Ενώ Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αναμενόταν να συναντηθούν στη Γενεύη, σε μια προσπάθεια η διπλωματία να δώσει μια λύση στην ουκρανική κρίση, η Μόσχα τράβηξε το σχοινί, απαιτώντας όχι μόνο την απουσία του αμερικανικού-νατοϊκού παράγοντα από την Ουκρανία, αλλά και τη συρρίκνωση του ΝΑΤΟ στα σύνορα του 1997!
Οπως έκανε γνωστό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγη ώρα πριν ο επικεφαλής του, ο Σεργκέι Λαβρόφ, τα πει με τον αμερικανό ομόλογό του, οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία!
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997, τα οποία είχε αποδεχτεί τότε η αδύναμη Ρωσική Ομοσπονδία του Μπόρις Γέλτσιν, λίγα μόλις χρόνια από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.
Στο μεταξύ, οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και τους στέλνει για εντατική εκπαίδευση σε ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωσή τους, οι ουκρανικές υπηρεσίες ανέφεραν πως καύσιμα, αρκετά άρματα μάχης, πυροβολικό και όλμοι μεταφέρθηκαν μυστικά στην περιοχή από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα η ρωσική Δούμα συζητά να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής Βιατσεσλάφ Βολόντιν δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) να υιοθετηθεί έκκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να αναγνωριστούν οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.
Οι δύο ρωσόφωνες επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία τελούν από το 2014 υπό αυτόνομες διοικήσεις, που δεν αποδέχονται την κυβέρνηση του Κιέβου. Η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαρχίες αυτές βρίσκονται υπό την κατοχή αυτονομιστών και τρομοκρατών με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, ενώ η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρουσία στρατιωτικών της δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών, κατοικούν εκεί περί τα 3,6 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων 611.000 είχαν λάβει έως τον Ιούλιο του 2021 ταυτότητες του ρωσικού κράτους, μια διαδικασία, που συνεχίζεται, βάσει ειδικής ρύθμισης της ρωσικής κυβέρνησης για ταχεία αντιμετώπιση των σχετικών αιτημάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News