Η μια υποψήφια σχηματίζει το σήμα της νίκης.
Η δεύτερη μια σφιγμένη γροθιά – το σύμβολο της δύναμης εν τη ενώσει.
Και η τρίτη μια ανθρώπινη καρδιά.
Νίκη, ισχύς, αγάπη: τα τρία πράγματα που ενώνουν, αντίστοιχα, την Βερόνικα Τσεπκάλο, την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και την Μαρία Κολεσνίκοβα.
Μετά από την άρνηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λευκορωσίας να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία των δύο πιο ισχυρών αντιπάλων του νυν προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο και συγκεκριμένα του πρώην τραπεζίτη Βίκτορ Μπαμπάρικο ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα και του ιδρυτή του Τεχνολογικού Πάρκου του Μινσκ, Βαλέρι Τσεπκάλο (ο οποίος αναγκάστηκε να διαφύγει στη Μόσχα προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη σύλληψη), φάνηκε ότι άνοιγε ο δρόμος για την επανεκλογή του «τελευταίου ευρωπαίου δικτάτορα», όπως αποκαλούν τον Λουκασένκο.
Και όμως.
Μετά από εσωτερικές και παρασκηνιακές διεργασίες, οι δύο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης για την προεδρία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις προσπάθειες τους και προτείνουν ως υποψήφια για την προεδρία την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία αποφάσισε να συμμετάσχει ως υποψηφία για την προεδρία όταν οι Αρχές απόρριψαν την υποψηφιότητα του συζύγου της, του δημοφιλή αντιφρονούντα μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι.
Ο Τιχανόφσκι συνελήφθη στα τέλη Μαΐου με την κατηγορία ότι επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού -μια σύλληψη η οποία πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες σε δεκάδες πόλεις της Λευκορωσίας.
Όπως αναφέρει ο Guardian, την Τιχανόφσκαγια στηρίζουν έμπρακτα τόσο η Βερόνικα Τσεπκάλο, σύζυγος του Βαλερί, όσο και η Μαρία Κολεσνίκοβα, η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Βίκτορ Μπαμπάρικο.
«Χρειαστήκαμε μόλις 15 λεπτά προκειμένου να μιλήσουμε οι τρεις μας και να τα βρούμε. Και αυτή ήταν η νίκη μας», είπε η Κολεσνίκοβα, προσθέτοντας ότι με την πράξη τους αυτή αποδεικνύουν στον ομοφοβικό και σεξιστή Λουκασένκο αυτονόητα πράγματα περί ισότητας των δυο φύλων.
«Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε “δεύτερες”, ότι είμαστε ίσες με τους άντρες και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τον κερδίσουμε», δήλωσε η Τσεπκάλο μετά από μια δημόσια δήλωση του Λουκασένκο, ο οποίος είπε ότι «στην πολιτική πρέπει να υπάρχουν μόνο άνδρες».
«Το σύνταγμά μας δεν είναι φτιαγμένο για μια γυναίκα», πρόσθεσε ο Λουκασένκο, «και η κοινωνία μας δεν έχει ωριμάσει σε σημείο που να μπορούν να ψηφίζουν οι γυναίκες» (!)
Η Τιχανόφσκαγια, από την άλλη, είπε ότι κατεβαίνει ως υποψήφια «από την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στον άντρα της».
«Αγαπώ τον σύζυγό μου, γι’ αυτό συνεχίζω τον σκοπό του», είπε σε ένα πλήθος χιλιάδων ψηφοφόρων σε ομιλία της στη πόλη Μπάρισο.
«Επίσης, αγαπώ τα παιδιά μου και θέλω να μεγαλώσουν σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έχουν το στόμα τους κλειστό. Αγαπώ τους Λευκορώσους, γι ‘αυτό θέλω να τους δώσω τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτοί τον πρόεδρο που θέλουν να έχουν», επεσήμανε.
Η τωρινή προεκλογική εκστρατεία είναι μακράν η πιο δύσκολη (και αμφίρροπη) για τον Λουκασένκο ο οποίος ηγείται της χώρας αδιάλειπτα εδώ και 25 χρόνια.
Η δυσαρέσκεια του κόσμου για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά του κορονοϊού αλλά και η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στην χώρα έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τότε που άρχισε η προεκλογική εκστρατεία έχουν συλληφθεί περίπου 1.200 άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Κάπως έτσι συνελήφθη και ο Μπαμπάρικο, έντονος επικριτής του Λουκασένκο, και από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης.
Ο πρώην επικεφαλής της εμπορικής τράπεζας Belgazprombank ανακρίθηκε μεν για τις κατηγορίες φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ωστόσο όλοι στη Λευκορωσία γνωρίζουν ότι συνελήφθη επειδή φέρεται να ειναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, με τον Λουκασένκο να νιώθει φυσικά πως απειλείται.
Η κράτηση του Μπαμπάρικο έσυρε χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους που σχημάτισαν μια αλυσίδα μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων στο κέντρο του Μινσκ, κουνώντας τις λευκοκόκκινες σημαίες της χώρας που χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση και φώναζαν «Ελευθερία!».
Εντωμεταξύ, ο Λουκασένκο… το βιολί του: κατά την διάρκεια μιας προ ημερών κυβερνητικής σύσκεψης κατηγόρησε τα ξένα ΜΜΕ ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις.
«Δεν μιλάω μεροληπτικά, αλλά είναι αυτοί [σ.σ: τα ΜΜΕ] που απευθύνουν τις εκκλήσεις για τις μαζικές ταραχές που βλέπουμε. Γιατί το ανέχεστε αυτό;» δήλωσε ο 65χρονος Λουκασένκο στους υπουργούς του και συνέχισε:
«Δεν πρέπει να περιμένετε το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Διώξτε τους τώρα από εδώ, αν δεν τηρούν [σ.σ: τα ΜΜΕ] τους νόμους μας και καλούν τον κόσμο σε συγκεντρώσεις εναντίον μας».
Οι διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν πάντως ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα αναδείξει και πάλι νικητή τον Λουκασένκο ο οποίος θα ασκήσει την έκτη κατά σειρά προεδρική του θητεία – και όλα αυτά ενώ από το 1995 η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει καμία εκλογική αναμέτρηση στην Λευκορωσία ως «αδιάβλητη και δίκαιη».
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε προ ημερών και μια σχετική δήλωση για το θέμα:
«Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι ζωτικής σημασίας. Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να διασφαλίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό αγώνα εν όψει των εκλογών της 9ης Αυγούστου. Όλοι οι ακτιβιστές που κρατούνται αυθαίρετα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Το κράτος δικαίου πρέπει να γίνει σεβαστό. Ο λαός της Λευκορωσίας ζητάει δημοκρατικές εκλογές».
Να σημειωθεί ότι η Λευκορωσία είναι ένα από τα έξι μετασοβιετικά κράτη που συμμετέχει στην Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ε.Ε. με σκοπό την ενίσχυση του εκδημοκρατισμού και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ε.Ε. τονίζει ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News