Στη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις», προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προχώρησε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, λίγο αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη συγκατάθεσή του στη διεύρυνση της Συμμαχίας προς τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και λίγο προτού συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης.
Οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Αγκυρα, επέμεινε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους οι οποίοι από την πλευρά τους επέμεναν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «παζάρεψε» το «ναι» του και άρα πρέπει να έλαβε κάτι σε αντάλλαγμα, πέρα από το ραντεβού με τον Μπάιντεν.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ενότητα της Δύσης, παρατήρησε κατά τα άλλα ο αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, που οδήγησαν στη θεαματική ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.
Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να έχουν τον ρόλο των μεσολαβητών στις συνομιλίες που διεξήγαγε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον υπογράμμισε την εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον τούρκο ομόλογό του για τις «ανησυχίες» του Ταγίπ Ερντογάν και «το πώς να ξεπεραστούν αυτές».
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών «πίσω από τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν την Τετάρτη διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ήθελαν να «εξασφαλίσουν την υποστήριξη» του αμερικανού προέδρου στη συμφωνία που είχε βρεθεί με την Τουρκία πριν καταλήξουν σε αυτή.
Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Μπάιντεν, ενώ ήταν στο Οβάλ Γραφείο με τον φινλανδό πρόεδρο, τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας για να συζητήσει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο αυτών χωρών που ιστορικά παρέμεναν αδέσμευτες.
«Εργαστήκαμε σχολαστικά για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών και Σουηδών, προσπαθώντας παράλληλα, δημοσίως, να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, ώστε αυτό το θέμα να περιστρέφεται γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από απαιτήσεις που θα μας προβάλλονταν», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News