518
Η ασπρόμαυρη εικόνα ενός διάσημου στους φίλους της μουσικής ροκ τεχνίτη του 19ου αιώνα βρέθηκε σε ένα βικτωριανό άλμπουμ φωτογραφιών | Wiltshire Museum

Led Zeppelin: Ποιος εικονίζεται στο εξώφυλλο του δίσκου τους «IV»;

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 13:30
Η ασπρόμαυρη εικόνα ενός διάσημου στους φίλους της μουσικής ροκ τεχνίτη του 19ου αιώνα βρέθηκε σε ένα βικτωριανό άλμπουμ φωτογραφιών
|Wiltshire Museum

Led Zeppelin: Ποιος εικονίζεται στο εξώφυλλο του δίσκου τους «IV»;

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 13:30

Ενας άνδρας που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του άλμπουμ των Led Zeppelin «IV» αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατασκευαστής στέγης του 19ου αιώνα. Η φιγούρα είναι πιθανότατα ο Λοτ Λονγκ από το Μίαρ, στην αγγλική κομητεία του Γουίλτσιρ, φωτογραφημένος από τον Ερνεστ Φάρμερ.

Ο Μπράιαν Εντουαρντς, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE), βρήκε την αρχική εικόνα ξεφυλλίζοντας ένα άλμπουμ φωτογραφιών για μια άλλη έρευνά του. «Αναγνώρισα αμέσως τον άνδρα με τα ραβδιά – συχνά τον αποκαλούν ραβδάνθρωπο» ανέφερε σε ρεπορτάζ του BBC.

Μακροχρόνιος θαυμαστής του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin, ο Εντουαρντς είπε στο BBC Radio Wiltshire ότι «ήταν μια εντυπωσιακή αποκάλυψη». Το Μουσείο Γουίλτσιρ κατέχει από τότε τη φωτογραφία και σχεδιάζει να τη συμπεριλάβει σε έκθεση που προγραμματίζει για το επόμενο έτος.

Το άλμπουμ «Led Zeppelin IV», που κυκλοφόρησε το 1971, έχει πουλήσει περισσότερα από 37 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως και περιλαμβάνει τον ροκ «ύμνο» «Stairway to Heaven». Το εξώφυλλο είχε προηγουμένως περιγραφεί ως φωτογραφία ενός πίνακα τον οποίο φέρεται να ανακάλυψε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Ρόμπερτ Πλαντ, σε ένα κατάστημα με αντίκες, κοντά στο σπίτι του κιθαρίστα της μπάντας, Τζίμι Πέιτζ, στο Μπέρκσιρ.

Αλλά η εικόνα με κορνίζα που φαίνεται στο εξώφυλλο είναι στην πραγματικότητα μια έγχρωμη φωτογραφία ενός μέρους, η τοποθεσία του οποίου παραμένει άγνωστη. Ο Εντουαρντς –ο οποίος είναι μέλος του περιφερειακού κέντρου Ιστορίας στο UWE του Μπρίστολ– εξήγησε πώς ανακάλυψε ότι ο αρχικός φωτογράφος ήταν ο Ερνεστ Φάρμερ, ο οποίος πέθανε το 1944.

Το εξώφυλλο του εμβληματικού άλμπουμ «Led Zeppelin IV». Κυκλοφόρησε το 1971 και περιείχε το περίφημο «Stairway to Heaven» (Shutterstock/PHLD Luca)

Η μόνη ένδειξη στο φωτογραφικό άλμπουμ ήταν το μικρό όνομα του φωτογράφου (Ερνεστ), αλλά ο Εντουαρντς  ανακάλυψε εκατοντάδες βικτωριανούς φωτογράφους με αυτό το όνομα. Συνειδητοποίησε ότι η ποιότητα των φωτογραφιών υποδηλώνει ότι τραβήχτηκαν από επαγγελματία, οπότε άρχισε να αναζητά χημικούς, καθώς πολλοί από αυτούς ασχολούνταν τότε με τη φωτογραφία.

Ο Εντουαρντς ανακάλυψε έναν χημικό που εργαζόταν στο Σάλσμπερι, κοντά στο σημείο όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο οποίος είχε έναν γιο που ονομαζόταν Ερνεστ Φάρμερ, και στη συνέχεια βρήκε τον γραφικό χαρακτήρα του στο διαδίκτυο. «Μέρος των υπογραφών ταιριάζει με κάποιους γραφικούς χαρακτήρες στο άλμπουμ» εξηγεί. «Η ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει ένα αποτύπωμα αντίχειρα στη γωνία – φαίνεται σαν να είναι πρωτότυπη».

Το άλμπουμ φωτογραφιών περιέχει κυρίως απόψεις και αρχιτεκτονική από το νότιο Γουίλτσιρ και το Ντόρσετ και έχει τίτλο «Αναμνήσεις μιας Επίσκεψης στο Σάφτεσμπερι, Γουίτσαντιντ, 1892 – Ενα Δώρο στη Θεία από τον Ερνεστ». Στη συνέχεια, ο Εντουαρντς άρχισε να ερευνά τους κατασκευαστές στεγών από εκείνη τη χρονική περίοδο. Η έρευνά του έδειξε πως ο άνθρωπος που απεικονίζεται ήταν ο Λοτ Λονγκ, ο οποίος πέθανε το 1893.

Ο διευθυντής του Μουσείου Γουίλτσιρ, Ντέιβιντ Ντόσον, δήλωσε ότι η έκθεση που έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του επόμενου έτους θα έχει τίτλο «The Wiltshire Thatcher: a Photographic Journey Τhrough Victorian Wessex» (Ο κατασκευαστής στεγών του Γουίλτσιρ: Ενα φωτογραφικό ταξίδι στο βικτοριανό Ουέσεξ) και θα είναι ένας φόρος τιμής στο έργο του Ερνεστ Φάρμερ.

«Είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεις 80 χρόνια αργότερα πώς αυτό το φωτογραφικό θέμα των αγροτικών και αστικών αντιθέσεων αναπτύχθηκε από τους Led Zeppelin και έγινε το επίκεντρο αυτού του εμβληματικού εξωφύλλου» λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...