921
Πυκνοί καπνοί φαίνονται στα όρια της Βρίσας, όπου έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής η πυρκαγιά | Ηλίας Μάρκου/Intime

Λέσβος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – εκκενώθηκαν Βρίσα και Σταυρός

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2022, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/7/2022, 19:19
Πυκνοί καπνοί φαίνονται στα όρια της Βρίσας, όπου έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής η πυρκαγιά
|Ηλίας Μάρκου/Intime

Λέσβος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – εκκενώθηκαν Βρίσα και Σταυρός

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2022, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/7/2022, 19:19

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο στη νότια Λέσβο και η οποία την Κυριακή, με το πρώτο φως της ημέρας, εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ξέφυγε προς τα δυτικά και βρίσκεται μεταξύ Βρίσας και Βατερών.

Οι πυροσβέστες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες για να μην κινδυνέψει και πάλι ο οικισμός των Βατερών.

Χθες το βράδυ, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα δύο μεγάλα μέτωπα σε Βρίσα και Σταυρό και να εμποδίσουν τη φωτιά να ξεφύγει. Ωστόσο, έγιναν πολλές αναζωπυρώσεις.

Το πρωί της Κυριακής, πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, πάλευαν να μην ξεφύγει η φωτιά πέραν του δρόμου, μεταξύ Βρίσας και Βατερών.

Από τη μία το μεσημέρι δόθηκε η εντολή για προληπτικούς λόγους να εκκενωθεί ο οικισμός της Βρίσας με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στους κατοίκους του χωριού δόθηκε εντολή να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου και έχει στηθεί κέντρο διαχείρισής τους.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Βρίσα Λέσβου για να εκκενώσουν την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Καμένο σπίτι στα Βατερά

Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε στα όρια της Βρίσας, του χωριού που είχε χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από ισχυρό σεισμό.

Οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώθηκαν σήμερα να εγκαταλείψουν ξανά τα σπίτια τους.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς κινούνταν από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής έδιναν μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

Κάτοικος της Βρίσας ρίχνει νερό σε κτίσμα

«Ενώ είχαμε φτάσει να ελέγξουμε τη φωτιά, ο καιρός γύρισε και πλέον έχουμε ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ. Εκκενώνουμε το χωριό Βρίσα προληπτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Πάνος Κουφέλος.

Το απόγευμα, η κατάσταση χειροτέρεψε και για αυτό δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη νότια Λέσβο.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο, όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά, είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της.

Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δινόταν κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Οι φλόγες καίνε το δάσος στην περιοχή του Σταυρού

Μάχη με τη φωτιά στα βουνά του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου, έδιναν από νωρίς το απόγευμα, πυροσβέστες, εθελοντές και χιριστές εναέριων μέσων.. Σκοπός τους ήταν να σταματήσουν την πορεία της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς μακριά από τα πυκνά δάση στα Πλωμαριτοχώρια, στις νότιες παρυφές του όρους Ολύμπου.

Μήνυμα εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου, ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Ισχυρές δυνάμεις

Από το πρωί στη μάχη συμμετείχαν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair.

Το πρωί έφτασαν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Εξάλλου, 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρείχαν από το Σάββατο συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών οπού απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

Αεροσκάφος επιχειρεί πάνω από τα σπίτια της Βρίσας

Συνολικά, 192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 αξιωματικοί, παρείχαν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του αστυνομικού μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...