Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ.
Θέμα συζήτησης τι πρέπει να κάνει η «συμμαχία» τους για «να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση», σύμφωνα με ανακοίνωση της φιλοϊρανικής τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε εν μέσω καθημερινών συγκρούσεων περιορισμένης κλίμακας ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη.
Η Χεζμπολάχ δεν διευκρίνισε ούτε την ημερομηνία ούτε τον τόπο όπου έγινε η συνάντηση.
Σε αυτήν μετείχαν ο επικεφαλής της, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ, Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου σε ανακοίνωσή της.
Οι παρευρισκόμενοι εξέτασαν «τις τελευταίες εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης “Κατακλυσμός του αλ Άκσα”», της τρομοκρατικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
«Η σύνοδος (…) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνουν τα μέρη του άξονα της αντίστασης σε αυτό το κρίσιμο στάδιο για να επιτύχουν μια πραγματική νίκη για την αντίσταση (…) στη Γάζα και στην Παλαιστίνη» και «να σταματήσουν την άγρια επίθεση» του Ισραήλ, υπογράμμισε η σιιτική λιβανική οργάνωση.
Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ συνέστησαν, αρκετό καιρό πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κέντρο «κοινών επιχειρήσεων» με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και τη Δύναμη Αλ Κοντς, την επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Χεζμπολάχ.
Οι τρεις οργανώσεις ανήκουν στον φιλοϊρανικό «άξονα της Αντίστασης», που αντιτίθεται στο Ισραήλ και συντονίζουν τις δράσεις τους μαζί με άλλες παλαιστινιακές, συριακές, ιρακινές και λοιπές παρατάξεις.
Κατά την σύνοδο αυτή συζητήθηκε «η τρέχουσα αντιπαράθεση στα λιβανικά σύνορα», σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η οποία κατέληξε στην ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι στη συνάντηση «υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση του συντονισμού».
Από τις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, από τη μία πλευρά, και τις ισραηλινές δυνάμεις, από την άλλη, στα νότια σύνορα του Λιβάνου.
Αυτές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 52 ανθρώπων στην λιβανέζικη πλευρά, εκ των οποίων τέσσερις πολίτες, 39 ένοπλοι της Χεζμπολάχ, και εννέα ένοπλοι συμμαχικών της οργανώσεων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τετάρτη τον θάνατο δύο μελών της.
Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.
Ωστόσο οι συγκρούσεις εξακολουθούν να είναι προς το παρόν περιορισμένες, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στα μεθοριακά χωριά του νοτίου Λιβάνου.
Διαφωνίες στο εσωτερικό της Χεζμπολάχ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Telegraph, φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες στις τάξεις της Χεζμπολάχ, μεταξύ της δύναμης των κομάντος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που πιέζει για ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ και της πιο προσεκτικής ηγεσίας της πολιτοφυλακής στη Βηρυτό, όπως εκτιμούν ισραηλινοί αναλυτές.
Το ποιο κομμάτι της οργάνωσης θα επικρατήσει, θα καθορίσει αν θα ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στα βόρεια του Ισραήλ, κάτι που θα προκαλέσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στις συγκρούσεις, όπως έχουν προειδοποιήσει οι Αμερικανοί.
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ, έχουν φροντίσει να κλιμακώσουν τη σύγκρουση και έχουν αρκεστεί στην ανταλλαγή πυρών και ρουκετών στα σύνορα του Λιβάνου.
Ο καθηγητής Μανουέλ Τράιτενμπεργκ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η κατάσταση στον βορρά είναι τεταμένη και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε τι θα συμβεί.
Ο ίδιος είπε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, «ο οποίος υπερηφανεύεται ότι προβλέπει σωστά τις εξελίξεις», έχει παραμείνει ασυνήθιστα σιωπηλός τις 17 ημέρες μετά τη σφαγή, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει.
Ο Νασράλα, ο οποίος είδε το στρατιωτικό δυναμικό και τον πλούτο της Χεζμπολάχ να αποδεκατίζονται από ισραηλινούς πυραύλους στον πόλεμο Χεζμπολάχ-Ισραήλ το 2006, γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς είναι να χάνει ό,τι έχει δημιουργήσει.
Ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει ότι έχει μετανιώσει για τον πόλεμο του 2006.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, το Ιράν δεν φαίνεται να θέλει να επιτεθεί η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές στη Μοσάντ, που επικαλείται η Telegraph, η Τεχεράνη φέρεται να εργάζεται πυρετωδώς στο παρασκήνιο για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός και να διατηρήσει άθικτες την Χαμάς και την Χεζμπολάχ.
Ο Τράιτενμπεργκ σημειώνει ότι μυστήριο παραμένουν οι προθέσεις του στρατιωτικού σκέλους της σιιτικής οργάνωσης, και κυρίως του επίλεκτου σώματος αλ-Χατζ Ραντουάν, που αριθμεί 2.500 σκληραγωγημένους κομάντο, οι οποίο πολέμησαν πρόσφατα στη Συρία. Αυτοί έχουν προετοιμαστεί για εισβολή στη Γαλιλαία, αντίστοιχη με αυτή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα την πραγματοποιήσουν, λόγω της διαφωνίας της πολιτικής ηγεσίας της οργάνωσης, που εδρεύει στη Βηρυττό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News