580
Και η πρώτη δόση εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Οπότε είναι σημαντικό να προχωρήσουν και οι νεότεροι στην ηλικία στην πρώτη δόση, είπε ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ | ΙΝΤΙΜΕnews

Λιβάνιος: Πάσχα στην πόλη για να μην έχουμε πολλές νέες Μαλεσίνες

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 10:05
Και η πρώτη δόση εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Οπότε είναι σημαντικό να προχωρήσουν και οι νεότεροι στην ηλικία στην πρώτη δόση, είπε ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Λιβάνιος: Πάσχα στην πόλη για να μην έχουμε πολλές νέες Μαλεσίνες

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 10:05

Την απόφαση διατήρησης της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα, εξήγησε σε δηλώσεις του στο Μega την Πέμπτη υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, Θόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε και στο… μπαράζ ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca.

«Αυτή τη στιγμή, τα αστικά κέντρα έχουν μεγάλο ιικό φορτίο. Tέσσερις στου δέκα θα ήθελαν να μετακινηθούν το Πάσχα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Οι υποδομές στην περιφέρεια δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε σχέση με την Αθήνα. Για να μην έχουμε πολλές “νέες Μαλεσίνες”, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, κρατάμε το φετινό Πάσχα στην πόλη, με μία οικογένεια και λίγο κόσμο, και θα έχουμε ένα πολύ πιο ασφαλές καλοκαίρι, και το επόμενο Πάσχα θα είναι όπως τα προηγούμενα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος για να προσθέσει:

«Η πανδημία κράτησε περισσότερο από όσο περιμέναμε, αλλά φέτος είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πέρυσι. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα εμβόλια, και τα self tests και τον καλό καιρό».

Στη Μαλεσίνα το χτύπημα του τρίτου κύματος ήταν βαρύ, με συνολικά 19 νεκρούς, ενώ συνολικά στον Δήμο Λοκρών, όπου υπάγεται και η Μαλεσίνα, ο αριθμός των θυμάτων από κορονοϊό έχει φθάσει τα 30. Ολα δε ξεκίνησαν από έναν γάμο που είχε πολλούς καλεσμένους κατά παράβαση των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού.

Ο κ. Λιβάνιος απέρριψε μετά τον συνάδελφό του, Γιώργο Γεραπετρίτη (εδώ), τα περί διάκρισης μεταξύ τουριστών και ελλήνων πολιτών. Οπως είπε, «κάθε τουρίστας, από τις 15 Μαΐου ανοίγει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, ακολουθεί τους κανόνες που ακολουθούν και οι κάτοικοι. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι τις 15 Μαΐου, μέχρι να επιτραπούν οι μετακινήσεις».

Σχολιάζοντας την τάση με την επιλογή κάποιων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι «τα πρωτόκολλα για μετακίνηση στο εξωτερικό είναι συγκεκριμένα. Όποιος γυρίσει θα πρέπει να μείνει σε πολυήμερη καραντίνα». «Είμαστε κοντά στο τέλος, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε.

Στις δηλώσεις του ο υφυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για το διογκούμενο κύμα ακυρώσεων εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός είναι το δώρο της επιστήμης για την καταπολέμηση του κορoνοϊού. Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι απολύτως ασφαλή», υποστήριξε. «Οι πολίτες προσπαθούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για άλλο εμβόλιο. Νομίζω αυτό δεν είναι σωστό. Και το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές», τόνισε για να συμπληρώσει σχετικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος:

«Εχουμε σχεδιάσει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα απολύτως ασφαλές. Δεν μπλοκάρουμε τη διαδικασία αλλαγής του εμβολίου γιατί θέλουμε να εξαντλήσουμε τα εμβόλια που έχουμε. Προτιμάμε κάποιον που θα θέλει να εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο, παρά να μην εμβολιαστεί καθόλου. Είναι σημαντικό να στήσουμε το τείχος ανοσίας» .

«Κυρίως νέοι άνθρωποι μετακομίζουν σε θερινούς προορισμούς ώστε να εργαστούν, και θα ήταν καλό να μπορούν να εμβολιαστούν και εκεί. Θα το συζητήσουμε με την επιτροπή εμβολιασμού. Και η πρώτη δόση εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Οπότε είναι σημαντικό να προχωρήσουν στην πρώτη δόση, και να δούμε αν μπορούν να κάνουν τη δεύτερη από τον τόπο εργασίας», ανέφερε ο κ.Λιβάνιος, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει απόθεμα των εμβολίων, και της Pfizer και της AstraZeneca. Έχουν έρθει και 33.000 δόσεις της Johnson & Johnson και σύντομα θα αξιοποιηθούν».

Οσον αφορά τέλος τα self tests, «από Δευτέρα ανοίγουν και άλλες κατηγορίες δικαιούχων. Λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά στα Λύκεια. Σε λίγες ημέρες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία για περισσότερους δικαιούχους. Ήδη ετοιμάζεται μια νέα παραγγελία που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Για τους επαγγελματίες το θέμα θα λυθεί άμεσα», έκλεισε τις δηλώσεις του κ. Λιβάνιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News