846
H έκφραση «ο Πύργος της Κολάσεως» αντιπροσωπεύει απόλυτα το τι συνέβη εκεί | REUTERS/Toby Melville

Λάθος υλικό μετέτρεψε σε πύρινη κόλαση τον Πύργο του Λονδίνου;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2017, 20:05
H έκφραση «ο Πύργος της Κολάσεως» αντιπροσωπεύει απόλυτα το τι συνέβη εκεί
|REUTERS/Toby Melville

Λάθος υλικό μετέτρεψε σε πύρινη κόλαση τον Πύργο του Λονδίνου;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2017, 20:05

Οι φλόγες που «έγλειφαν» τα παράθυρα, ο καπνός που υψωνόταν σε ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το Λονδίνο, την ίδια ώρα που αυξανόταν ο αριθμός των νεκρών, έκαναν την πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου να μοιάζει με τον απόλυτο αστικό εφιάλτη. Και ήταν…

Ο Πύργος, το κτίριο της δεκαετίας του ’70, αποτελείται από 24 ορόφους οι οποίοι φιλοξενούσαν εκατοντάδες ανθρώπους. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο Πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες. Αυτόπτες μάρτυρες και ένοικοι του κτιρίου των 24 ορόφων λένε ότι έγινε παγίδα θανάτου μέσα σε μόλις 15 λεπτά: αυτός ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε προκειμένου η πυρκαγιά να εξαπλωθεί και να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Μέχρι τώρα, τους 12 φθάνουν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την πυρκαγιά. Ωστόσο, η Αστυνομία αναμένει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους ένοικους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να σωθεί.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι η φωτιά η οποία ξεκίνησε από τον τέταρτο όροφο του Πύργου, επεκτάθηκε μέσα σε μόλις 15 λεπτά σε όλους τους ορόφους, προς τα πάνω.

Οπως σχετικά αναφέρει ο Εντουιν Χίθκοουτ, δημοσιογράφος των Financial Times και κριτικός Αρχιτεκτονικής, η γρήγορη επέκταση της φωτιάς πιθανώς να οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου, το 2016. Πρόκειται για ένα πάνελ από αλουμίνιο το οποίο έχει έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού, με μια επικάλυψη αλουμινίου, το οποίο αποτελεί μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων.

Αυτή, τονίζει ο Χίθκοουτ, μπορεί να μετέτρεψε τον Πύργο σε «σπιρτόξυλο» – όπως, άλλωστε, τόνιζαν και στις μαρτυρίες τους διασωθέντες ένοικοι.

Αυτή η επένδυση δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως μόνο στη Βρετανία -για την κάλυψη μεγάλων κτιρίων, όπως ο Γκρένφελ- αλλά και σε άλλα κτίρια. Μάλιστα, υπουργοί είχαν προειδοποιηθεί για την έλλειψη πυρασφάλειας που υπάρχει σε αυτή την επένδυση. Οπως μετέδωσαν πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει μία καταδικαστική έκθεση έπειτα από έρευνα σε εκατοντάδες πύργους διαμερισμάτων, τα οποία ελέγχθηκαν τη δεκαετία του ’90. Ομως, πέραν της παρατήρησης, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Ετσι, είναι δεδομένο ότι εκατοντάδες πολυώροφα κτίρια, σε όλη τη χώρα, είναι εξοπλισμένα με παρόμοια υλικά, για τα οποία βουλευτές είχαν προειδοποιήσει πολλά χρόνια πριν, ήδη από το 1999.

Τη μελέτη είχε πραγματοποιήσει ο αρχιτέκτονας Σαμ Γουέμπ, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μισά από τα κτίρια που ελέγχθηκαν δεν πληρούσαν τους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας. «Δεν είναι ανθεκτικά στη φωτιά και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εύφλεκτα», είχε δηλώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για μία «προαναγγελθείσα καταστροφή».

Μαζί με τα νέα παράθυρα τα οποία μπήκαν κατά την τελευταία ανακαίνιση του κτιρίου, αυτή η εύφλεκτη -όπως αποδείχτηκε- επένδυση είχε ως στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, την προστασία από τον καιρό και την καλύτερη εμφάνιση της πρόσοψης. Κανείς από τους κατασκευαστές δεν έλαβε υπόψη του ότι αντίστοιχες πυρκαγιές, που πήραν μεγάλες διαστάσεις λόγω της ίδιας επένδυσης, έχουν συμβεί στο παρελθόν στην Αυστραλία, τη Ρωσία και την Αραβική Χερσόνησο. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το υλικό έχει κριθεί υπεύθυνο για τη μεγάλη φωτιά σε πολυώροφο κτίριο στη Μελβούρνη τον Νοέμβριο του 2014, όταν ξέσπασε πυρκαγιά από αναμμένο τσιγάρο στον όγδοο όροφο, με τις φλόγες να φτάνουν μέσα σε μόλις 11 λεπτά στον 21ο όροφο του κτιρίου Λακρός.

Ταυτόχρονα, τα επίσημα έγγραφα της ανακαίνισης του Πύργου στο Δυτικό Λονδίνο δεν έχουν καμία αναφορά στην υποχρεωτική τοποθέτηση ενός είδους προστατευτικού τείχους το οποίο πρέπει να περιλαμβάνεται γενικώς σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών και ειδικώς από τη στιγμή κατά την οποία έγινε χρήση αυτού του εύφλεκτου υλικού, όπως αναφέρει η «Βίβλος» των ειδικών ασφαλείας κτιρίων. Η τοπική αρχή, στην οποία ανήκει ο Γκρένφελ στο Κένσινγκτον, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί αυτά τα τείχη πυροπροστασίας στους ορόφους και μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων οι οποίες τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Δείτε εικόνες του Πύργου, από το Reuters (REUTERS/Toby Melville)

Επίσης, η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια. Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι «η ανακαίνιση ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν στη δόμηση, στις πυρκαγιές, στην υγεία και ασφάλεια του οικοδομήματος και των κατοίκων».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ακόμη δεν έχει αποφανθεί για τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία και αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει. Αλλωστε, και η Tερέζα Μέι έδωσε εντολή για τη διερεύνηση των λόγων της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες ενοίκων για προβλήματα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου πληθαίνουν. Η «Ομάδα Δράσης Γκρένφελ», η οποία εκπροσωπεί τους ενοίκους του κτιρίου, υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές τις Αρχές για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ολα αυτά σε ένα έγγραφο υπό τον (προφητικό;) τίτλο «Παίζοντας με τη φωτιά». Στο έγγραφο, που απέστειλαν το 2013 στην αρμόδια δημοτική αρχή, αναφέρουν: «Πεποίθησή μας είναι ότι μια σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπιστούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία».

Και, εννοείται, όλοι εκείνοι που αγνόησαν το γεγονός ότι τοποθετήθηκε αυτό το πάνελ από αλουμίνιο στον πύργο Γκρένφελ, χωρίς καμία άλλη επένδυση-προστασία, και πιθανότατα οδήγησε στον θάνατο τόσες ανθρώπινες ψυχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...