, 5000 άνθρωποι και διαβεβαίωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν σύντομα την πόλη

ΚΥΡΙΑΚΗ, 27 Μαρτίου

22:11 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

21:43 Ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να ανασκευάσει μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν περί απομάκρυνσης του Πούτιν από την εξουσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, επέμεινε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

!! 21:30 Ο εκπρόσωπος Tύπου του Κρεμλίνου απέρριψε το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», λέγοντας πως οι Ρώσοι επιλέγουν ποιος θα είναι ο ηγέτης τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Reuters: «Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».

20:28 Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ότι ο πόλεμός του εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα.

«Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα λαμπρότερο μέλλον, ριζωμένο στη δημοκρατία και τις αρχές, την ελπίδα και το φως, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τις δυνατότητες. Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώπιον ενός πλήθους στη Βαρσοβία.

O Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη Βαρσοβία το βράδυ του Σαββάτου (REUTERS/Aleksandra Szmigiel)

«Αυτός ο πόλεμος αποτελεί ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

20:23 Το Λβιβ στη δυτική Ουκρανία βρέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών, μεταξύ αυτών δύο που έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων και προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Σήμερα, δύο στρατηγικής σημασίας υποδομές επλήγησαν», είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης Μαξίμ Κοζίτσκι, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου, την οποία διέκοψαν οι σειρήνες συναγερμού.

To Λβιβ, λίχα χιλιόμετρα από τα σύνορα μετην Πολωνία βομβαρδίζεται (REUTERS/Pavlo Palamarchuk)

«Η μία εξ αυτών ήταν μια αποθήκη καυσίμων μέσα στην πόλη της Λβιβ, σε μια κατοικημένη περιοχή και η δεύτερη είναι ένας στρατιωτικός χώρος, ένα εργοστάσιο που βρίσκεται επίσης σε κατοικημένη περιοχή», εξήγησε, αναφέροντας πως αυτοί οι χώροι επλήγησαν από δύο βομβαρδισμούς ο καθένας.

«Πέντε άνθρωποι στο πρώτο σημείο χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας νεκρός κι ότι μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο δεύτερο σημείο σβήνεται.

«Με τα σημερινά πλήγματα, οι επιτιθέμενοι θέλουν να πουν «καλημέρα» στον πρόεδρο Μπάιντεν που βρίσκεται στην Πολωνία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λβιβ Αντρίγι Σαντόβι.

19:24 Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο για να στηρίξουν τους Ουκρανούς, έναν μήνα μετά την εισβολή στη χώρα τους από τη Ρωσία, με τον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας να ασκεί κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες.

Το πλήθος κρατούσε ουκρανικές σημαίες, αλλά και πλακάτ όπου αναγραφόταν η φράση «Ειρήνη στην Ουκρανία», ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ του τερματισμού του πολέμου.

Διαδηλωτές υπέρ της Ουκρανίας στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο Λονδίνο | REUTERS/Tom Nicholson

18:13 Ο δήμαρχος της πόλης Τσερνιχίβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανέφερε ότι 44 βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές για θεραπεία καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές και προειδοποίησαν ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο, έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

17:42 Οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο προκειμένου να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

15:04 Η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 στον θύλακα στα δυτικά της, το Καλίνινγκραντ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Στόλο της Βαλτικής. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη διάρκεια των ασκήσεων αναπτύχθηκαν ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27.

Σήμερα, Σάββατο, η Ρωσία πραγματοποίησε ασκήσεις και στις νήσους Κουρίλλες που διεκδικεί η Ιαπωνία.

13:31 Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.

!! 12:44 Οι τουρκικές Αρχές προειδοποίησαν τα σκάφη να κρατούν αποστάσεις καθώς ομάδα δυτών ελέγχει ένα «αντικείμενο που μοιάζει με θαλάσσια νάρκη» το οποίο βρέθηκε να επιπλέει βόρεια της Κωνσταντινούπολης, μερικές ημέρες αφότου η Ρωσία προειδοποίησε ότι πολλές νάρκες έχουν απομακρυνθεί από ουκρανικά λιμάνια.

12:02 Στη Βαρσοβία συναντήθηκαν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν Άντονι Μπλίνκεν και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν με τους ουκρανούς ομολόγους τους, Ντμίτρο Κουλέμπα και Ολεξίι Ρεζνίκοφ, σε μια 2+2 συνάντηση με στόχο μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση των πολιτικών και στρατιωτικών ζητημάτων στην Ουκρανία.

11:27 Από την έναρξη του πολέμου έχουν περάσει στην Ελλάδα 14.429 Ουκρανοί, από τους οποίους 4.580 ανήλικοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το τελευταίο 24ωρο (25/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 278 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 74 ανήλικοι. Συγκεκριμένα 162 εισήλθαν από τον Προμαχώνα, 9 από τους Ευζώνους, 43 από άλλα χερσαία σύνορα, ενώ 64 αφίχθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

10:58 Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πρώτη γραμμή σημείων ανάφλεξης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε πως οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεωφορεία να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει γύρω από τη νότια πόλη-λιμάνι.

10:43 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες που παράγουν ενέργεια να αυξήσουν την παραγωγή έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της σε πετρέλαιο και αέριο προκειμένου να «εκβιάζει» άλλες χώρες.

Απευθυνόμενος στη διεθνή διάσκεψη Doha Forum βέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι είπε πως χώρες όπως το Κατάρ μπορούν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της Ευρώπης.

«Μπορούν να κάνουν πολλά για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη δική σας προσπάθεια. Σας ζητώ να αυξήσετε την παραγωγή ενέργειας έτσι ώστε όλοι στη Ρωσία να καταλάβουν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και να εκβιάζει τον κόσμο», είπε.

09:34 Κάτοικοι στο Χάρκοβο καλύπτουν με σακιά άμμου το άγαλμα του Τάρας Σεφτσένκο, ποιητή και πολιτικού, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το μνημείο.

Ο Σεφτσένκο (1814-1861) θεωρείται θεμελιωτής και σύμβολο του ουκρανικού πολιτισμού.

09:01 Για σημαντικές απώλειες των ρωσικών δυνάμεων έκανε εκ νέου λόγο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στη νεότερη ενημέρωσή του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Από το Λονδίνο ανέφεραν ότι η Ρωσία συνεχίζει να πολιορκεί το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη αλλά αποφεύγει να εμπλακεί σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις πεζικού, προτιμώντας τους βομβαρδισμούς, σε μια προσπάθεια να κάμψουν το ηθικό των αμυνόμενων.

«Είναι πιθανό ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να βομβαρδίζει αστικές περιοχές καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις ήδη σημαντικές απώλειές της, προτιμώντας τις απώλειες αμάχων», σχολίασε το υπουργείο.

08:40 Την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα απευθυνθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανέφερε το kathimerini.gr. H ομιλία του ουκρανού ηγέτη στην Εθνική Αντιπροσωπεία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή.

08:35 Τουλάχιστον 136 παιδιά έχουν σκοτωθεί ως τώρα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της χώρας, όπως ανέφερε το Reuters.

06:ο3 Για «ρωσική υποχώρηση» στην ανατολική Ουκρανία κάνουν λόγο οι λονδρέζικοι Times, οι οποίοι στο πρωτοσέλιδό τους αναδεικνύουν και την πολυσυζητημένη πλέον αναφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν στη βρετανίδα συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Οι Times σημειώνουν ότι ύστερα από προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ρωσικές στρατιές στο Κίεβο, άλλαξαν κατά τα φαινόμενα στρατηγική και θα αφιερώσουν τις δυνάμεις τους στην ανατολική Ουκρανία, στις περιοχές δηλαδή του Ντονμπάς, τις οποίες εδώ και πάνω από έναν μήνα η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

05:32 Λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

05:11 Το Reuters δημοσίευσε νέες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καταστροφή στη μαρτυρική Μαριούπολη, η οποία συνεχίζει να πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό.

REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko

02:02 Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ρωσικών εταιρειών που, όπως αναφέρει, παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις και στις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες στις οποίες αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις -συμπεριλαμβανομένων των Serniya Engineering και Sertal- είχαν νωρίτερα προστεθεί σε μια αμερικανική λίστα που απαγορεύει τις εξαγωγές ευαίσθητων τεχνολογιών σε αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα WSJ.

02:00 Το πρωτοσέλιδο των New York Times του Σαββάτου: Για τον Πούτιν οι ολιγάρχες δεν σημαίνουν πολλά – ο Πούτιν είναι ο βασιλιάς και οι ολιγάρχες τα πιόνια που είναι αναλώσιμα στην σκακιέρα, αναφέρει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

00:58 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για όσους κρίνονται ένοχοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με το έργο αξιωματούχων στο εξωτερικό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Οι ποινές είναι ανάλογες με εκείνες που προβλέπονται σε νόμο που τέθηκε σε ισχύ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο οποίος είχε σκοπό να τιμωρήσει όσους διαδίδουν «ψευδείς» πληροφορίες σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα έκρινε αναγκαίο το συγκεκριμένο μέτρο επειδή ορισμένοι διέδιδαν «ψευδείς» πληροφορίες σχετικά με τις πρεσβείες της Ρωσίας και άλλους ρωσικούς οργανισμούς στο εξωτερικό.

Διαβάστε: Η 30η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό