Ο βασιλιάς στίβος μόλις άρχισε. Η Σιμόν Μπάιλς συνεχίζει τις υπέροχες παραστάσεις της. Αρκετοί αθλητές που φλερτάρουν με κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη. Μα ό,τι κι αν μας επιφυλάσσει η τελευταία εβδομάδα της δράσης στο Παρίσι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα φέρουν για πάντα την υπογραφή του Λεόν Μαρσάν. Οπως το Μόναχο (1972) του Μάρκ Σπιτς, το Λος Αντζελες (1984) του Καρλ Λιούις, το Σίδνεϊ (2000) της Κάθι Φρίμαν, ή το Πεκίνο (2008) του Μάικλ Φελπς και του Γιουσέιν Μπολτ.
Το βράδυ της Παρασκευής ο 22χρονος γάλλος κολυμβητής κατέκτησε το τέταρτο χρυσό του μετάλλιο στη διοργάνωση, στα 200μ. μεικτή ατομική, καταρρίπτοντας το ολυμπιακό ρεκόρ που εδώ και 16 χρόνια ανήκε στον Φελπς. Λίγο έλειψε -έξι εκατοστά του δευτερολέπτου- να «σπάσει» και το παγκόσμιο ρεκόρ του Ράιαν Λόχτε, το οποίο «αντέχει» από το 2011. Την Τετάρτη είχε θριαμβεύσει στα 200μ. πρόσθιο και στα 200μ. πεταλούδα. Και την περασμένη Κυριακή, στα 400μ. μεικτή ατομική. Μέσα σε έξι μέρες έγινε ο νέος εθνικός ήρωας της χώρας του.
Τέσσερα χρυσά μετάλλια (τουλάχιστον) σε ατομικά αγωνίσματα στην ίδια διοργάνωση, μόνο τρεις παγκόσμιοι θρύλοι της κολύμβησης είχαν καταφέρει να κερδίσουν πριν από εκείνον: ο Αμερικανός Μαρκ Σπιτς το 1972 στο Μόναχο, η Ανατολικογερμανίδα Κριστίν Οτο το 1988 στη Σεούλ, και ο Φελπς το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο. Και τις τέσσερις φορές που ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του πόντιουμ, ο Μαρσάν το έκανε εμφατικά, με ρεκόρ Αγώνων.
Το πιο εκπληκτικό του επίτευγμα -στα όρια του αδιανόητου- ήταν ότι δυο από αυτά τα μετάλλια, στα 200μ. πρόσθιο και στα 200μ. πεταλούδα, τα κατέκτησε μέσα σε λιγότερο από δυο ώρες. Σε 114 λεπτά, με μια τελετή απονομής στο ενδιάμεσο. Ούτε ο Φελπς δεν είχε κερδίσει δυο ατομικά ολυμπιακά μετάλλια το ίδιο βράδυ, στους πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβε μέρος. Δυο «χρυσά», ναι, αλλά το ένα ήταν ομαδικό. Στη σκυταλοδρομία.
Προπονητής του νεαρού Γάλλου είναι ο Μπομπ Μπάουμαν, ο άνθρωπος που καθοδήγησε τον Φελπς στη μυθική του καριέρα. Οταν ο Μαρσάν του είπε ότι ήθελε να κολυμπήσει και στους δυο τελικούς της Τετάρτης, γράφουν οι Times, ο Μπάουμαν του απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται. Οτι είναι ακατόρθωτο, επειδή ο χρόνος που μεσολαβεί, δεν επαρκεί για την αποκατάσταση του οργανισμού του μετά την καταπόνηση του πρώτου αγώνα. Το ίδιο πίστευε και η μητέρα του Μαρσάν, παλιά πρωταθλήτρια της πισίνας (είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992), όμως ο γιος της ήταν αμετάπειστος.
Για να διευκολύνουν τον συμπατριώτη τους, όσο μπορούσαν, οι διοργανωτές μετέθεσαν τον πρώτο τελικό λίγο πιο πίσω, και τον δεύτερο λίγο πιο μπροστά. Αλλά και πάλι, το κατόρθωμα του Μαρσάν ήταν ασύλληπτο. Στα 200μ. πεταλούδα εκθρόνισε τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη, Κριστόφ Μίλακ, με ένα φοβερό ντεμαράζ στα τελευταία 25 μέτρα της διαδρομής. Και 114 λεπτά μετά, στα 200μ. πρόσθιο, τερμάτισε πάλι πρώτος με τον δεύτερο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών.
Οι Γάλλοι έχουν «τρελαθεί» μαζί του. Σε όλους τους αγώνες του η κατάμεστη «Ντεφένς Αρένα» θυμίζει γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως τόνισε έκπληκτος ο αμερικανός κολυμβητής που τερμάτισε τρίτος στα 400μ. μεικτή ατομική. Χθες (Παρασκευή) οι 17.000 θεατές ανέβασαν τα ντεσιμπέλ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του: «Léon! Léon». Ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος έβγαλε το σακάκι του και πανηγύριζε όρθιος, με τις γροθιές του στον αέρα, καθώς τον παρακολουθούσε να τερματίζει πρώτος και πάλι.
Πριν από πέντε χρόνια ο Μαρσάν είχε σκεφτεί να εγκαταλείψει την κολύμβηση, όπως εκμυστηρεύτηκε σε πρόσφατη συνεντευξή του, καθώς πάλευε με την κατάθλιψη. Οπως εξήγησε στην Equipe ο ψυχολόγος του, Τομά Σαμί, «δεν κολυμπούσε απελευθερωμένος, αλλά με τον φόβο της αποτυχίας. Αναρωτιόταν αν είναι καλός αθλητής». Αλλά, ευτυχώς, κατόρθωσε να βγει νικητής στη μάχη με το «τέρας».
Πέρυσι, στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα, κατέρριψε και το τελευταίο «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Φελπς, στα 400 μέτρα μεικτή ατομική. Και εφέτος, συνέχισε να γράφει την ιστορία του ως ο νέος σούπερ-σταρ της πισίνας, με τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News