632
O Νούνιεζ πανηγυρίζει μπροστά από τους οπαδούς της Λίβερπουλ στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορούν άραγε οι Αγγλοι να ζήσουν χωρίς αυτά τα παιχνίδια; | Reuters

«Λευκή Βίβλος» στο αγγλικό ποδόσφαιρο

Sportscaster Sportscaster 23 Φεβρουαρίου 2023, 16:09
O Νούνιεζ πανηγυρίζει μπροστά από τους οπαδούς της Λίβερπουλ στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορούν άραγε οι Αγγλοι να ζήσουν χωρίς αυτά τα παιχνίδια;
|Reuters

«Λευκή Βίβλος» στο αγγλικό ποδόσφαιρο

Sportscaster Sportscaster 23 Φεβρουαρίου 2023, 16:09

Πέρασαν (σχεδόν) δυο χρόνια από τη μέρα που ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, αποκάλυψε τα σχέδια κορυφαίων συλλόγων, από τα πέντε σπουδαιότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, για τη δημιουργία μιας «κλειστής» λίγκας με την επωνυμία «European Super League» (ESL). Η λαϊκή κατακραυγή δεν επέτρεψε στους εμπνευστές της ESL να προχωρήσουν, και οι οπαδοί των αγγλικών club ήταν εκείνοι που είχαν προβάλει τη μεγαλύτερη αντίσταση. Η διοργάνωση των ελίτ έμεινε στα χαρτιά. Προσωρινά, όπως διαβεβαίωσαν ο Πέρεθ και ο Ανιέλι (της Γιουβέντους). Αλλά, στο εξής, όποιοι εξακολουθούν να ονειρεύονται και να μεθοδεύουν το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούν να υπολογίζουν στις αγγλικές ομάδες. Θα πρέπει να πορευθούν χωρίς αυτές.

Η υπ’ αριθμόν ένα αρμοδιότητα της νέας, ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής που θα εποπτεύει τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι να διασφαλίσει ότι κανένας σύλλογος του Νησιού δεν θα… βγει από το μαντρί των διοργανώσεων που έχουν τις ευλογίες της FIFA, της UEFA και της FA (αγγλική ομοσπονδία). Ο νόμος με τον οποίο, σύντομα, θα συσταθεί αυτή η Αρχή, θα της παρέχει την εξουσία ακόμη και να διαλύσει την επίδοξη αποστάτη, αποβάλλοντάς την από τα (τέσσερα) επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Η ιδρυτική διακήρυξη της ESL, στις 18 Απριλίου 2021, και η τάση φυγής που είχαν εκδηλώσει, τότε, ιστορικοί αγγλικοί σύλλογοι, επιδιώκοντας ακόμη μεγαλύτερα έσοδα, δεν ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να θεσμοθετήσει τη Ρυθμιστική Αρχή. Το σκεπτικό αυτής της κίνησης ήταν «να ξαναβάλει τους οπαδούς στην καρδιά του τρόπου λειτουργίας του ποδοσφαίρου, να διατηρήσει την πλούσια κληρονομιά και τις παραδόσεις των club που λατρεύουν οι φίλαθλοι, και να παραδώσει το ωραίο παιχνίδι στις επόμενες γενιές», όπως τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Για τους Αγγλους, το ποδόσφαιρο δεν είναι, απλώς, ένα σπορ. Είναι μέρος της κουλτούρας τους, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά «προϊόντα» που εξάγουν. Καθώς το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, και οι αγγλικοί σύλλογοι πέφτουν στα χέρια ξένων, ο ένας μετά τον άλλον, ένιωσαν την ανάγκη να διασφαλίσουν πως δεν θα χάσουν τον έλεγχο. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα μελετούσαν επί, περίπου, ενάμισι χρόνο. Οπως γράφει η Politico, επικεφαλής της ομάδας εργασίας που τα εισηγήθηκε, ήταν ο πρώην υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Τρέισι Κράουτς.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία στο σύνολό τους ονομάστηκαν «Λευκή Βίβλος», αφορούν:

Τον ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο της καταλληλότητας των ιδιοκτητών και των εκτελεστικών διευθυντών των club. Ενα τεστ πολλών σημείων θα αντικαταστήσει τη διαδικασία που εφαρμόζεται σήμερα από την Πρέμιερ Λιγκ, τη Φούτμπολ Λιγκ και την αγγλική ομοσπονδία, προκειμένου να εγκριθεί η μεταβίβαση συλλόγου σε νέο ιδιοκτήτη. Το νέο σύστημα αδειοδότησης, το οποίο θα επιβλέπει η νέα Ρυθμιστική Αρχή, θα απαιτεί, μεταξύ άλλων, από κάθε σύλλογο κάθε κατηγορίας, την υποβολή ενός business-plan. Στόχος είναι, η αποτροπή οικονομικών αστοχιών όπως αυτές που στο παρελθόν οδήγησαν κάποια club στο κατώφλι της πτώχευσης.

Τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των συνολικών εσόδων του αγγλικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι περισσότερες από τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ δεν έχουν καμία όρεξη να μοιράσουν περισσότερα χρήματα στους συλλόγους των χαμηλότερων κατηγοριών, όμως φαίνεται πως θα υποχρεωθούν να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Την καθοριστική συμμετοχή των οπαδών σε στρατηγικές αποφάσεις που «αγγίζουν» θεμελιώδη χαρακτηριστικά του συλλόγου τους. Οι ιδιοκτήτες και οι διοικήσεις δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγή ονόματος, εμβλήματος, χρωμάτων, ή έδρας μιας ομάδας, χωρίς τη συγκατάθεση των φιλάθλων – μελών της. Για την τήρηση (και) αυτής της διαδικασίας θα φροντίζει η νέα Ρυθμιστική Αρχή του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η Πρέμιερ Λιγκ υποδέχτηκε τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με ικανοποίηση: «Εκτιμούμε την αφοσίωση της Κυβέρνησης στην προστασία του προϊόντος και τη διασφάλιση ότι η επιτυχία του θα συνεχιστεί. Θα είναι καθοριστικό, να μη μειωθεί η αγάπη του κόσμου, ούτε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Θα συνεργαστούμε και με τους μετόχους, ώστε ο θεσμός του ανεξάρτητου ρυθμιστή να μην έχει αρνητικές συνέπειες στην Πρέμιερ, και να μη μειώσει τον ανταγωνιστικό και ελκυστικό της χαρακτήρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...