257
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ | Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα περιμένει για πάντα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 12:55
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ
|Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα περιμένει για πάντα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 12:55

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να περιμένει για πάντα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να απαντήσουν στις απαιτήσεις της για την ασφάλεια και ότι θέλει μια λεπτομερή γραπτή απάντηση σε κάθε ρωσική πρόταση.

Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας είπε πως η Μόσχα θέλει να ακούσει ποιες προτάσεις λειτούργησαν και ποιες όχι με μία εξήγηση, και πως το σημείο-κλειδί είναι όλα να αναφέρονται γραπτώς.

Ο Λαβρόφ είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να πάρει μια απόφαση μόλις η Ρωσία λάβει μια απάντηση σημείο προς σημείο στις προτάσεις της, καθώς και αντιπροτάσεις από τη Δύση.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι η Ρωσία ελπίζει πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια θα επαναληφθούν έπειτα από μια σειρά συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις της Μόσχας.

Η Ρωσία, που έχει προκαλέσει αναταραχή στη Δύση αναπτύσσοντας στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία, έχει θέσει μια σειρά εγγυήσεων ασφαλείας που θέλει να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Ρωσία θέλει η αντιπαράθεση στην Ευρώπη για την ασφάλεια να επιλυθεί με αμοιβαίο σεβασμό και μια ισορροπία συμφερόντων. Η Μόσχα έχει διάφορες επιλογές για να απαντήσει, αν η Δύση απορρίψει τις προτάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια, είπε.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα έχει λόγους να πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν δυνάμεις κοντά στη Ρωσία τους ερχόμενους μήνες, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News