5775
O Αντονι Μπλίνκεν διακρίνεται απέναντι από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύσκεψη που είχαν στο Κίεβο | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Τι έκαναν Μπλίνκεν και Οστιν στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2022, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/04/2022, 11:45
O Αντονι Μπλίνκεν διακρίνεται απέναντι από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύσκεψη που είχαν στο Κίεβο
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Τι έκαναν Μπλίνκεν και Οστιν στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2022, 08:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/04/2022, 11:45

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες πολέμου. Ηταν 24 Φεβρουαρίου όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδινε διαταγή στις στρατιές του να εισβάλουν στην Ουκρανία, σε ειρηνευτική δήθεν αποστολή. Δύο μήνες που άλλαξαν τον κόσμο όλον και αποκάλυψαν τη ρωσική βαρβαρότητα. Καθώς η ορθοδοξία γιόρταζε το Πάσχα —ή θα ήθελε να γιορτάσει το Πάσχα— και εν μέσω βομβαρδισμών ακόμα και της Οδησσού, ο Αντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λόιντ Οστιν, επικεφαλής του Πενταγώνου, μετέβησαν υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας στο Κίεβο.

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

17.00 Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν από τα  ρωσικά πλήγματα σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Βινίτσια, στην κεντροδυτική Ουκρανία, έγινε γνωστό από την τοπική εισαγγελία.

16.45 «Στην Ευρώπη, βλέπουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας ως άμεση απειλή για την ασφάλειά μας» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γι’ αυτό και οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα, «θα διαμορφώσουν τις επόμενες δεκαετίες».

«Η απάντησή μας στη σημερινή επιθετικότητα της Ρωσίας, θα αποφασίσει το μέλλον του διεθνούς συστήματος και της παγκόσμια οικονομίας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν σε δηλώσεις της από την Ινδία.

14.49 Η απόφαση του Βερολίνου για την παράδοση 100 τεθωρακισμένων οχημάτων Marder στην Ουκρανία «θα ληφθεί άμεσα», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η κατασκευάστρια Rheinmetall προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση, με στόχο τα πρώτα οχήματα να είναι επιχειρησιακά έτοιμα εντός των προσεχών εβδομάδων. Τα εν λόγω συστήματα αποσύρονται σταδιακά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και αντικαθίστανται από τα Puma. Σύμφωνα με την εταιρία, τα πρώτα 20 θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες, ενώ άλλα 50 θα παραδίδονταν εντός πέντε έως έξι μηνών.

14.05 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του κανονισμού της Eurojust ώστε να της δοθεί  η νομική δυνατότητα να συλλέγει, να διατηρεί και να ανταλλάσσει στοιχεία σχετικά με εγκλήματα πολέμου.  Από τον Μάρτιο, η Eurojust υποστηρίζει μια κοινή ομάδα έρευνας της ΕΕ που εξετάζει τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

13.00 Η Μόσχα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν το Αζοφστάλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας

11:35 Η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον δύο πόλεων στην επαρχία Βινίτσια στην κεντρική Ουκρανία, με αποτέλεσμα αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων να σκοτωθούν και να τραυματιστούν, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σέρχιι Μπορζόφ.

«Σήμερα οι πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν στην επαρχία Βινίτσια έγιναν εκ νέου στόχος βομβαρδισμών. Ο εχθρός προσπαθεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές», επεσήμανε ο Μπορζόφ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

10:29 Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων, οι οποίες προκάλεσαν άγνωστο αριθμό θυμάτων, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:18 Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία αν διαθέτει καλό εξοπλισμό: αυτό δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε την Κυριακή στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

«Το πρώτο πράγμα για να κερδίσει κανείς είναι να πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει. Και εκείνοι (οι Ουκρανοί) είναι βέβαιοι ότι μπορούν να κερδίσουν», επεσήμανε ο Όστιν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Λόιντ Οστιν μιλώντας στους δημοσιογράφους αφού επέστρεψε από το Κίεβο στην Πολωνία (Alex Brandon/Pool via REUTERS)

«Μπορούν να κερδίσουν αν έχουν καλό εξοπλισμό, καλή υποστήριξη», πρόσθεσε μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο στη διάρκεια της οποίας ο ίδιος και ο Μπλίνκεν συναντήθηκαν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι συνομιλίες για τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την τρέχουσα μάχη και επίσης να χτίσουμε για το αύριο», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «εποικοδομητική».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αποκαταστήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο Κίεβο, με διορισμό πρεσβευτή -θέση που χήρευε από το 2019.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:01 Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή τιμωρητικών δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Μόσχα και πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο καθώς θεωρούν ότι οι αγορές ρωσικού πετρελαίου ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

01:11 Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, έφτασαν στο Κίεβο και διεξάγουν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρέστοβιτς, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από άλλη πηγή αν όντως οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι ανάμεσα στον Λόιντ Οστιν και τον Αντονι Μπλίνκεν (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Το ταξίδι του Μπλίνκεν και του Όστιν στην Ουκρανία είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ζελένσκι. Ο Λευκός Οίκος δεν το επιβεβαίωσε ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, προφανώς για λόγους ασφαλείας.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμενόταν ότι θα ζητήσει από τους Αμερικανούς περισσότερα βαρέα όπλα, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία μπαίνει στον τρίτο μήνα.

21:55 Στο Λβιβ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, ένας τοίχος έχει γεμίσει από τεχνητά λουλούδια και φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα: είναι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και οι 2.224 από αυτούς ήταν άμαχοι.

21:35 Η Ουκρανία πρότεινε να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στη σκιά του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη αυτή, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα, ανέφερε σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Ολεξίι Αρέστοβιτς και πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της Μόσχας.

17:31 Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί ανήμερα του Πάσχα, που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά τη Δευτέρα να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης.

Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα προτού επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, να ζητήσει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη.

«Αυτό θα πρέπει ο Γκουτέρες να συζητήσει στη Μόσχα, εάν προετοιμάζεται να μιλήσει σχετικά με την ειρήνη», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

16:35 Τα 5,2 εκατομμύρια έφτασαν οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι 23.058 το τελευταίο 24ωρο.

Το 90% είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ 218.000 μη Ουκρανοί, κυρίως φοιτητές και μετανάστες εργάτες, εγκατέλειψαν επίσης την Ουκρανία για γειτονικές χώρες.

«Σήμερα, σκεφτόμαστε όλους εκείνους που γιορτάζουν το ορθόδοξο Πάσχα. Για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, θα είναι μια νέα ημέρα φόβου, αγωνίας, απώλειας και χωρισμών από τους αγαπημένους, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται ακατάπαυστα. Η δύναμη και το κουράγιο να τους συντροφεύουν», έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Φίλιππο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από τις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους ανέρχεται σε λίγο πάνω από 1.151.000, ενώ τον Μάρτιο ήταν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συνολικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των μικρών Ουκρανών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περιλαμβανομένων εκείνων που παραμένουν στη χώρα.

Περισσότεροι από 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους, όμως παραμένουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

15:32 Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Ολεκσίι Αρέστοβιτς.

Ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι, «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και περισσότερους από 1000 αμάχους, που κρύβονται στο εργοστάσιο».

15:24 Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως η Τουρκία βλέπει καταρχήν θετικά το θέμα της εγγυήτριας χώρας.

Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ερντογάν, ενόψει των συνομιλιών του τούρκου προέδρου με τον Πούτιν.

Ο Ζελένσκι είπε πως εκείνος και ο Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, μεταξύ άλλων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ, και την ανταλλαγή των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο.

13:46 Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Αμιν Αγουαντ.

13:33 Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, θέλησε να ευχηθεί σε όσους γιορτάζουν το Ορθόδοξο Πάσχα, και να κάνει νέα έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Κυριακή – REUTERS/Remo Casilli

12:20 Έναν κατατοπιστικό χάρτη για την κατάσταση στην Ουκρανία την 24η Απριλίου 2022 δημοσιοποίησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

11:26 Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο βασικός ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη.

«Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης. Το σημείο όπου βρίσκονται οι πολίτες και ο στρατός μας βομβαρδίζεται από αέρος και από το πυροβολικό», επεσήμανε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

11:17 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.

Μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μια εκκλησία ηλικίας 1.000 ετών, ο Ζελένσκι επεσήμανε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ότι η χώρα θα ξεπεράσει το σκοτάδι που έχει φέρει ο πόλεμος.

«Σήμερα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη νέα νίκη της Ουκρανίας και είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν θα μας καταστρέψει καμία ορδή ή κακία», τόνισε ο Ζελένσκι φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:30 Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Σερχίι Γκαϊντάι.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

08:57 Για χαμηλό ηθικό των Ρώσων, παρά τα εδάφη που έχουν κατακτηθεί, έκανε λόγο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η ουκρανική αντίσταση έχει αποκρούσει πολλές επιθέσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς. Και ανάφερε ότι τα στενά χρονικά περιθώρια που είχαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να εξοπλιστούν και να αναδιοργανωθούν μετά την πρώτη φάση του πολέμου, σε συνδυασμό με το χαμηλό ηθικό, έχει μεγάλες συνέπειες στο αξιόμαχό τους.

08:01 Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τουρκία, χώρα που έχει αναλάβει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο.

«Ο γενικός γραμματέας θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου, την 25η Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε μια λακωνική ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα πάει κατόπιν στη Μόσχα (την Τρίτη) και στο Κίεβο (την Πέμπτη) για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής

04:10 Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.

00:28 Την παράδοση βαρέων όπλων από τη Γερμανία στην Ουκρανία ζήτησε το Συνέδριο των Φιλελευθέρων, με απόφαση που ενέκρινε με «συντριπτική πλειοψηφία» μετά την εισήγηση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος.

Η Ουκρανία «πρέπει να υποστηριχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην απόκρουση του ρωσικού επιθετικού πολέμου. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παράδοση βαρέων όπλων και την ταχεία παροχή οπλισμού από τη γερμανική βιομηχανία, για την οποία, όπως ανακοινώθηκε, η Γερμανία θα προσφέρει χρηματοδότηση (…). Εμείς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άσκηση του νόμιμου δικαιώματός της στη στρατιωτική αυτοάμυνα ενάντια στον επιθετικό ρωσικό πόλεμο (…). Το πιο σημαντικό και βραχυπρόθεσμα πιο αποτελεσματικό μέσο για να σταματήσει η ρωσική προέλαση είναι η σημαντική εντατικοποίηση και επιτάχυνση της παράδοσης όπλων υψηλής αποτελεσματικότητας στον ουκρανικό στρατό», διαβάζει κανείς στο ψήφισμα του Συνεδρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 24 Απριλίου

22:47 Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κίεβο την Κυριακή: αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Αύριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα μας: Θα συναντηθώ με τον υπουργό Αμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε έναν σταθμό του μετρό σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

21:15 «Ο λαός μας έχει δείξει ότι δεν φοβάται τίποτα. Φοβούνται για τα παιδιά τους, αυτό είναι αλήθεια, αλλά οι άνθρωποι σταματούσαν τα τανκς με γυμνά χέρια. Δεν έχω το δικαίωμα να φοβάμαι». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας σε εκπροσώπους των διεθνή ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μετρό του Κιέβου για λόγους ασφαλείας, δήλωσε έτοιμος για μια συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Επιμένω από την αρχή να έχω διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διότι θεωρώ ότι [οι όποιες συναντήσεις μέσω διαμεσολαβητών]… δεν θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει από αυτόν που τον ξεκίνησε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο μετρό του Κιέβου | YouTube

20:55 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί την Κυριακή του Πάσχα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

19:30 Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και δέχεται ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης. Για λόγους ασφαλείας η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στο μετρό του Κιέβου!

18:58 Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια απέτυχε, έγραψε ο Πέτρο Αντριουτσένκο, αντιδήμαρχος της πόλης, στον λογαριασμό του στο Telegram. Σύμφωνα με τον ουκρανό αξιωματούχο, περίπου 200 κάτοικοι είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή, όταν το πλήθος «διαλύθηκε» από τον ρωσικό στρατό. Στη συνέχεια και σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένοι υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό μια κοινότητα που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων στα βόρεια.

18:18 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σχετικά με μία «νέα φάση» στρατιωτικής βοήθειας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια βαρέων όπλων, καθώς και για οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Αντρίι Σιμπίγκα, αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας.

18:09 Φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελβετία λένε ότι πολλοί Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους στρέφονται σε αυτές για τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό όπως άλλωστε φάνηκε και από την μεγάλη ουρά που σχηματίστηκε έξω από μια τράπεζα τροφίμων στη Ζυρίχη.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17:51 Δύο Ρώσοι στρατηγοί σκοτώθηκαν και ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Aμυνας. Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε την Παρασκευή ένα κέντρο διοίκησης κοντά στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις, Χερσώνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

17:27 Πέντε νεκροί και δεκαοκτώ τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της πυραυλικής επίθεσης εναντίον της Οδησσού, σύμφωνα με τον Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχη του ουκρανού προέδρου. Η αεροπορική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε νωρίτερα ότι δύο πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση και δύο κτίρια κατοικιών στην πόλη. Η αεράμυνα κατέστρεψε άλλους δύο πυραύλους , σύμφωνα με την ανακοίνωση.

16:48 Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 90 παιδιά, απελάθηκαν βίαια από τη Μαριούπολη στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, υποστήριξε ο Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της πόλης της Μαριούπολης, 9.000 χιλιόμετρα μακριά! Η δήλωση, την οποία μετέδωσε η εφημερίδα Kyiv Independent, ακολουθεί άλλες αναφορές για τη βίαιη μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης στη Ρωσία. Ουκρανοί πολίτες έχουν περιγράψει ότι στάλθηκαν σε «στρατόπεδα διαλογής» πριν προωθηθούν βίαια στη Ρωσία.

15:51 Eνας πύραυλος έπληξε υποδομές στην ουκρανική πόλη-λιμάνι της Οδησσού το Μεγάλο Σάββατο, ανέφεραν οι τοπικές αρχές σε διαδικτυακή τους ανακοίνωση, χωρίς, ωστόσο, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

15:01 Η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει την πρώτη στρατιωτική μονάδα που θα είναι εξοπλισμένη με τους βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, το αργότερο έως το φθινόπωρο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Η μονάδα αυτή θα εδρεύει στο Ουζούρ, στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ, περίπου 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με το TASS που επικαλείται συνέντευξη του Ρογκόζιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

14:58 Περισσότερες από 20 χώρες έχουν επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την Ουκρανία οι οποίες θα διεξαχθούν την Τρίτη στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, τόνισε πως συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί υπό την ομπρέλα της Συμμαχίας και μεταξύ άλλων θα αφορά στη διαρκή ασφάλεια και κυριαρχία της Ουκρανίας.

13:44 Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν επίθεση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα της Μαριούπολης Azovstal, όπου βρίσκονται οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη, είπε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Ολέξι Αρεστόβιτς. «Ο εχθρός επιχειρεί να καταπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης», είπε ο Αρεστόβιτς στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

12:45 Με νέα δημοσίευσή της στο δίκτυο Telegram, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις οργανώνουν ξεχωριστό ανθρωπιστικό διάδρομο με κατεύθυνση τη Ρωσία και ζήτησε από τους εγκλωβισμένους αμάχους να είναι προσεκτικοί. «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες μας που προετοιμάζονται για την εκκένωση σήμερα. Μόλις λάβαμε πληροφορίες ότι οι κατακτητές μπορεί να προσπαθούν να οργανώσουν το δικό τους διάδρομο για την εκκένωση προς τη Ρωσία παράλληλα με εμάς. Σας παρακαλούμε λοιπόν να είστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση. Μην υποκύψετε στην εξαπάτηση και την πρόκληση», ανέφερε η κα Βέρεστσουκ και διευκρίνησε πως ο ουκρανικός διάδρομος θα οδηγεί αποκλειστικά προς τη Ζαπορίζια (μέσω Μανγκούς, Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ, Ορίχιβ).

12:07 Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, σχεδιάζεται να γίνει σήμερα, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βέρεστσουκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

Παιδιά και γυναίκες που έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της χαλυβουργίας Azovstal. Η εικόνα προέρχεται από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Τάγμα Αζόφ | Azov Battalion/Handout via REUTERS

11:12 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και κατέστρεψαν τρία ελικόπτερα MI-8 σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ουκρανική πλευρά αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

11:02 Ολες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στην ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ δέχονται συνεχώς σήμερα βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής Σερχίι Χαϊντάι. Ο ίδιος είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν αλλά ότι η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα.

09:58 Οι ρωσικές δυνάμεις δεν σημείωσαν σημαντικά κέρδη στα πεδία των μαχών τις τελευταίες 24 ώρες, παρά την αυξημένη δραστηριότητά τους, ενώ οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

09:33 Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει διάδρομος εντός της ημέρας για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη. «Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να ανοίξουμε ανθρωπιστικό διάδρομο», ανέφερε μέσω Facebook η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

09:17 «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μόνο η αρχή και τα σχόλια ενός ανώτερου ρώσου διοικητή την Παρασκευή δείχνουν ότι η Μόσχα θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο του νυχτερινό διάγγελμα.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η Μαριούπολη είναι μια πόλη κατεστραμμένη ολοσχερώς… (REUTERS/Alexander Ermochenko)

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 23 Απριλίου

21:01 Η Ολλανδία θέλει να παραδώσει στην Ουκρανία γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, δήλωσε η υπουργός Αμυνας της χώρας, Κάισα Ολονγκρεν, η οποία διευκρίνισε ότι το Βερολίνο συμφωνεί πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται στην τελική φάση των συνομιλιών.

20:56 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προτίθεται να μεταβεί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού δεν έχει ακόμη οριστεί, λόγω και του ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ακόμη θετικός στον κορονοϊό, ωστόσο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

19:43 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Ρωσία την ερχομένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

19:34 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην περιοχή του Χαρκόβου, στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει, επίσης, ότι στην αποθήκη όπλων βρίσκονταν χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών, σύμφωνα με το TASS.

18:54 Η ΕΕ υποστηρίζει την έκκληση της Ουκρανίας προς το Κρεμλίνο να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από το Azovstal και άλλες περιοχές της πόλης σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

18:03 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023 λόγω της αποφασιστικότητας της Ρωσίας να συνεχίσει την «φρικτή» επίθεσή της.

17:30 Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών επιβεβαίωσε ένα ρεπορτάζ ότι «αρκετές μεγάλης διάρκειας συνομιλίες» πραγματοποιήθηκαν με τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία υπέβαλε μια νέα γραπτή πρόταση, αλλά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν την έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικό.

16:38 Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να τηρήσει «οποιαδήποτε στιγμή» μια εκεχειρία «σε ολόκληρο ή σε τμήμα» του εργοστασίου χάλυβα Azovstal -του τελευταίου προπύργιου των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη- για να επιτρέψει στους ενόπλους να φύγουν από τον χώρο μαζί με άλλους πολίτες που παραμένουν εκεί.

⇒Περισσότερα εδώ.

15:13 Την πρόθεσή του να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στις επόμενες ημέρες εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την ελπίδα, όπως είπε, η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί τους να οδηγήσει σε μια συνάντηση των ηγετών στην Τουρκία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει κοινό θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

14:22 Η Βρετανία θα ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

‘Οπως είπε ο ίδιος, η διπλωματική αποστολή θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες της στο Κίεβο τον ερχόμενο μήνα.

13:26 Η Ιαπωνία επανέφερε την αναφορά στην «παράνομη κατοχή» αμφισβητούμενων νησιών από τη Ρωσία στην ετήσια διπλωματική της έκθεση για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των γειτόνων γίνονται όλο και πιο εχθρικές μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε εδαφική διαμάχη για περισσότερα από 75 χρόνια για μια ομάδα νησιών γνωστών ως νότιες Κουρίλες στη Ρωσία και Βόρεια Εδάφη στην Ιαπωνία.

12:02 Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων του στη Λιθουανία και σε άλλες περιοχές στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βίλνιους.

H Αναλένα Μπέρμποκ με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα (REUTERS/Janis Laizans)

Το τάγμα Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αλλάξει ώστε να έχει «τουλάχιστον» το μέγεθος μιας ταξιαρχίας, ενώ θα πρέπει να βελτιωθεί η αντιαεροπορική άμυνα, ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

11:43 Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέβαλε κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις δύο κόρες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και την κόρη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων από άλλες χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία, και ανεβάζει τον συνολικό αριθμό προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις της Αυστραλίας σε σχεδόν 750.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν κατονόμασε τις δύο κόρες του Πούτιν αλλά είναι γνωστό ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει δύο ενήλικες κόρες, την Κατερίνα Τιχόνοβα και τη Μαρία Βορόντσοβα. Στην ανακοίνωση της Κανμπέρα αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Πούτιν και ο Λαβρόφ προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων στις 27 Φεβρουαρίου.

11:42 Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

10:58 Τα κράτη της ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψουν να υψωθεί ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψιν οι διαφορετικές απόψεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η φράση «σιδηρούν παραπέτασμα» είχε αναφερθεί για πρώτη φορά από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε περιγράψει με αυτές τις λέξεις το ανατολικό μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης μεταπολεμικά.

10:13 Ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» των αμάχων, ωστόσο, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα υπάρξουν «μεγάλοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» την Μεγάλη Παρασκευή, λόγω «του υψηλού κινδύνου στις διαδρομές απομάκρυνσης».

08:59 Οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουγκάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

08:33 Μια ανάλυση για την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αποφασίσει τον αποκλεισμό αντί για την κατάληψη της αχανούς χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, έκανε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στην τακτική ημερήσια αναφορά του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η πρωτοβουλία του Πούτιν να μη συνεχίσει την απόπειρα κατάληψης του Azovstal, όπου παραμένουν ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης, δείχνει την επιθυμία του να περιορίσει την ουκρανική αντίσταση στην πόλη και να αποδεσμεύσει ρωσικές δυνάμεις ώστε να μετακινηθούν σε άλλα μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως σημείωσε το Λονδίνο, μια επίθεση στο εργοστάσιο Azovstal θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στον ρωσικό στρατό και θα μείωνε ακόμα περισσότερο το αξιόμαχό του.

07:37 Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η σύγκρουση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση για πολλούς από τους περίπου 84 εκατ. εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, καθώς η τροφή έγινε ακόμα λιγότερη και πολύ πιο ακριβή παγκοσμίως», εξήγησε ο Ρόλαντ Μπανκ, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του γραφείου της UNHCR στη Γερμανία, σε σχόλιά του που δημοσίευσαν έντυπα του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Εκατομμύρια άνθρωποι ήδη είχαν χάσει το εισόδημά τους λόγω της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της και μετά βίας βγάζουν τα απαραίτητα για να ζήσουν, πρόσθεσε ο Μπανκ. Πλέον οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παντού, κάποιες φορές δραματικά.

Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων επίσης εγείρουν νέες προκλήσεις για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και το έργο της UNHCR, πρόσθεσε ο Μπανκ.

07:00 Το πρωτοσέλιδο της The Wall Street Journal: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι νίκησε στη Μαριούπολη, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα κρατούν ακόμα.

05:30 Οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Το νέο σύστημα, που βαφτίστηκε Phoenix Ghost, αναπτύχθηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Τουλάχιστον 120 τέτοια UAVs θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων.

05:01 Το πρωτοσέλιδο των λονδρέζικων Times: Η ανανεωμένη Ρωσία μπορεί ακόμα να κερδίσει τον πόλεμο, προειδοποιούν δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

03:32 Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προσκάλεσε τους ομολόγους του από αρκετές χώρες σε συνάντηση αφιερωμένη στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία που θα διεξαχθεί σε αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία την ερχόμενη Τρίτη.

Οι συνομιλίες θα γίνουν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.

Δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι, ωστόσο σημείωσε ότι δεν θα συμμετάσχουν μόνο χώρες του NATO.

Στη συζήτηση αναμένεται να εξεταστούν οι αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του πολέμου με τη Ρωσία και ευρύτερα.

«Ο υπουργός (…) πιστεύει πως δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε μια πιο μακροπρόθεσμη συζήτηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας στο μέλλον», σύμφωνα με τον Κέρμπι.

02:05 Οι καταστροφές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή υπολογίζονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Μιλώντας σε συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο Μάλπας ανέφερε ότι η πρώιμη εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών δεν περιλαμβάνει τον διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στη χώρα.

01:00 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.

Κατά τα άλλα ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

00:30 Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει παραδώσει σημαντικά όπλα στην Ουκρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες: αυτό ανέφερε η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ της 30ής Μαρτίου και της 21ης Απριλίου, το Κίεβο δεν έχει λάβει επιπλέον αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους από τη Γερμανία, παρά μόνο 1.000 ανταλλακτικά για πολυβόλα, 250.000 πυροκροτητές, 100.000 καλώδια για εκρηκτικά, 18 ασύρματοι, 100.000 χειροβομβίδες, 5.300 εκρηκτικά και 1.000 νάρκες. Η τελευταία παράδοση αντιαρματικού και αντιαεροπορικού εξοπλισμού έγινε στις 25 Μαρτίου, με 2.000 ρουκέτες για τους πυραύλους Panzerfaust 3 και 1500 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela.

00:11 Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση της τοπικής δημοτικής αρχής.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια δορυφορική φωτογραφία που δείχνει νέους τάφους στο Μανχούς, κοντά στη Μαριούπολη – η φωτογραφία είναι από τις 26 Μαρτίου (Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

00:05 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του χρειάζεται 7 δισ. δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας διαδικτυακά σε ένα φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αποκλείσει αμέσως τη Ρωσία από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας από τους Ρώσους εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμίχαλ είπε ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50% φέτος και είπε ότι μετά τον πόλεμο η χώρα θα χρειαστεί ένα σχέδιο ανάκαμψης παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

♦ Διαβάστε: Η 57η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...