Νέες απειλές κατά της Δύσης εξαπέλυσε η Μόσχα την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τα ουκρανικά πλήγματα στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, στην πρώτη επίθεση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι ATACMS εντός του ρωσικού εδάφους.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα «σήμα» ότι η Δύση επιθυμεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του από το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου διεξάγεται η σύνοδος των G20, παραβλέποντας την κλιμάκωση από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων.
Πρόσθεσε ότι «χωρίς τους Αμερικανούς είναι αδύνατη η χρήση αυτών των υψηλής τεχνολογίας πυραύλων», ενώ υπενθύμισε και τις προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την περίπτωση χρήσης Δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο.
Τον Σεπτέμβριο ο ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει πως η χρήση αυτών των όπλων εντός της ρωσικής επικράτειας θα ισοδυναμούσε με «άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία».
Κατά τ’ άλλα, ο ρώσος υπουργός επιχείρησε να μετριάσει τη ρητορική περί πυρηνικών όπλων, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία παραμένει αυστηρά δεσμευμένη στη θέση ότι τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν αποτρεπτικά. Συμπλήρωσε, δε, ότι η επικαιροποιημένη πυρηνική στρατηγική της Μόσχας, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα, δεν διαφέρει ουσιαστικά από το πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πάντως, φάνηκε να υπονοεί ότι η Ρωσία μπορεί να απαντήσει στο Κίεβο κάνοντας χρήση πυρηνικών όπλων. «Η χρήση Δυτικών πυραύλων από το Κίεβο εναντίον της Ρωσίας, βάσει της νέας στρατηγικής, θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική απάντηση» ανέφερε στις δικές του δηλώσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν είχε επανειλημμένως επικαλεστεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία. Εκτοτε ο ίδιος μοιάζει να εγκατέλειψε σε σημαντικό βαθμό τη ρητορική αυτή, την οποία «ανέλαβαν» άλλοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης.
Παρά τις νέες υποσχέσεις της Μόσχας για αντίποινα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιλογές της είναι περιορισμένες, με τη χώρα να θεωρείται απίθανο να καταφύγει στην πυρηνική επιλογή, έγραψε ο Guardian.
Ωστόσο Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούσαν πολύ πιθανή μια κλιμάκωση της τρέχουσας ρωσικής εκστρατείας εμπρηστικών ενεργειών και σαμποτάζ που στοχεύουν την Ευρώπη.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών διερευνούν επί του παρόντος πρόσφατες ζημιές σε δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα, τα οποία υπέστησαν ζημιές σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στην εβδομάδα. Κάποιοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει ρωσική εμπλοκή» ανέφερε το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News