3743
Πυροσβέστης προσπαθεί να ελέγξει τις καταστροφές σε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο, το οποίο βομβαρδίστηκε και την Τετάρτη, 28η ημέρα του πολέμου | REUTERS/Marko Djurica

Η 28η ημέρα του πολέμου: Η Ουκρανία που αντιστέκεται

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2022, 23:15
Πυροσβέστης προσπαθεί να ελέγξει τις καταστροφές σε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο, το οποίο βομβαρδίστηκε και την Τετάρτη, 28η ημέρα του πολέμου
|REUTERS/Marko Djurica

Η 28η ημέρα του πολέμου: Η Ουκρανία που αντιστέκεται

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2022, 23:15

Η 28η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτειλε με τις δύο πλευρές να μετρούν απώλειες και τον υπόλοιπο πλανήτη να κρατά την ανάσα του, ελπίζοντας σε ένα γρήγορο τέλος. Στο μεταξύ o Τζο Μπάιντεν αναμένεται στις Βρυξέλλες.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:00 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο με τη Μόσχα και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Υπάρχει αβεβαιότητα» παραδέχθηκε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο M6, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει «μη αποδεκτά» όπλα ή να εξαπολύσει επίθεση σε άλλες γειτονικές χώρες.

22:14 Μπλόκο και στο Google News! Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης (Roskomnadzor) απέκλεισε τη διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη με την κατηγορία ότι διευκόλυνε την πρόσβαση σε «ψευδείς» πληροφορίες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Γενικής Εισαγγελίας.

22:03 Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσπάθησε να υποβάλει την παραίτησή της, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν την έκανε αποδεκτή, ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τέσσερις ανώνυμες πηγές.

Την ίδια στιγμή από την Κεντρική Τράπεζα απολύονται σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Bloomberg υπάλληλοί της. Κάποια στιγμή «ο ρυθμός των απολύσεων ήταν τόσο εντατικός, που το τμήμα IT (πληροφορικής) δεν είχε προσωπικό για να κλείσει τους λογαριασμούς».

21:50 Η ρωσίδα δημοσιογράφος Οξάνα Μπαουλίνα σκοτώθηκε την Πέμπτη σε βομβαρδισμό στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο διαδικτυακός ενημερωτικός ιστότοπος για τον οποίο εργαζόταν. Η Μπαουλίνα σκοτώθηκε από πύραυλο ενώ βιντεοσκοπούσε τις ζημιές που προκάλεσε ένα προηγούμενο πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο του Ποντίλ, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

21:13 Η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία που θα αυξήσει τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων, εκτίμησε ο Τζιμ Χόκενχουλ, επικεφαλής των πληροφοριών άμυνας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI-6. Τόνισε δε ότι το Κρεμλίνο «επιδιώκει τώρα μια στρατηγική φθοράς» αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τους «αρχικούς του στόχους».

21:00 Πέθανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Υποστήριζε ένθερμα την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

20:52 Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν την Πέμπτη ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν πάνω σε μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

!! 20:40 Τι απαντά αλήθεια η Τουρκία στην (άτυπη) πρόταση να αποστείλει τους ρωσικούς S-400 στην Ουκρανία; Με μια καθαρά τουρκικού τύπου πρόταση. Απαιτεί την παράδοση των F-35, την προμήθεια αμερικανικών αντιαεροπορικών Patriot.

20:19 Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην επίθεση που εξαπέλυσαν κατά της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και τις υπηρεσίες πληροφοριών», ανέφερε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

20:07 Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε σήμερα τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενόψει και της πιθανότητας να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έφτασε τα 120,86 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 4,66%.

19:55 Ο Ουκρανός πρέσβης στην Αγία ‘Εδρα, Γιάροσλαβ Μελνίκ, δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει ο πάπας Φραγκίσκος να επισκεφτεί το Κίεβο.

«Πρώτα, όμως, θα έπρεπε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός για να τύχει προστασίας η σωματική ακεραιότητα του ποντίφικα. Δυστυχώς, δεν εξαρτώνται όλα από εμάς», είπε σε ιταλικό δίκτυο.

19:51 Έως 40.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Εξ αυτών, 7.000 έως 15.000 έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

19:39 Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια συνιστά «παραβίαση της σύμβασης», διαμήνυσε η γερμανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσε μία εβδομάδα προθεσμία στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.

19:20 Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά όταν οβίδες έπληξαν τον χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου σε συνοικία βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

18:52 Η Σουηδία θα παράσχει στην Ουκρανία επιπλέον 5.000 αντιαρματικά όπλα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, επικαλούμενο δηλώσεις του σουηδού υπουργού Άμυνας, Πέτερ Χούλκβιστ.

Η Σουηδία έχει ήδη στείλει 5.000 αντιαρματικά όπλα, μαζί με άλλο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

18:26 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα ζητά πληρωμές σε ρούβλια από “μη φιλικές χώρες” για το φυσικό αέριο, ανέφερε το Spectator Index.

18:23 Οι ρώσοι ολιγάρχες είναι ενοχλημένοι από την πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και συζητούν σενάρια απομάκρυνσής του από την εξουσία.

Αυτό μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μέσω σχετικής ανακοίνωσης που έκανε η υπηρεσία Τύπου της Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

17:36 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι περιμένει από τη Γαλλία να βοηθήσει την Ουκρανία να βάλει τέλος σε αυτό τον «πόλεμο κατά της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης» και να ενταχθεί η χώρα του μακροπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Περιμένουμε από τη Γαλλία, από την ηγεσία σας, να μας βοηθήσετε να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» τόνισε που απευθυνόταν μέσω τηλεδιάσκεψης στους γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως για την περίσταση.

(REUTERS/Benoit Tessier)

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τις γαλλικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη ρωσική «πολεμική μηχανή» και να φύγουν από τη χώρα, επικαλούμενος την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, τον όμιλο λιανικής Auchan και την εταιρία Leroy Merlin που ειδικεύεται στη βελτίωση της κατοικίας.

«Οι γαλλικές εταιρίες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Οι Renault, Auchan, Leroy Merlin και άλλες πρέπει να σταματήσουν να είναι οι χορηγοί της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας» δήλωσε στην ομιλία του.

Οι γάλλοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου.

16:50 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς συζήτησαν για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε ορισμένες εκτιμήσεις στο πλαίσιο των κύριων θέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις συνομιλίες αυτές», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

16:34 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς συζήτησαν για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε ορισμένες εκτιμήσεις στο πλαίσιο των κύριων θέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις συνομιλίες αυτές», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

16:14 Οι Αρχές της Γαλλίας έχουν προχωρήσει στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων ρώσων ολιγαρχών η συνολικά αξία των οποίων ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γκαμπριέλ Ατάλ.

!! 15:20 Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ –κάποτε βολικός πρόεδρος της Ρωσίας ώστε να παρακάμψει ο Βλαντίμιρ Πούτιν το συνταγματικό κώλυμα παραμονής του στο Κρεμλίνο– προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι ο κόσμος μπορεί να εξελιχθεί σε μια πυρηνική δυστοπία αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει μακροπρόθεσμη συνωμοσία για να καταστρέψει τη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός «ξεπερασμένου παιχνιδιού» μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991. «Σημαίνει πως η Ρωσία πρέπει να ταπεινωθεί, να περιοριστεί, να κομματιαστεί, να διαιρεθεί και να καταστραφεί», ανέφερε ο 56χρονος Μεντβέντεφ σε μια δήλωση 550 λέξεων.

Πρόκειται για άλλη μία νύξη ρώσου αξιωματούχου στη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας ως απάντηση στον «επεκτατισμό» των ΗΠΑ.

15:05 Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα κάλεσε τους Δυτικούς να επιβάλουν κυρώσεις στους «προπαγανδιστές της ρωσικής τηλεόρασης» παραμονή των συνόδων κορυφής του NATO και της ΕΕ με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι προπαγανδιστές της ρωσικής τηλεόρασης είναι χειρότεροι από τους Ρώσους πιλότους. Οι πιλότοι κινδυνεύουν τουλάχιστον να σκοτωθούν (…) Επιβάλετε κυρώσεις στον καθένα από αυτούς», σημείωσε ο Κουλέμπα σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αποκλείστε όλη την τοξική ρωσική προπαγάνδα και αυτούς που την υποστηρίζουν», ζήτησε επίσης, εκφράζοντας τη λύπη του που «οι ομιλούσες κεφαλές κοιμούνται σε ασφαλείς συνθήκες, μετά βγαίνουν στον αέρα και καλούν σε πυρηνικά πλήγματα ή σε εισβολή σε χώρες μέλη του NATO».

!! 14:37 Μία ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελεί «πραγματική απειλή», προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Πιστεύω ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο αμερικανό πρόεδρος όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από την Ρωσία στην Ουκρανία, κατά την αναχώρησή του για την Ευρώπη.

14:29 Ο Αλέξι Αρεστόβιτς, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, είπε ότι αναμένει πως η ενεργή φάση της ρωσικής εισβολής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου καθώς η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι ήδη στάσιμη σε πολλές περιοχές.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Αρεστόβιτς είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 40% των δυνάμεων εισβολής της και υποβάθμισε το ενδεχόμενο διενέργειας πυρηνικού πολέμου από τη Ρωσία.

!! 13:55 Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει στο πεδίο μάχης «ομάδες εκτελέσεων» για να σκοτώσουν τους ρώσους στρατιώτες σε περίπτωση που προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη μάχη!

Από την αρχή του πολέμου, η Ουκρανία έχει πει στα ρωσικά στρατεύματα πως αν παραδοθούν θα τους φερθεί ανθρώπινα.

Πολλοί ρώσοι στρατιωτές είχαν παραδεχτεί στις αρχές της ρωσικής εισβολής ότι δεν είχαν καταλάβει ότι πάνε στον πόλεμο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι 300 Ρώσοι στρατιώτες «αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις εντολές για διεξαγωγή μάχης» και «έφυγαν» από μια περιοχή έντονων μαχών στην περιοχή Σούμι.

13:45 Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας TotalEnergies Πατρίκ Πουγιανέ δήλωσε σε γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία μπορεί ως το τέλος του χρόνου να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο, πλην όμως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι αυτό θα έπληττε, όπως υπογράμμισε, ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαικής οικονομίας.

«Αν σταματήσουμε την εισαγωγή ρωσικού αερίου τότε ξέρουμε πως τον Ιανουάριο του 2023 θα έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να περιορίσουμε την παροχή αερίου όχι στους ιδιώτες αλλά σίγουρα σε βιομηχανικές μονάδες της Ευρώπης» είπε ο Πουγιανέ σημειώνοντας πως έχει συμβόλαια 25 ετών με τους Ρώσους, αλλά και ότι στον τομέα του φυσικού αερίου δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

13:02 Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ιαπωνία να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό σε ρωσικά προϊόντα.

Οι κυρώσεις της Ιαπωνίας σε 76 άτομα, επτά τράπεζες και 12 άλλες οντότητες στη Ρωσία καλύπτουν αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και την κρατική εταιρία εξαγωγής όπλων Rosoboronexport. Το Τόκιο έχει πει επίσης ότι θα αναστείλει για τη Ρωσία το εμπορικό καθεστώς του μάλλον ευνοούμενου κράτους.

O Ζελένσκι στην ιστορική ομιλία του -μέσω βιντεοκλήσης- στο ιαπωνικό κοινοβούλιο (Behrouz Mehri/Pool via REUTERS)

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο στο Τόκιο μέσω βιντεοσύνδεσης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για έναν ξένο ηγέτη, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ιαπωνία για το ότι ηγήθηκε των ασιατικών χωρών καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επιβάλλοντας κυρώσεις.

12:35 Επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια είχε ο ουκρανός υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, ο οποίος ευχαρίστησε τον έλληνα ομόλογό του για τις προσωπικές ενέργειές του να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια στη μαρτυρική Μαριούπολη.

12:20 «Μια διακοπή της εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα έως την άλλη», επανέλαβε από το βήμα της Μπούντεσταγκ ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, υποσχόμενος όμως ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια «θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

«Με βεβιασμένες κινήσεις ωστόσο η Γερμανία θα κινδύνευε με σοβαρή ύφεση και θα απειλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», προειδοποίησε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος και τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας «δεν πρέπει να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο από ό,τι τη Ρωσία».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων είναι ήδη ορατά και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τηλεφωνικών συνομιλιών του με Βλαντίμιρ Πούτιν του εξήγησε αναλυτικά ότι με τον πόλεμο καταστρέφεται μεν η Ουκρανία, αλλά και το μέλλον της Ρωσίας.

Ο Ολαφ Σολτς κατά την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ (REUTERS/Lisi Niesner)

Ωστόσο επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στην Ουκρανία. «Τα τελευταία 80 χρόνια καταφέραμε να αποφύγουμε μία απευθείας αντιπαράθεση της δυτικής Συμμαχίας με τη Ρωσία και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», ήταν το μήνυμά του.

12:05 Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές. Πυρά του πυροβολικού έπεσαν νωρίς το πρωί στη συνοικία Νίβκι, που βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

Ενα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πολλές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματα, ενώ έσπασαν τα τζάμια σπιτιών και βιτρίνες καταστημάτων. Από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

12:03 Μια υπέροχη εικόνα από τις οχυρώσεις στην Οδησσό. Η ζωή συνεχίζεται με μια πρόταση γάμου.

12:01 Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμρ Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες τους να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία αναπτύσσει τέτοια όπλα ή ότι οι ΗΠΑ θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν φαντάζουν «μια έμμεση απειλή ότι ο ίδιος ο Πούτιν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα», είπε ο Σολτς σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Για τον λόγο αυτόν ήταν σημαντικό για εμένα να του πω πολύ ξεκάθαρα και άμεσα: Αυτό θα ήταν απαράδεκτο και ασυγχώρητο», δήλωσε ο καγκελάριος όπως ανέφερε η Die Zeit.

11:56 Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του «επιθετικά όπλα», «ένα μέσο αποτροπής» απέναντι στη Μόσχα, μία ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα είναι αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι πολίτες μας κρατούν γερά επιδεικνύοντας υπεράνθρωπο θάρρος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς επιθετικά όπλα, χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Χωρίς ένα πρόγραμμα του είδους Lend-lease δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», εκτίμησε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμών που είχαν συστήσει οι ΗΠΑ στις αρχές του Β’ Παγκόσμιο Πολέμου για να βοηθήσουν στρατιωτικά τις συμμαχικές τους χώρες.

11:27 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει αύριο Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη στο σουηδικό κοινοβούλιο, ανέφερε η σουηδική βουλή σε ανακοίνωσή της. Η ομιλία του θα ξεκινήσει αύριο στις 11:55 (ώρα Ελλάδος).

Σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος μιλάει στα κοινοβούλια της Ιαπωνίας και της Γαλλίας.

11:01 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνάντηση αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μάουρερ θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για συνομιλίες με θέμα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού.

«Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τη συζήτηση των βασικών τομέων του έργου της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στο πεδίο της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

10:00 Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες.

Η προσφορά του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί διμερώς με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνουν «συμβιβασμοί», που θα αφορούν μεταξύ άλλων τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρέμενε νεκρό γράμμα χθες, πάντως οι ρώσοι ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία «πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Δορυφορική φωτογραφία από συγκρότημα κατοικιών στη Μαριούπολη, το οποίο έχει παραδοθεί στις φλόγες (Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο Ζελένσκι.

09:38 Συμφωνία επετεύχθη ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας μέσω εννέα «ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Επισημαίνοντας ότι δεν επετεύχθη συμφωνία με τη Ρωσία για την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από την καρδιά της Μαριούπολης, η Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να βρουν μεταφορικό μέσο στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή.

!! 08:01 Η σκανδαλοθηρική βρετανική εφημερίδα The Sun δημοσίευσε φωτογραφίες από την υπερπολυτελή θαλαμηγό «Σεχραζάτ», η οποία πιστεύεται ότι ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η «Σεχραζάτ» βρίσκεται στην Τοσκάνη της Ιταλίας και αποτελεί αντικείμενο έρευνας των ιταλικών αρχών, ώστε να αποσαφηνιστεί αν υπόκεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας και έτσι να προχωρήσουν στην κατάσχεσή της.

!! 07:19 Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τη Ρωσία από τους G20, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Μάλιστα, η Πολωνία πρότεινε στους αμερικανούς αξιωματούχους να αντικαταστήσει τη Ρωσία στην «ομάδα» και φέρεται να έλαβε «θετική απάντηση».

Οι G20 είναι η ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που στοχεύει στον συντονισμό της δράσης σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.

Η Ρωσία ήταν επίσης μέλος των G7 (ως όγδο μέλος), ωστόσο αποκλείστηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

06:33 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε ότι οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, θα «λογοδοτήσουν».

«Θα το πληρώσετε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», δήλωσε. «Σήμερα ή αύριο, δεν έχει και τόση σημασία. Το σημαντικό είναι πως είναι αναπόδραστο».

Αναφέρθηκε στον πιλότο ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. «Αυτό θα συμβεί σε όποιον σκοτώνει τον λαό μας, τον ειρηνικό λαό μας στην ειρηνική χώρα μας», είπε.

Οι ρώσοι πιλότοι μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των διαταγών που εκτελούν, συνέχισε. «Το να σκοτώνεις αμάχους είναι έγκλημα», επέμεινε.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι δυνάμεις της έχουν καταρρίψει κάπου 100 ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά από την έναρξη της εισβολής, που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

06:00 Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έσπασε το φράγμα των 28.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 18 Ιανουαρίου.

05:30 Δύο διαφορετικές όψεις της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός δίνουν δύο λονδρέζικες εφημερίδες, με προνομιακή πρόσβαση στις πληροφορίες των βρετανικών υπηρεσιών.

Η Daily Telegraph γράφει ότι οι Ουκρανοί ανέκτησαν περιοχή-κλειδί καθώς αντεπιτίθενται επιτυχώς. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ανάκτηση μιας πόλης δυτικά του Κιέβου επιβεβαιώνει το πόσο κακά προετοιμασμένη ήταν η ρωσική εκστρατεία.

Σε άλλη κατεύθυνση, οι Times αναφέρουν πως τα ουκρανικά στρατεύματα ξεμένουν από όπλα και πυρομαχικά. Η λονδρέζικη εφημερίδα κατηγορεί μάλιστα της Γερμανία ότι απέτυχε να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία όπως είχε δεσμευτεί.

04:30 Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε.

04:02 Στις Βρυξέλλες αναμένεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο κυρώσεων με στόχο 300 μέλη τη ρωσικής Δούμας, οι οποίες μπορεί να τεθούν σε ισχύ ακόμα και την Πέμπτη. «Δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις σχετικά με το σε ποιους και πόσους θα επιβληθούν κυρώσεις» είπε πάντως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

03:08 Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία –κοντά στα σύνορα με την Πολωνία–, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

03:02 Σύμφωνα με το βρετανικό Sky News, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε ότι η επιχειρησιακή ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει υποχωρήσει κάτω από το 90% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την εισβολή. Αυτή η υποχώρηση ενδεχομένως σημαίνει ότι η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε στρατιωτικό εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό.

01:31 Δημοσκόπηση του Politico ανέδειξε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως τον «πιο ισχυρό» άνθρωπο στην Ευρώπη.

!! 00:46 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 100.000 κάτοικοι βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

00:30 Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε «καμένη γη», τόνισε η δημοτική αρχή.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου το Κιέβο απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αζοφικής να παραδώσει τα όπλα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση. «Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

Οπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti, ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου τη μισή πόλη-λιμάνι, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 400.000 κατοίκους.

Διαβάστε: Η 27η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...