391
Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από κατάστημα στη Σιδώνα εντός του οποίου φαίνεται πως σημειώθηκε μία από τις εκρήξεις | REUTERS/Hassan Hankir

Λίβανος: Νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ – Εννέα νεκροί

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2024, 18:11
Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από κατάστημα στη Σιδώνα εντός του οποίου φαίνεται πως σημειώθηκε μία από τις εκρήξεις
|REUTERS/Hassan Hankir

Λίβανος: Νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ – Εννέα νεκροί

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2024, 18:11

Μία ημέρα μετά το κινηματογραφικό –όπως όλα δείχνουν– χτύπημα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κατά της Χεζμπολάχ, νέες εκρήξεις ακούστηκαν την Τετάρτη στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, ασύρματοι πομποδέκτες (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, από τις τελευταίες εκρήξεις συσκευών. Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Πολλοί από τους τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρουν τραύματα στο στομάχι και στα χέρια.

Οι φορητοί πομποδέκτες φέρονται να αγοράστηκαν από τη Χεζμπολάχ πριν από περίπου πέντε μήνες, χρονικό διάστημα παρόμοιο με την αγορά των βομβητών που εξερράγησαν την Τρίτη.

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου έκανε λόγο και για εκρήξεις σε ηλιακά πάνελ σπιτιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τις εκρήξεις αυτές φέρεται να έχει τραυματιστεί ένα κορίτσι. Εικόνες από «ανατιναγμένα» ηλιακά πάνελ, συσκευές ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλες συσκευές κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ανατινάχτηκαν ή αν ήταν κοντά σε ασύρματους που εξερράγησαν.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου γίνονταν οι κηδείες μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε το κίνημα εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν εκρήξεις στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά). Ειδικά μετά τις νέες εκρήξεις της Τετάρτης, δημοσιογράφοι του BBC τονίζουν ότι στο Λίβανο οι Αρχές έχουν γίνει τρομερά καχύποπτες καλώντας ακόμα και τους ξένους ανταποκριτές να απομακρύνουν τις συσκευές τους ενώ οι επικοινωνίες παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.

Δημοσιογράφοι του Reuters δήλωσαν επίσης ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο περιορισμένης έντασης εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού.

Δύο πηγές δήλωσαν επίσης στο Axios ότι ο στόχος του Ισραήλ στο δεύτερο κύμα επιθέσεων είναι να ενισχύσει την παράνοια και τον φόβο στις τάξεις της Χεζμπολάχ, σε μια προσπάθεια να πιέσει την ηγεσία της οργάνωσης να αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...