Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν απάντησε στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός, διαρκείας 21 ημερών, στον Λίβανο, αντίθετα έδωσε διαταγή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει να πολεμά με όλες του τις δυνάμεις.
Παράλληλα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς απέρριψε τις αμερικανογαλλικές προτάσεις, τις οποίες συνυπέγραψαν πολλές χώρες.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ.
Την Τετάρτη, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπέγραψαν κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, το οποίο καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διαρκείας «21 ημερών» στον Λίβανο, όπου η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ απειλεί να τινάξει τη Μέση Ανατολή στον αέρα.
«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός διαρκείας 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΕ, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ.
«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.
Με χωριστή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν πως «συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες» για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
«Καλούμε για την ευρεία υιοθέτησή της και την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου» στην εφαρμογή της πρότασης, πρόσθεσαν.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, αναφέρθηκε πρώτος νωρίτερα στην πρόταση αυτή, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην κρίση στον Λίβανο.
Αμερικανός αξιωματούχος είχε πει νωρίτερα σε δημοσιογράφους πως διαπίστωσε «σημαντική πρόοδο» στην υιοθέτηση της έκκλησης αυτής, η οποία μπορεί να «τονώσει» και τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένουν σε αδιέξοδο το τελευταίο διάστημα.
Από την πλευρά του, το Κατάρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία προς την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο ακόμη. Αυτό είπε την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μαζέντ Αλ-Ανσάρι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι ενήμερος για τυχόν «άμεση σύνδεση» ανάμεσα στην πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο και στην πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα για την οποία το Κατάρ είχε εργαστεί σκληρά μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News