538
Σκίτσο του Τραμπ στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Μαϊάμι | REUTERS/Jane Rosenberg

Aφέθηκε ελεύθερος ο Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 21:49
Σκίτσο του Τραμπ στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Μαϊάμι
| REUTERS/Jane Rosenberg

Aφέθηκε ελεύθερος ο Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 21:49

Πρωταγωνιστής σε ένα χωρίς προηγούμενο δικαστικό και πολιτικό θρίλερ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αντιμετωπίζοντας 37 κατηγορίες για παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων –με ορισμένα από αυτά να περιλαμβάνουν πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα της υπερδύναμης– ο Τραμπ οδηγήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου και πέρασε τη βάσανο της ακρόασης και της δήλωσης απέναντι στις κατηγορίες. Τα γεγονότα της Τρίτης θα μείνουν στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, καθώς εκτός των άλλων ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.

23:11 «Αναμφίβολα δηλώνουμε αθώοι», είπε ο συνήγορoς του Ντόνταλντ Τραμπ, Τοντ Μπλανς, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που δεν μεταδόθηκε απευθείας, αφού δεν επιτράπηκαν οι κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ αποχώρησε από το δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος) και οι ειδικοί προβλέπουν μια μακρά δικαστική περιπέτεια για τον ρεπουμπλικανό μεγιστάνα, ο οποίος φιλοδοξεί να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Μέχρι στιγμής οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου δεν έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα δείχνει ότι το 81% των Ρεπουμπλικανών εκτιμά ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι πολιτικά υποκινούμενες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να προηγείται κατά πολύ των άλλων υποψηφίων για το χρίσμα.

Περίπου το 43% των ψηφοφόρων που δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος που προτιμά, έναντι του 22% που στηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Στις αρχές Μαΐου το 49% στήριζε τον Τραμπ έναντι του 19% που προτιμούσε τον ΝτεΣάντις, αλλά αυτό ήταν προτού ο κυβερνήτης της Φλόριντα εισέλθει επισήμως στην κούρσα για το χρίσμα.

22:30 Αφέθηκε ελεύθερος τελικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόνταλντ Τραμπ, αφότου νωρίτερα τέθηκε υπό κράτηση, ευρισκόμενος ενώπιον του δικαστηρίου στο Μαϊάμι, αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες για παράνομη διατήρηση διαβασθμισμέων πληροφοριών, με μερικές εξ αυτών να αφορούν το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Ο δικαστής απεφάνθη ότι ο Τραμπ δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί με πιθανούς μάρτυρες στην υπόθεση.

Νωρίτερα Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο δικαστήριο του Μαϊάμι όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες επειδή κράτησε παρανόμως διαβαθμισμένα έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο και είπε ψέματα σε αξιωματούχους που επιχείρησαν να τα ανακτήσουν.

Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα δώσει δακτυλικά αποτυπώματα πριν από την ακροαματική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Η απαγγελία κατηγοριών θα γίνει χωρίς την παρουσία καμερών στο δικαστήριο και δεν θα μεταδοθεί απευθείας.

Υποστηρικτές του, που φορούσαν καπελάκια με το σύνθημα «Make America Great Again» και κρατούσαν αμερικανικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο και φώναζαν συνθήματα όπως «Το Μαϊάμι υπέρ του Τραμπ» και «Οι Λατίνοι υπέρ του Τραμπ», τη στιγμή που ο ίδιος έφτανε στο κτίριο.

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι Φράνσις Σουάρες είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αναφέρθηκαν προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια.

Οι Αρχές ανέμεναν ότι θα συγκεντρώνονταν στο δικαστήριο έως και 50.000 άνθρωποι και προετοιμάζονταν για πιθανά βίαια επεισόδια, όπως εκείνα που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο Τραμπ δηλώνει αθώος και κατηγορεί την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ότι τον στοχοποιεί. Την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, που έχει αναλάβει την έρευνα σε βάρος του, «τον μισεί».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...