585
O ρώσος υπουργός Εξωτερικών με την ομόλογό του της Βορείου Κορέας στη συνάντησή τους στην Πιονγκγιάνγκ - Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι παραδόσεις όπλων στη Μόσχα από το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν ήδη αρχίσει | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Λαβρόφ και Μεντβέντεφ «βλέπουν» τώρα περιφερειακό ή ακόμα και πυρηνικό πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 10:41
O ρώσος υπουργός Εξωτερικών με την ομόλογό του της Βορείου Κορέας στη συνάντησή τους στην Πιονγκγιάνγκ - Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι παραδόσεις όπλων στη Μόσχα από το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν ήδη αρχίσει
| Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Λαβρόφ και Μεντβέντεφ «βλέπουν» τώρα περιφερειακό ή ακόμα και πυρηνικό πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 10:41

Τον κίνδυνο να μετατραπεί ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ σε περιφερειακή σύγκρουση υπογράμμισε σε δηλώσεις του από τη Βόρεια Κορέα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σε πιο δραματικούς τόνους και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό ή ακόμα και σε έναν παγκόσμιο πόλεμο!

Σε δηλώσεις του από την Πιονγκγιάνγκ, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη –σε συνέχεια της συνόδου κορυφής τον περασμένο μήνα στη ρωσική Απω Ανατολή μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του βορειοκορεάτη δικτάτορα  Κιμ Γιονγκ Ουν–, ο Λαβρόφ ύψωσε ασπίδα προστασίας και για τον έτερο σύμμαχο της Μόσχας, το Ιράν, λέγοντας ότι οι απόπειρες να κατηγορηθεί η Τεχεράνη για την κρίση στη Γάζα συνιστούν πρόκληση.

Και μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε η ανάφλεξη στη Γάζα να μην κλιμακωθεί περαιτέρω.

«Πόλεμος 100 ετών ή σύντομος πυρηνικός»

Σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Ιzvestia, o πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε τη σφαγή στο νοσοκομείο στη Γάζα «βάρβαρη πράξη που απαιτεί σθεναρή καταδίκη», εκτιμώντας όμως παράλληλα πως είναι προφανές ότι αυτή η επίθεση δεν θα είναι η τελευταία στα όσα τρομερά συμβαίνουν στην περιοχή.

Αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν επιλυθεί με σωστό και δίκαιο τρόπο, προειδοποίησε, ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο 100 ετών ή ακόμα και σε έναν σύντομο πυρηνικό πόλεμο.

«Ο μόνος τρόπος για να λυθεί οριστικά το ζήτημα είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με την εφαρμογή όλων των θεμελιωδών πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν από το 1947», σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συντηρήσει καμία ελπίδα, σημειώνει στο άρθρο του ο Μεντβέντεφ και συνεχίζει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση:

«Ελάχιστοι άνθρωποι ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για το Παλαιστινιακό, επιδιώκοντας μόνο στρατιωτικούς στόχους. Η εναλλακτική, ωστόσο, είναι σημαντικά χειρότερη: ένας πόλεμος που θα διαρκέσει άλλα εκατό χρόνια. Ή ακόμα χειρότερα: μια σύντομη σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων από περιφερειακές δυνάμεις με προοπτική επέμβασης μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων».

Οσο για τις σχέσεις της Μόσχας με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι βρίσκονται πλέον σε  νέο στρατηγικό επίπεδο:

«Μετά από αυτή την ιστορική σύνοδο κορυφής μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, έχουν φτάσει σε ένα ποιοτικά νέο και στρατηγικό επίπεδο», δήλωσε κατά τη  συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Βορείου Κορέας, Τσόε Σον Χούι και παράλληλα κατήγγειλε την «επικίνδυνη στρατιωτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, εναντίον της Βορείου Κορέας:

«Οπως και οι βορειοκορεάτες φίλοι μας, ανησυχούμε σοβαρά για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στην περιοχή και για την πολιτική της Ουάσινγκτον (…) Είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη μη εποικοδομητική και επικίνδυνη γραμμή», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους.

Η σύνοδος κορυφής του Σεπτεμβρίου και η νέα ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας  ενέτεινε τους φόβους της Δύσης ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σημειώνει σε ανταπόκρισή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι οι παραδόσεις ήταν ήδη σε εξέλιξη, με περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών να έχουν παραδοθεί στη Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε αντάλλαγμα, η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αποκτήσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και «προηγμένες τεχνολογίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Η Μόσχα απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει στοιχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...