Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκλεισε 11 εβδομάδες —ήταν Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέτασσε τις στρατιές του να προσβάλουν τη ρωσοουκρανική μεθόριο, στοχεύοντας σε ένα blitzkrieg, έναν κεραυνοβόλο πόλεμο που θα του έφερνε τη νίκη μέσα σε λίγες ημέρες. Οχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο καθώς οι Ουκρανοί, με τη βοήθεια της Δύσης, αντιστάθηκαν, αλλά αν ο Πούτιν έκανε τον πόλεμο για να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, είδε τη Φινλανδία να αιτείται την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία!
22:59 Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι.
Ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν», όπως έγραψε η εφημερίδα La Repubblica στην ιστοσελίδα της.
Ο Ντράγκι, ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο για το Ουκρανικό, εξήγησε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -άλλωστε αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».
22:37 Ακόμη ένα ρωσικό σκάφος υπέστη σοβαρές ζημιές έπειτα από χτύπημα των ουκρανικών δυνάμεων, στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Σερχίι Μπράτσουκ στο facebook , το πλοίο εφοδιασμού «Vsevolod Bobrov» επλήγη από ουκρανικά πυρά κοντά στο Φιδονήσι, στα ανοιχτά των ρουμανικών ακτών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο ρωσικό σκάφος ξέσπασε πυρκαγιά, χωρίς ωστόσο ο ουκρανός αξιωματούχος να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
21:22 Κορυφαίοι φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από την Παρασκευή 13 Μάϊου, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει. Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.
20: 57 Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
20:19 Ο ΟΗΕ κάλεσε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί σχολείων στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη χρήση των σχολείων για στρατιωτικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας και του Μεξικού.
«Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Ομαρ Αμπντί, ανώτερος αξιωματούχος της UNICEF. «Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 15 από τα 89 σχολεία που υποστηρίζονταν από την UNICEF στην ανατολική Ουκρανία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου».
Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα αναφέρεται ότι έχουν πληγεί από βαρύ πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και άλλα εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ άλλα σχολεία χρησιμοποιούνται ως κέντρα πληροφοριών, καταφύγια, κέντρα εφοδιασμού ή για στρατιωτικούς σκοπούς – με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, κατήγγειλε επίσης ο Αμπντί.
19:44 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) θα συζητήσουν το πώς θα τεθεί τέλος στον αποκλεισμό των σιτηρών της Ουκρανίας ώστε να εξαχθούν στον κόσμο, δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.
«Υπάρχουν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένοι στο λιμάνι της Οδησσού, το οποίο σημαίνει φαγητό για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που το χρειάζονται επειγόντως, πάνω απ’ όλα στις χώρες της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Μπέρμποκ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιούν ότι η αύξηση των τιμών θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση στην Αφρική.
19:31 Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια, στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει τα σύνορα προς την Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου οι μισοί θα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα μακροπρόθεσμα, γεγονός που φέρνει προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, στα σχολεία και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
19:12 Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου, φέτος, λόγω μιας πιθανής συγκομιδής ρεκόρ, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία στις προμήθειες σίτου στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. Συνεχίζει να εξάγει παρά τις δυσκολίες με την εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην Μόσχα, εξαιτίας αυτού που η Ρωσία ορίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Η χώρα αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει τους 130 εκατομμύρια τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων στον τομέα της οικονομίας στη Μόσχα. Tο 2020 η παραγωγή έφτασε τα 133,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 85,9 εκατ. τόνων σίτου. Το 2021 η συγκομιδή ήταν λίγο μικρότερη.
17:31 Την πάγια θέση της ότι το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σκιά των αποκαλύψεων του Bloomberg ότι τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν από τη Ρωσία έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο ρωσικό έθνικό νόμισμα, ώστε να παρακάμψουν κυρώσεις και να ικανοποιήσουν το αίτημα-εκβιασμό του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φέρσον, «η θέση της Επιτροπής για το ρωσικό διάταγμα και το μηχανισμό πληρωμής που προτείνεται παραμένει η ίδια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστεί κυρώσεις και η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων». Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, επανέλαβε ο Τιμ Μακ Φέρσον, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου και σε συνεχή επαφή με τα κράτη-μέλη, θα παρουσιάσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, ότι η Κομισιόν μελετά τις πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του διατάγματος που έστειλε η Gazprom με επιστολή της στους πελάτες της.
17:15 Σε μια κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης –και των ρωσικών εκβιασμών προς την ΕΕ– η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο αγωγό αερίου που έχει κρίσιμη σημασία για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη μέσω της Πολωνίας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.
Η υιοθέτηση των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις «σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ένας αγωγός φυσικού αερίου που ανήκει στη EuRoPol GAZ (η οποία εκμεταλλεύεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe) για τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας, ανέφερε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Την Τετάρτη, η Ρωσία είχε ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερες από 30 εταιρίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει αυτές οι χώρες στη Μόσχα. Στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται συνολικά 31 εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η EuRoPol GAZ S.A., η ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe. Ο αγωγός αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους του δικτύου, αφού μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας στη Γερμανία.
⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.
16:53 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ουκρανία στην απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών δημιουργώντας μία πλατφόρμα συντονισμού για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες μεταφοράς και να συντονίσει με τα κράτη μέλη την αποθήκευσή τους, σύμφωνα με σχέδιο που ανακοινώθηκε.
Την ώρα που η Ρωσία εφαρμόζει αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών, «εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αποθηκευμένοι σε σιλό πρέπει να αναχωρήσουν από την Ουκρανία κατά τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι την προσεχή συγκομιδή) μέσω των υποδομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, να αποτραπεί το μπλοκάρισμα στα σύνορα, εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών, Αντίνεα Βαλεάν.
16:40 Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα αποφασίσει την Πέμπτη 12 Μάϊου, αν θα ξεκινήσει έρευνα για φερόμενες παραβιάσεις από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Κιέβου που σύμφωνα με την Ουκρανία αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Ουκρανία και υποστηρίχθηκε από άλλες 50 χώρες θα αναθέσει την εντολή στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ερευνας να ερευνήσει συμβάντα στις περιοχές γύρω από το Κίεβο που είχαν καταληφθεί προσωρινά από ρωσικά στρατεύματα.
Η επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση έως τις αρχές του επόμενου έτους.
15:47 Ο γερμανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε ότι σταματάει πλήρως τις δραστηριότητες του στην Ρωσία, έπειτα από 170 (!) χρόνια παρουσίας στην ρωσική αγορά. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο όμιλος, αναφέρεται ότι αποχωρεί από την ρωσική αγορά εξαιτίας του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο κατά της Ουκρανίας. Η διαδικασία διακοπής της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της Siemens στην Ρωσική Ομοσπονδία έχει ήδη αρχίσει.
«Καταδικάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ομαλή διαδικασία για να σταματήσουμε την βιομηχανική μας δραστηριότητα στην Ρωσία. Αυτή δεν ήταν μια απλή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωσή μας να μεριμνήσουμε για τους συνεργάτες μας, αλλά και τις από πολλά χρόνια σχέσεις με τους πελάτες μας στην αγορά, στην οποία εργαζόμαστε σχεδόν 170 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Siemens, Ρολάντ Μπους.
15:04 Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
13:56 Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο είχε ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του. «Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και την αμυντική συνεργασία», προσέθεσε σε μήνυμά του στο Twitter ο ουκρανός πρόεδρος.
13:40 Η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί «ξεκάθαρη απειλή» για τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο ασφαλέστερο.
Μιλώντας με δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, ο Πεσκόφ είπε ότι είναι λυπηρή η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και απείλησε με απάντηση ανάλογη με την κίνηση του Ελσίνκι.
Η ηγεσία της Φινλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι η χώρα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση». Ερωτηθείς εάν αυτό αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ο Πεσκόφ είπε: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή».
Συμπλήρωσε ότι η Φινλανδία προχώρησε σε «μη φιλικά βήματα» κατά της Ρωσίας.
13:22 Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη: αυτό ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, επιβεβαιώνοντας πως η τροφοδοσία της ΕΕ θα πληγεί για δεύτερη συνεχόμενη μέρα από την σύγκρουση στην Ουκρανία.
Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί την Τετάρτη.
⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.
12:59 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την κοινή δήλωση του προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση.
«Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη», είπε.
Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του προέδρου Nιινίστο και της ορωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον πρόεδρο Νιινίστο και την πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».
12:38 Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.
«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», σημείωσε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο. Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».
12:10 Για «ιστορικό βήμα» που θα «συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
«Η ενότητα και η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Ο Σαούλι Νιινίστο και η Σάνα Μαρίν ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένα ιστορικό βήμα, αφού γίνει, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.
11:37 Στην ανάγκη να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, πριν αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η καταστροφή των πόλεων, των βιομηχανικών υποδομών, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Χρειάζεται ουσιαστικά ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, σαν και αυτό που συνέβαλε στις ιδιαίτερες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Ντράγκι συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην όλη διαδικασία ανοικοδόμησης, διότι «αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να το κατανοήσουμε».
11:11 Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε η δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της γειτονικής της χώρας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία «χωρίς καθυστέρηση».
«Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια», σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter.
«Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.
10:55 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε να γίνει… κράτηση μίας θέσης για την χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Ακούμε πολύ συχνά ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτήν την στιγμή είναι σημαντικό να γίνει κράτηση μίας θέσης» για την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία. «Δεν μιλάμε για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, αλλά είναι σημαντικό για μας να κρατήσετε αυτήν την θέση για την Ουκρανία», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο δίκτυο ARD.
10:42 Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC εάν ο Πούτιν θα είναι και πάλι καλοδεχούμενος στη διεθνή σκηνή στην περίπτωση που δείξει μεταμέλεια, ο Τζόνσον δήλωσε:
«Η μεταμέλεια θα είναι πολύ δύσκολη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν τώρα…τίποτε δεν είναι αδύνατον, υποθέτω, αλλά απλά δεν μπορώ να δω, όσο κι αν προσπαθήσω, πώς μπορούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τον Πούτιν τώρα».
!! 10:10 Μια ιστορική απόφαση που συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην παγκόσμια διπλωματία και γεωπολιτική ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν: η Φινλανδία θα αιτηθεί να ενταχθεί στο NATO.
Επί δεκαετίες, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία είχε μια ειδική σχέση με τη Σοβιετική Ενωση και έπειτα με τη Ρωσία με την οποία μοιράζεται 1.300 χλμ. χερσαίων συνόρων –από αυτή την ειδική σχέση προέκυψε και ο όρος «φινλανδοποίηση» καθώς η Μόσχα είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ως ένα σημείο στις αποφάσεις του Ελσίνκι.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την κατάσταση της εθνικής ασφάλειας, εξήγησε ο Σαούλι Νιινίστο ανακοινώνοντας την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο NATO ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στη Βαλτική.
«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», ανέφεραν ο Νιινίστο και η Μάριν σε κοινή δήλωσή τους.
«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσέθεσαν.
⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.
09:10 Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Χάρκοβο, και ανακαταλαμβάνουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται προς τα σύνορα με τη Ρωσία: αυτό ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη.
Η Ρωσία φέρεται ότι έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή και οι δυνάμεις της είναι πιθανόν να αναπτυχθούν εκ νέου αφότου αναπληρώσουν τις απώλειες που υπέστησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, προσέθεσε το υπουργείο Αμυνας.
08:30 Ο φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας επίσημα τη θέση του για την υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στο NATO, όπως και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να είναι κοινή και θα γίνει περί τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία. Αναλυτές προεξοφλούν πως θα είναι υπέρ της ένταξης στο NATO.
07:20 Η Ρωσία συνιστά πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη, μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία: αυτό τόνισε από το Τόκιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν έπειτα από τις συνομιλίες που είχε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.
Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται στο Τόκιο για τον ετήσιο κύκλο συνομιλιών Ιαπωνίας-ΕΕ, που διεξάγεται αυτή τη φορά μεσούσης της ρωσοουκρανικής σύρραξης και με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο Κισίντα, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μέρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας.
⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.
06:30 Το πρωτοσέλιδο των New York Times με δύο θέματα για το Ουκρανικό:
1. Παρά τα προβλήματα η Ρωσία έχει νίκες στην Ουκρανία – οι δυνάμεις της έχουν κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής χώρας, προσφέροντας στο Κρεμλίνο κάποιο πλεονέκτημα.
2. Η Μόσχα αποξενώνει έναν παλαιό σύμμαχο – τη Βουλγαρία.
06:28 Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.
Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.
Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.
06:00 Tα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου μετά το ταξίδι του Μπόρις Τζόνσον στις υπό ένταξη στο NATO, Σουηδία και Φινλανδία.
⇒H Telegraph: Η Βρετανία θα βοηθούσε τις σκανδιναβικές χώρες να πολεμήσουν τους Ρώσους – ο πρωθυπουργός υπόσχεται να στείλει βρετανικά στρατεύματα στη Φινλανδία ή στη Ρωσία ώστε να αναχαιτιστεί μια εισβολή, καθώς υπογράφει αμυντικό σύμφωνο.
⇒Οι Times: Η Βρετανία θα υπερασπιστεί τη Σκανδιναβία απέναντι στον Πούτιν – ο πρωθυπουργός υπογράφει στρατιωτικό σύμφωνο με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Σουηδία και Φινλανδία εξετάζουν εάν θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Τζόνσον μετέβη στη Σουηδία και στη Φινλανδία όπου υπέγραψε σύμφωνα αμυντικής συνεργασίας.
«Το σύμφωνο θα οχυρώσει τη Βόρεια Ευρώπη και θα αποτελέσει μόνιμο σύμβολο της στρατηγικής μας εμπλοκής στην περιοχή», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοινωθέν της βρετανικής κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Φινλναδίας Σαούλι Νιινίστο.
Το Κρεμλίνο, από τη μεριά του, προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» από ενδεχόμενη απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να καταθέσουν υποψηφιότητες ένταξης στη Συμμαχία. Και σχολίασε ότι «παρακολουθεί» τις κινήσεις της Δύσης στην περιοχή.
02:03 Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
«Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ κατήγγειλε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες». Υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι.
01:00 Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
Ο καγκελάριος ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη Ρωσία, κατά την ανακοίνωση.
«Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να καλείται να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και την (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος και ο ουκρανός πρόεδρος αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με πολύ συγκεκριμένες, πρακτικές επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», εξηγείται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.
00:10 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ σαν αυτές ενός ανδρόγυνου που παρά τις υποσχέσεις δεν παντρεύεται.
Όπως ανέφερε το Euronews, μιλώντας σε γάλλους φοιτητές ο Ζελένσκι ρώτησε γιατί κανένα παγκόσμιο ίδρυμα δεν κατάφερε να αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα παρομοίασε τη σχέση της Ουκρανίας με την Ευρώπη με αυτό ενός άνδρα και μιας γυναίκας που παρά τις υποσχέσεις δεν παντρεύονται ποτέ.
«Για χρόνια η Ευρώπη φοβόταν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ γιατί αν ξεσπούσε πόλεμος με τη Ρωσία έλεγαν όλοι για πρέπει να πολεμήσουν εναντίον της. Εναντίον της Ρωσίας; Θα έλεγα να πολεμήσουν για την Ουκρανία. Αυτός δεν είναι ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ; Υπάρχει μια ερώτηση. Δεν είναι όλοι για έναν;», είπε.
⊕ Διαβάστε: Η 77η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη