432
Ρωσικό άρμα μάχης σε άσκηση τον Δεκέμβριο του 2021 | REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo

Λευκός Οίκος: Προβοκάτσια για εισβολή στην Ουκρανία σχεδιάζει η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 10:27
Ρωσικό άρμα μάχης σε άσκηση τον Δεκέμβριο του 2021
|REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo

Λευκός Οίκος: Προβοκάτσια για εισβολή στην Ουκρανία σχεδιάζει η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 10:27

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζει προβοκάτσια στην ανατολική Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει δικαιολογία για την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα ακόμη και τον Φεβρουάριο.

Οι ισχυρισμοί, όπως σημείωσε ο Guardian, έγιναν την ίδια ημέρα με μαζική κυβερνοεπίθεση σε ιστοτόπους της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία κατέστησε δεκάδες από αυτούς μη προσβάσιμους, αν και κατά το Κιέβο δεν υπήρξε διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών. Παράλληλα, έρχονται νέες πληροφορίες για την μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία, ενώ έχουν προηγηθεί άκαρπες προσπάθειες για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Οι ΗΠΑ, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, θεωρούν ότι η Ρωσία «ήδη έχει αναπτύξει ομάδα πρακτόρων» για να πραγματοποιήσουν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, για πράκτορες εκπαιδευμένους σε μάχες μέσα σε πόλεις και στη χρήση εκρηκτικών για σαμποτάζ κατά των φιλορωσικών δυνάμεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου για μια δήθεν επίθεση που θα δικαιολογούσε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι η πρόκληση θα μπορούσε να πάρει τη μορφή επίθεσης σε προξενείο ή πρεσβεία, την οποία η Μόσχα θα απέδιδε σε ακροδεξιούς ουκρανούς αυτονομιστές.

Σε ένα άλλο μέτωπο στο οποίο δίνει βάρος η Ρωσία, τα κοινωνικά δίκτυα, η δραστηριότητα της Μόσχας επεκτείνεται, τονίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα δημοσιεύματα στα ρωσικά που κατηγορούν την Ουκρανία ότι είναι αυτή που σχεδιάζει με τους δυτικούς συμμάχους της επίθεση τριπλασιάστηκαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 3.500 την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για πιθανή προβοκάτσια ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα.

Μαζική κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή σημειώθηκε κυβερνοεπίθεση σε συνολικά 70 ιστότοπους της ουκρανικής κυβέρνησης, όπως μεταξύ άλλων του υπουργείο Εξωτερικών.

«Ουκρανέ! Ολα τα προσωπικά σου δεδομένα φορτώθηκαν στο δημόσιο δίκτυο. Ολα τα δεδομένα στον υπολογιστή έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα αποκαταστήσεις», αναφερόταν στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα πολωνικά σε μήνυμα που εμφανίστηκε σε ιστοτόπους που υπέστησαν επίθεση.

Το απειλητικό μήνυμα σε τρεις γλώσσες που εμφανίστηκε στους ουκρανικούς ιστότοπους | REUTERS/Valentyn Ogirenko/Illustration/File Photo

Το περιεχόμενο των ιστοτόπων «δεν τροποποιήθηκε και δεν σημειώθηκε καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων», διαβεβαίωσε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU. Ωστόσο, πολλοί ήταν για ώρες μη προσβάσιμοι, ενώ άλλων η λειτουργία ανεστάλη προληπτικά.

Η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε αργότερα την Παρασκευή, διαθέτει «προκαταρκτικές ενδείξεις» που υποδηλώνουν την πιθανή εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη μαζική κυβερνοεπίθεση. Η χώρα έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο ρώσων, όπως θεωρείται, χάκερ, όπως το 2017 εναντίον υποδομών κρίσιμης σημασίας και το 2015 εναντίον δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...