Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βηρυτό, Λίζα Τζόνσον, υπέβαλε την Πέμπτη σχέδιο εκεχειρίας στον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν εδώ και καιρό προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας η οποία θα βάλει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν ακόμα καρποφορήσει.
Είχε προηγηθεί νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία θεωρούνται προπύργιο της Χεζμπολάχ, τα οποία προκάλεσαν την «ανησυχία» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιου είδους (στρατιωτικές) επιχειρήσεις στη Βηρυτό, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.
Ανω των $5 δισ. οι «οικονομικές απώλειες» του Λιβάνου
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Λίβανος είχε «οικονομικές απώλειες» άνω των πέντε δισ. δολαρίων μέσα σε έναν χρόνο σύγκρουσης (8 Οκτωβρίου 2023 έως 27 Οκτωβρίου 2024) μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσιοποίησε την ίδια ημέρα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η σύγκρουση κατά το διάστημα αυτό «προκάλεσε ζημιές σε 99.209 κατοικίες» ανέφερε η έκθεση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, διευκρινίζοντας ότι 18% αυτών των κατοικιών «καταστράφηκε ολοσχερώς».
Η σύγκρουση προκάλεσε επίσης «οικονομικές απώλειες 5,1 δισ. δολαρίων», κυρίως στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και της γεωργίας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε επίσης ότι ο πόλεμος «μείωσε την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2024 κατά τουλάχιστον 6,6%».
Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν «σε πέντε χρόνια ισχυρής οικονομικής συρρίκνωσης στον Λίβανο» υπενθύμισε η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφερομένη στην οικονομική κατάρρευση στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα από το 2019. Μεταξύ της οικονομικής αυτής κρίσης και των συνεπειών της σύγκρουσης που μαίνεται, ο Λίβανος «χάνει το ισοδύναμο 15 ετών οικονομικής ανάπτυξης» υπογράμμισε ο διεθνής οργανισμός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News