704
Ο Μπρουνό Λε Μερ, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, εδώ με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις 17 Ιαν. στις Βρυξέλλες, | REUTERS/Yves Herman

Λε Μερ: «Οι κανόνες της ΕΕ περί δημοσίου χρέους θα αλλάξουν»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 21:45
Ο Μπρουνό Λε Μερ, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, εδώ με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις 17 Ιαν. στις Βρυξέλλες,
|REUTERS/Yves Herman

Λε Μερ: «Οι κανόνες της ΕΕ περί δημοσίου χρέους θα αλλάξουν»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 21:45

Αν πιστέψει κανείς τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να απαλλαγεί από τον δημοσιονομικό κορσέ που τόσο πολύ κόστισε σε διόγκωση αρνητικών μεγεθών στις οικονομίες ορισμένων χωρών-μελών της. Ο Λε Μερ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει αποτυχημένη την (γερμανικής έμπνευσης) πολιτική που εφαρμόστηκε, αφού φούσκωσε το δημόσιο χρέος των υπερχρεωμένων, ακινητοποίησε την όποια ανάπτυξή τους και έστειλε στην ανεργία, στη μετανάστευση και στο κοινωνικό περιθώριο εκατοντάδες χιλιάδες ευρωπαίους εργαζομένους.

Μάλλον αποδεχόμενος την… καθαρή θέση ότι στην πραγματική ζωή ανάπτυξη χωρίς χρέος δεν γίνεται, ο Λε Μερ είπε στην ιταλική Repubblica και σε άλλα διεθνή Μέσα ότι ο διαβόητος κανόνας περί δημόσιου χρέους «είναι παρωχημένος». Το Σύμφωνο Σταθερότητας, λοιπόν, ενδέχεται να τροποποιηθεί με πρωτοβουλία της Γαλλίας, που ανέλαβε και την προεδρία της ΕΕ και η οποία στο ζήτημα αυτό συνεπικουρείται από τον ιταλό πρωθυπουργό και έμπειρο τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ο Λε Μερ μίλησε για «διάφορες προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι» και για «χρόνο πολύ που θα αφιερωθεί σε όλες τους».

Ο 52 χρόνων Λε Μερ, ένας από τους πιο «ψημένους» υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν, είναι αισιόδοξος άνθρωπος και διαθέτει αυτό που λέμε… διπλωματία: «Καθώς βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το πώς την αντιμετωπίσαμε από κοινού» είπε, χρυσώνοντας έτσι το χάπι και για τους «σφιχτούς» Γερμανούς και για τον όμιλο υποστηρικτών τους μέσα στην Ευρωζώνη. Για την προφανή αντινομία των λόγων του (αποτυχημένοι κανόνες χρέους μεν, υπερηφάνεια δε) έδωσε μία εξήγηση: «Ναι, ήταν μία αποτυχία, ωστόσο πήραμε το μάθημά μας, κάτι που δείχνει ότι η Ευρώπη έχει γίνει πολιτική δύναμη».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον θόρυβο γύρω από το δίλημμα «λιτότητα ή μη λιτότητα» ξεπερασμένη συζήτηση και δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αναρωτηθούμε αν πρέπει να δαπανούμε περισσότερα ή λιγότερα, αλλά να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των επενδύσεων που απαιτούνται». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, ωστόσο, ότι «οι προκλήσεις του 21ου αιώνα δημιουργούν την ανάγκη επιστροφής σε υγιή δημόσια οικονομικά». Το ζήτημα είναι, λοιπόν, ο τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου της «υγείας».

Στο κοινό πλαίσιο κανόνων της νομισματικής ένωσης, συνεπώς, η σταθερότητα θα υπερφαλαγγιστεί από τη λέξη ανάπτυξη – «ανάπτυξη σαν αυτή που είχαμε πριν από την κρίση» (τα ημέτερα μνημόνια, ωστόσο, είναι μία άλλη ιστορία). Η μαγική λέξη, για τον Λε Μερ, είναι η καινοτομία, όπως είπε: «Καινοτομία, καινοτομία και ακόμη περισσότερη καινοτομία». Η σταθερότητα, βέβαια, δεν θα εξαφανιστεί από το πλαίσιο, αφού «ναι, χρειαζόμαστε κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα, τους οποίους πρέπει να τηρούν όλα τα κράτη-μέλη».

Αρα το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι ξεπερασμένο στο σύνολό του, αλλά μόνο στο σκέλος που αφορά τον κανόνα περί δημοσίου χρέους. Ο Λε Μερ αναφέρθηκε στο χάσμα των ΑΕΠ μεταξύ χρεωμένων και μη χρεωμένων χωρών, στη διόγκωση των αρνητικών μεγεθών, και υπογράμμισε ότι η οικονομία δεν είναι μία ιδεατή και εξιδανικευμένη κατάσταση αλλά ωμή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο χρόνος των διαβουλεύσεων που θα γίνουν μεταξύ των εταίρων για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι επαρκής, αφού η αναστολή του καλύπτει ολόκληρο το 2022. Η προτεραιότητα θα είναι η διασφάλιση του υψηλού επιπέδου ανάπτυξης.

Αναφορικά με το (μείζον) ενεργειακό πρόβλημα, ο Λε Μερ επανέλαβε ότι για τη Γαλλία η έννοια της «πράσινης στροφής» δεν αποκλείει την πυρηνική ενέργεια σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές. Και αναγνώρισε σε άλλους (στους Γερμανούς) το δικαίωμα της επιλογής του φυσικού αερίου δίπλα στις ΑΠΕ: «Εναπόκειται σε κάθε-μέλος να καθορίσει το ενεργειακό του μείγμα» είπε, τονίζοντας ότι αναμένεται και η τοποθέτηση και της Κομισιόν (για την πυρηνική ενέργεια). Φυσικά το ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια θα απασχολήσει και το ECOFIN στη συνεδρίασή του της Τρίτης 18 Ιανουαρίου. Εκτός των άλλων, «επειδή οι τιμές στην ενέργεια αφορούν το μισό και πλέον του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών».

Στο σημείο αυτό ο Λε Μερ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση συνέδεσε την ενεργειακή πολιτική Πούτιν και την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με την ευρωπαϊκή πολιτική χαμηλών ρύπων άνθρακα. Είπε: «Αν θέλουμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι από ενεργειακής απόψεως, πρέπει να επενδύσουμε στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα». Στο τέλος των δηλώσεων του και κατόπιν σχετικών ερωτήσεων είπε ότι και η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ολαφ Σολτς «είναι σπουδαίοι ευρωπαίοι ηγέτες» αμφότεροι,  ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του Ντράγκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...