Διευκρινίσεις αναφορικά με το άρθρο του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα έδωσε με δήλωσή του την Πέμπτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου διάταξη που, υπό προϋποθέσεις, και σύμφωνα με τις καταγγελίες ενώσεων μουσικών, «ποινικοποιούσε» τον στίχο.
Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε τα ακόλουθα:
«Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.
Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.
Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:
Άρθρο 8
Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος
(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)
«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».
Η προηγούμενη εκδοχή του άρθρου 8 του νομοσχεδίου ανέφερε το εξής:
Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:
α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,
β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν. 4689/2020 (Α΄103).
Η «προβληματική» παράγραφος ήταν κατά τα φαινόμενα η β) καθώς υπήρχαν υποψίες ότι οτιδήποτε κρίνεται πως μπορεί να υποκινήσει σε βία ή μίσος «έδενε» με τον νόμο ν. 4689/2020, του οποίου το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα είχε ανανεωθεί προβλέποντας πως «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση».
Κάποιοι νομικοί κύκλοι είχαν προειδοποιήσει ότι με βάση το άρθρο 8 αν κάποιος ανέβαζε τραγούδι που έλεγε ενδεχομένως «Θάνατος στο φασισμό» θα μπορούσε να θεωρηθεί λόγος μίσους εναντίον ομάδας πολιτικών πεποιθήσεων. Ετσι η παράγραφος β) καταργήθηκε.
Καμία λογοκρισία
Για το θέμα πάντως τοποθετήθηκε η ΝΔ, με δημοσίευση του Παρατηρητηρίου Fake News:
«Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα Οπτικοακουστικά Μέσα από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θ. Λιβάνιο στη Βουλή διακινείται στο διαδίκτυο και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η ψευδής είδηση ότι η κυβέρνηση επιβάλλει λογοκρισία στην Τέχνη.
Αντίθετα με τα ψεύδη που διακινούνται, η πραγματικότητα είναι ότι το επίμαχο άρθρο 8 αφορά στην ενσωμάτωση τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα την οποία μάλιστα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του 2019 μαζί με τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Οι πάροχοι περιεχομένου θα έχουν την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.
Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.
Για να μην υπάρχει κανένα ψήγμα ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος προχώρησε σε τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου καθιστώντας σαφές ότι δεν επιχειρείται καμίας μορφής λογοκρισία στους καλλιτέχνες, τους οποίους η κυβέρνηση τιμά και σέβεται».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News