3542
Η εικόνα που αποτυπώνει το δράμα της Μαριούπολης: Πτώματα στον δρόμο έχουν καλυφθεί πρόχειρα με κουβέρτες ενώ στο βάθος τα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά... | REUTERS/Alexander Ermochenko

«Η Μαριούπολη δεν υπάρχει πια»

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2022, 07:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/04/2022, 19:52
Η εικόνα που αποτυπώνει το δράμα της Μαριούπολης: Πτώματα στον δρόμο έχουν καλυφθεί πρόχειρα με κουβέρτες ενώ στο βάθος τα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά...
|REUTERS/Alexander Ermochenko

«Η Μαριούπολη δεν υπάρχει πια»

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2022, 07:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/04/2022, 19:52

Η 52η ημέρα του πολέμου ανέτειλε με νέες εκρήξεις στο Κίεβο και στη Λβιβ, καθώw οι Ρώσοι αντεπιτίθενται και προσπαθούν να «εκδικηθούν» για τη βύθιση του «Moskva», της ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει λόγο για ως και 20.000 ρώσους στρατιώτες νεκρούς. Ομως η Μαριούπολη φαίνεται ότι πλέον πέρασε στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αν και η ουκρανική πλευρά επιμένει πως υπάρχουν ακόμη θύλακες αντίστασης…

♦ Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:18 Επικοινωνία με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας και οι προετοιμασίες για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο.

«Εχουμε σαφή σχέδια τώρα, καθώς και ένα όραμα για τις προοπτικές. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική», έγραψε στο Twitter o Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα διαβεβαίωσε τον προηγούμενο μήνα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το ΔΝΤ θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση.

19:42 «Η πόλη της Μαριούπολης δεν υπάρχει πια» δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, μιλώντας στο «Face the Nation» του CBS, χαρακτήρισε την κατάσταση στη στρατηγικής σημασίας πόλη «στρατιωτικά τραγική», και πρόσθεσε ότι τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα ουσιαστικά περικυκλώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

18:47 Πρόσκληση στον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου ο πρόεδρος της Γαλλίας να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία», έναν όρο που ο ίδιος αρνείται μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει.

Περισσότερα εδώ

18:39 Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στην πόλη Ζολότε της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ.

«Σε ένα από τα πολυώροφα κτίρια, δύο όροφοι καταστράφηκαν. Έχουμε τουλάχιστον δύο νεκρούς πολίτες, τέσσερις ακόμη τραυματίες», είπε.

Αλλού στην Ουκρανία, υπήρξαν περισσότερες αναφορές για ρωσικά χτυπήματα γύρω από κατοικημένες περιοχές. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο κέντρο του Χαρκόβου.

18:31 «Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο δίκτυο CBS News. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας  τόνισε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και χαρακτήρισε «φρικτή» την κατάσταση στην Μαριούπολη.

Περισσότερα εδώ

17:06 Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο oυκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ στο ABC και πρόσθεσε πως ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Περισσότερα εδώ

15:55 Ένα μπαράζ πληγμάτων από ρουκέτες έπεσε στο κέντρο του Χάρκοβο το απόγευμα της Κυριακής. Μία σειρά από κτίρια και μία αγορά τυλίχθηκαν στις φλόγες. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, αν και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

14:40 Ο oυκρανός βουλευτής της Οδησσού Ολεξέι Γκοντσαρένκο δήλωσε στο BBC ότι οι oυκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη δεν θα παραδοθούν στη Ρωσία. «Μίλησα μαζί τους χθες και ξέρω ότι θα παλέψουν μέχρι το τέλος», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η εξάλειψη των oυκρανών μαχητών στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου

14:14 Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μικολάιβ αναφέρει πυροβολισμούς μεταξύ ρωσικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κιμ, πυροβολισμοί μεταξύ του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων των ρωσικά κατεχόμενων περιοχών στο Ντόνμπας σημειώθηκαν στην κατεχόμενη Νόβα Χακχόβα, στην περιφέρεια της Χερσώνας, μεταδίδει «The Kyiv Independent».

12:50 Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε την Κυριακή το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Περισσότερα εδώ

11:42 Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία.

Περισσότερα εδώ

10:37 Πυραυλική επίθεση των Ρώσων κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής έπληξε την ουκρανική πόλη Μπροβάρι κοντά στο Κίεβο και προκάλεσε ζημιές σε υποδομές, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου της πόλης Ίγκορ Σαπόζκο.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για την έκταση των ζημιών ή για τυχόν τραυματίες από τη νέα αυτή επίθεση.

09:36 Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στο να εξαναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της και στο να επιβεβαιώσει τη δική της περιφερειακή κυριαρχία, παρόλο που η Μόσχα επικεντρώνεται τώρα επιχειρησιακά στις ανατολικές περιοχές της χώρας: αυτό ανέφερε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, στα τακτικό ημερήσιο ενημερωτικό της σημείωμα για την κατάσταση στα ουκρανικά μέτωπα.

Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσουν εξοπλισμό μάχης και υποστήριξης από τη Λευκορωσία προς την ανατολική Ουκρανία, μεταξύ άλλων και σε τοποθεσίες κοντά στο Χάρκοβο και το Σεβεροντονέτσκ, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό συνεχίζει να πλήττει ουκρανικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία όπου η Ρωσία σχεδιάζει να ανανεώσει την επιθετική δραστηριότητά της, σημειώθηκε στο δελτίο Τύπου.

09:05 Η Ρωσία είπε στις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη να καταθέσουν σήμερα το πρωί τα όπλα για να σώσουν τη ζωή τους, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ το τελεσίγραφο στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) σ’ αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη τη χώρα νωρίς το πρωί, κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν «επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι».

!! 02:01 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξοντώσει τους κατοίκους της πόλης, ενώ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι τα στρατεύματά της είχαν εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

01:12 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αν οι στρατιώτες που εξακολουθούν να πολεμούν στη Μαριούπολη καταθέσουν τα όπλα τους από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, θα παραμείνουν ζωντανοί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εναπομείναντες στρατιώτες – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

00:16 Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ συναντήθηκε με μέλη του πληρώματος του βυθισμένου καταδρομικού Moskva και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε έπειτα από έκρηξη των πυρομαχικών της. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το πλοίο επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους, γεγονός που επιβεβαίωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για απώλειες μεταξύ των 510 μελών του πληρώματος του Moskva.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 26 δευτερολέπτων που δείχνει τον ναύαρχο Γεβμένοφ και δύο ακόμη αξιωματικούς να επιθεωρούν 100 περίπου παρατεταγμένους ναύτες. Το υπουργείο Αμυνας δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 17 Απριλίου

21:12 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «έχει εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις» και ότι μόνο λίγοι μαχητές παραμένουν στην μεταλλουργική μονάδα Azovstal, θέατρο επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων.

«Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τις ζωές του είναι να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Μόσχας.

Στην ανάρτησή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι μέχρι τις 16 Απριλίου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει στην επί εβδομάδες πολιορκούμενη ουκρανική πόλη περισσότερα από 4.000 μέλη, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

18:45 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η εξόντωση και των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη, θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση.

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία», είπε ο ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή, οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

17:45  Η απάντηση του Λονδίνου στην απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία του Μπόρις Τζόνσον και άλλων αξιωματούχων: «Η Βρετανία και οι διεθνείς εταίροι μας στέκονται ενωμένοι καταδικάζοντας τις αξιοκατάκριτες ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία και καλώντας το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απαντώντας στην απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και άλλων βρετανών πολιτικών. «Παραμένουμε ανένδοτοι στην υποστήριξή μας για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

17:00 Το υπουργείο Μεταφορών της Ρώμης έκανε γνωστό ότι από αύριο, Κυριακή, πρόκειται να απαγορευθεί η είσοδος των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Ιταλίας. Με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία προσαρμόζεται σε οδηγία της ΕΕ, της 8ης Απριλίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τα ρωσικά πλοία τα οποία ήδη βρίσκονται σε ιταλικά λιμάνια «θα πρέπει να αναχωρήσουν μόλις ολοκληρώσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες», όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο. Το μέτρο αφορά και τα πρώην ρωσικά πλοία, τα οποία άλλαξαν σημαία μετά τις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

16:20 Eνας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 18 τραυματίστηκαν από την επίθεση πυραύλων στην περιοχή Χαρκόβου της Ουκρανίας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε υπαίθρια αγορά, γνωστοποίησαν τα σωστικά συνεργεία. Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επαναλάβει σειρά επιθέσεων στο Κίεβο και τη δυτική Ουκρανία, παρά την στροφή του Κρεμλίνου προς μια νέα επίθεση στα ανατολικά. Hταν το δεύτερο πλήγμα στην περιοχή του Κιέβου μέσα σε δύο ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της περιοχής Λβιβ στη δυτική Ουκρανία ανέφερε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή από ρωσικά αεροσκάφη Su-35 που απογειώθηκαν από τη γειτονική Λευκορωσία.

15:34 H Ουκρανία έδωσε την τελευταία της ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των απωλειών που έχει υποστεί η Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Ισχυρίζεται ότι 20.100 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.982 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού έχουν καταστραφεί. Aλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που έχει εξαφανιστεί περιλαμβάνει 145 ελικόπτερα, 762 τανκς και 163 αεροσκάφη.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι 1.351 από τους στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ υπολόγισε στις 24 Μαρτίου ότι 7.000 έως 15.000 ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

15:18 Ο ουκρανό ςπρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η κατάσταση στις περιοχές υπό τη ρωσική κατοχή παραμένει σοβαρή. Κατηγόρησε ρώσους στρατιώτες ότι τρομοκρατούν πολίτες και καταδιώκουν οποιονδήποτε έχει συνδεθεί ποτέ με τον ουκρανικό στρατό ή με κυβερνητικές υπηρεσίες.

«Οι κατακτητές πιστεύουν ότι αυτό θα τους διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο να ελέγχουν την περιοχή, αλλά κάνουν λάθος», είπε ο Ζελένσκι.

Στην Ζαπορίζια, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απαγάγει περισσότερους από 30 ηγέτες τοπικών κυβερνήσεων από τότε που ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή τους, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

15:00 Η Ρωσία έχει αιχμαλωτίσει περισσότερους από 1.000 αμάχους και πάνω από τους μισούς που συνελήφθησαν είναι γυναίκες, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, η οποία ζήτησε σε τηλεοπτική ενημέρωση να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι. «Δεν θα ανταλλάξουμε στρατιωτικούς με πολίτες. Αυτό θα παραβίαζε τις Συμβάσεις της Γενεύης», είπε.

14:35 Διακόσια παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, από τότε που ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να επιτεθούν στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Το γραφείο πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής περισσότερα από 360 παιδιά έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πέντε παιδιά τραυματίστηκαν και δύο από αυτά έχασαν τη ζωή τους -ανάμεσά τους ένα μωρό 7 μηνών- σε ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο την Παρασκευή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νωρίτερα, η UNICEF ανακοίνωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών της Ουκρανίας έχουν πλέον εκτοπιστεί λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

14:10 Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ομάδες διάσωσης μάχονται για τη ζωή όσων είχαν τραυματιστεί στα χτυπήματα. «Το Κίεβο ήταν και παραμένει στόχος του επιτιθέμενου», είπε.

Νωρίτερα, δήλωσε ο ίδιος, το Κίεβο χτυπήθηκε στην περιοχή Νταρνίτσκι, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, λέγοντας ότι υπήρξαν εκρήξεις. Διασώστες και νοσηλευτές βρίσκονται στο σημείο. Τα στοιχεία των θυμάτων θα γνωστοποιηθούν αργότερα.

Ο δήμαρχος προέτρεψε επίσης τους κατοίκους να ακούσουν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και προειδοποίησε όσους είχαν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα,  για την ασφάλειά τους, να μην επιστρέψουν.

!! 14:01 Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους New York Times ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους και δεν βυθίστηκε εξαιτίας ενός ατυχήματος, όπως υποστήριξε η Μόσχα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

!! 12:50 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Αμυνας Μπεν Γουάλας καθώς και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.

Η απόφαση ελήφθη «υπό το φως της πρωτόγνωρης εχθρικής δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιβολής κυρώσεων εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, όπου προστίθεται ότι θα διευρύνει σύντομα τον κατάλογο.

11:46 Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε έναν επικαιροποιημένο χάρτη με την κατάσταση στις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία.

11:09 Ενα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έγινε το πρωί στόχος βομβαρδισμού, διαπίστωσε δήμοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στο Κίεβο ένα στρατιωτικό εργοστάσιο.

Μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και αστυνομικών έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης και εμπόδιζαν την πρόσβαση στο συγκρότημα του εργοστασίου, απ’ όπου υψώνεται καπνός

10:41 Διασώστες και ιατρικό προσωπικό εργάζονται στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί έκρηξη στα περίχωρα του Κιέβου, ανέφερε με ανάρτησή του ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ από τοπικούς ουκρανούς αξιωματούχους έγινε επίσης γνωστό ότι τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν από ρωσικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία.

09:02 Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναλύουν τη διαμαρτυρία της Μόσχας προς τις ΗΠΑ, με την οποία η Ρωσία προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση για «απρόβλεπτες συνέπειες» λόγω της μεγάλης αύξησης της στρατιωτικής αρωγής της προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διπλωματική διακοίνωση, η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά της αποστολής «περισσότερο ευαίσθητων» όπλων στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά ότι τέτοιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και θα μπορούσαν να προκαλέσουν «απρόβλεπτες συνέπειες», σημείωσε η εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτή η διακοίνωση έγινε μέσω της συνήθους διπλωματικής οδού και δεν υπογράφεται από υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο.

Το CNN μετέδωσε από την πλευρά του, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, πως αυτή η επίσημη διαμαρτυρία μπορεί να σημαίνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:31 Γιατί βυθίστηκε τελικά η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το εμβληματικό καταδρομικό «Moskva»;

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:20 Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς και στη δυτική πόλη Λβιβ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.

!! 06:00 Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους, οι λονδρέζικοι Times αποκαλύπτουν ότι άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, της περίφημης SAS, επιχειρούν στην Ουκρανία, εκπαιδεύοντας ουκρανούς στρατιώτες.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε ουκρανούς αξιωματικούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι μονάδες της SAS συμμετείχαν στην εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων σε δύο τάγματα, ένα εκ των οποίων έχει σταθμεύσει πέριξ του Κιέβου, ενώ το δεύτερο βρίσκεται εντός της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η εκπαίδευση έλαβε χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού δηλαδή οι Ρώσοι άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή του Κιέβου.

04:17 Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CNN, o πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του, 2.500 έως 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, αποσπάσματα της οποίας είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 10.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».

Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς. Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

Ο αριθμός των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων είναι ένα ζήτημα, καθώς αν ευσταθούν οι υπολογισμοί του Ζελένσκι, οι ρώσοι νεκροί σε αυτές τις πρώτες επτά εβδομάδες του πολέμου έχουν κατά πολύ περάσει τους 15.000 που έχασαν τη ζωή τους στα δέκα χρόνια της τραυματικής σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

03:45 Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Σμιχάλ, ο υπουργός Οικονομικών Σερχίι Μαρτσένκο και ο κεντρικός τραπεζίτης Κιρίλο Σεφτσένκο πρόκειται να έχουν διμερείς συναντήσεις με οικονομικούς αξιωματούχους των χωρών μελών της G7 και να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση για την Ουκρανία που θα διοργανώσει η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

02:30 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε την επανέναρξη της λειτουργίας της ιταλικής πρεσβείας στο Κίεβο.

«Ο πρέσβης μας, Πιερ Φραντσέσκο Τζάτζο, έφτασε στο Κίεβο μετά από δεκάωρο ταξίδι που ξεκίνησε από το Λβιβ, όπου είχε μεταφερθεί προσωρινά, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ήμασταν από τους τελευταίους που έφυγαν από το Κίεβο, είμαστε από τους πρώτους που επιστρέφουν», ανέφερε ο Ντι Μάιο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφεθεί πάντα ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία», διότι «ο πόλεμος θα σταματήσει μόνον με μια πολιτική λύση».

!! 02:01 Χιλιάδες Σέρβοι, ανεμίζοντας ρωσικές και σερβικές σημαίες και κρατώντας αφίσες του Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου και συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησής τους να κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σερβία – Ρωσία – Ορθοδοξία! Στιγμιότυπο από την ογκώδη διαδήλωση στο Βελιγράδι (REUTERS/Zorana Jevtic)

Πλήθος διαδηλωτών, ανάμεσά τους πολλοί από υπερεθνικιστικές οργανώσεις, συμμετείχε στην πορεία από το κέντρο της πόλης προς τη ρωσική πρεσβεία, όπου εκτόξευσαν φωτοβολίδες και έπαιξαν τους εθνικούς ύμνους της Ρωσίας και της Σερβίας, χαιρετίζοντας τις δύο χώρες ως αδελφικά έθνη.

«Ήρθα σε αυτήν τη διαδήλωση για να εκφράσω την υποστήριξή μου στη Ρωσία και να φωνάξω ένα ξεκάθαρο “όχι” στην πολιτική των αρχών του Βελιγραδίου που έλαβαν μια επαίσχυντη απόφαση να ψηφίσουν κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μλάντεν Ομπράντοβιτς, ένας εκ των διαδηλωτών.

Η διαδήλωση έλαβε χώρα μετά τις προειδοποιήσεις της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε τη σερβική κυβέρνηση για την υπερψήφιση της πρότασης προσωρινής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

01:34 Η Οξάνα Μαρτσένκο, σύζυγος ενός εκ των συμμάχων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια της ανάκρισης μετά τη σύλληψή του.

H Οξάνα Μαρτσένκο με τις φωτογραφίες του αιχμάλωτου συζύγου της, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα (Reuters/MAXIM SHEMETOV)

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, η σύζυγος του φιλορώσου πολιτικού που κρατείται από τις ουκρανικές αρχές, ανέφερε ότι σε μία από τις δύο φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται ότι έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

Η SBU ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε τον Μεντβεντσούκ, ο οποίος υποστήριζε εδώ και καιρό τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία και είναι επικεφαλής της «Αντιπολιτευόμενης Πλατφόρμας – Για τη Ζωή», του μεγαλύτερου κόμματος της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

01:00 Η Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθιερωμένο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Η δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα θα παραδώσουμε τις απαντήσεις στην αντιπροσωπεία της ΕΕ», είπε ο Ζελένσκι.

00:21 Το Κίεβο ανέφερε ότι προσπαθεί να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι μάχες μαίνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works και στην περιοχή του λιμανιού.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

«Αλλά ως τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως», είπε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

00:10 Σύμφωνα με το CNN, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις μετά τη βύθιση του εμβληματικού καταδρομικού «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα.

Μολονότι η Μόσχα επιμένει ότι το πολεμικό πλοίο, η ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου, επλήγη από έκρηξη πυρομαχικών στο κατάστρωμα και όχι από χτύπημα των ουκρανικών δυνάμεων -ότι δηλαδή επρόκειτο για «ατύχημα»—, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια εντυπωσιακή αντεπίθεση κατά τη διάρκεια της Παρασκευής: χτύπησε στρατιωτική εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, όπου πιστεύεται ότι φυλάσσονται οι πύραυλοι Neptune -ακριβώς δηλαδή αυτοί που φέρονται να έπληξαν το «Moskva»— προέλασε στη Μαριούπολη και εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στο Ντονέτσκ.

Διαβάστε: Η 51η ημέρα του πολέμου, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...