Το νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολάχ –αυτή τη φορά, όχι στους βομβητές, αλλά στους ασυρμάτους– στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450 σε όλο τον Λίβανο την Τετάρτη, επιτείνοντας την ατμόσφαιρα ανησυχίας για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με φόντο και την ομιλία του επικεφαλής της οργάνωσης που πρόσκειται στο Ιράν το απόγευμα της Πέμπτης. Η Χεζμπολάχ απέδωσε τις εκρήξεις στους βομβητές των μελών της στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, κατηγορία που ο Χασάν Νασράλα αναμενόταν να επαναλάβει στο μήνυμα του προς τους υποστηρικτές του στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Οπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, το νέο «κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450». Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 25 νεκρούς, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της χώρας Φιράς Αμπιάντ.
Οι εκρήξεις αυτές ακολούθησαν το μπαράζ εκρήξεων της Τρίτης και την ταυτόχρονη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ πως οι στόχοι του πολέμου εναντίον της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, «επεκτείνονται» και πλέον συμπεριλαμβάνουν την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο.
Οπως το έθεσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς Βορρά», όπου οι φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ μαίνονται από τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους και στις δύο πλευρές της μεθορίου σε φυγή.
Την Τρίτη οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών, του συστήματος αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση, είχαν σκοτώσει ακόμη 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν από 2.750 ως 2.800 άλλους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Μέχρι και το πρωί της Πέμπτης οι Αρχές του Ισραήλ δεν είχαν κάνει κανένα σχόλιο για τις εκρήξεις, οι οποίες βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου. Σύμφωνα όμως με τον Αμος Χαρέλ της εφημερίδας Haaretz, οι εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης έχουν πια φέρει «το Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».
Στην άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της λιβανέζικης διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ εκτίμησε κι εκείνος πως τα παραπάνω συμβάντα προμηνύουν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Thousands of pagers and other electronic devices have exploded across Lebanon, killing at least 21 people, including two children, and injuring thousands.
Using everyday civilian objects as explosive devices puts civilians at grave risk and violates the laws of war. pic.twitter.com/LBqUQrIZav
— Human Rights Watch (@hrw) September 18, 2024
Τα πρώτα ευρήματα
Πηγή στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP ότι «οι συσκευές που εξερράγησαν ανήκαν σε παρτίδα που εισήχθη πρόσφατα» από την οργάνωση και αποτελείτο «από 1.000 κομμάτια».
Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που διενεργείται από τις λιβανικές Αρχές, οι συσκευές αυτές είχαν «προγραμματιστεί εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες τοποθετημένες πλάι στις μπαταρίες τους» όπως δήλωσε πηγή στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.
Ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός του Middle East Institute, εκτίμησε μέσω X ότι «η Μοσάντ», η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, «παρεισέφρησε στην αλυσίδα εφοδιασμού» της Χεζμπολάχ.
Chaos as electronic devices blew up across Lebanon injuring hundreds pic.twitter.com/tJpJhJeRFr
— Mossad Commentary (@MOSSADil) September 18, 2024
Οι ασύρματοι «έχουν πάψει να παράγονται εδώ και 10 χρόνια»
Στο μεταξύ, η ιαπωνική κατασκευάστρια ασυρμάτων ICOM ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έχει πάψει να παράγει «εδώ και περίπου δέκα χρόνια» τις συγκεκριμένες συσκευές οι οποίες ανατινάχθηκαν μαζικά σκοτώντας στελέχη της Χεζμπολάχ.
«Ο IC-V82 ήταν φορητός ασύρματος που παραγόταν και εξαγόταν μεταξύ άλλων και στη Μέση Ανατολή, από το 2004 ως τον Οκτώβριο του 2014. Επαψε να παράγεται πριν από περίπου 10 χρόνια και έκτοτε η εταιρεία μας δεν τον διαθέτει στην αγορά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ICOM, αντιδρώντας σε πληροφορίες της εφημερίδας New York Times και ισραηλινών ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο μοντέλο.
«Η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της κύριας μονάδες διακόπηκε και η ολογραφική σφραγίδα που επιτρέπει να διαχωρίζονται τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις δεν ήταν τοποθετημένη, επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουμε αν το προϊόν το προμήθευσε η εταιρεία μας», πάντα σύμφωνα με την ιαπωνική κατασκευάστρια.
Πρόσθεσε πως τα προϊόντα της που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού διατίθενται αποκλειστικά μέσω διανομέων με τους οποίους έχει κλείσει συμφωνίες. «Ολοι οι ασύρματοί μας παράγονται από τη θυγατρική μας (…) Wakayama ICOM Inc., στον νομό Ουαγιακάμα, με βάση αυστηρό σύστημα διαχείρισης», που έχει διεθνή πιστοποίηση και εγγυάται ότι «δεν χρησιμοποιούνται άλλα μέρη από τα εγκεκριμένα από την εταιρεία μας», συνεχίζει η ανακοίνωση. Εξάλλου, «όλοι οι ασύρματοι κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο», και πουθενά «στο εξωτερικό».
Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή, για να συζητήσει τη σειρά εκρήξεων στον Λίβανο.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «θορυβημένος» από τις εξελίξεις και κάλεσε να αποφευχθεί περαιτέρω «κλιμάκωση».
Η Ουάσιγκτον επίσης προειδοποίησε εναντίον κάθε «κλιμάκωσης» ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τις «επιθέσεις» με τη χρήση παγιδευμένων βομβητών, εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» του για την κατάσταση.
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως ευθύνεται και για τη νέα σειρά εκρήξεων στον Λίβανο κάνοντας λόγο περί «απειλής» για την περιφερειακή σταθερότητα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ είχε κάνει γνωστή την απόφασή του να επεκτείνει τους στόχους του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο, διαμηνύοντας πως θα εγγυηθεί οι εκτοπισμένοι πολίτες του να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον Βορρά.
Οι βασικοί διακηρυγμένοι στόχοι του πολέμου ως τώρα ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι που απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακο.
«Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας ταυτόχρονα», και στον Βορρά και στον Νότο, και «το καθήκον μας είναι σαφές: να εγγυηθούμε την επιστροφή των κατοίκων του βορρά σώων στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γκάλαντ. Τις δηλώσεις αυτές επανέλαβαν, σε χωριστές τοποθετήσεις τους, τόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News