780
Ο Εμπαπέ με φόντο ένα κύπελλο του Champion League. Σκοπός του είναι να σηκώσει γρήγορα ένα τέτοιο με τη «Βασίλισσα» | REUTERS/Juan Medina

Λάμψη και υποκρισία στην ενθρόνιση του Εμπαπέ

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουλίου 2024, 15:55
Ο Εμπαπέ με φόντο ένα κύπελλο του Champion League. Σκοπός του είναι να σηκώσει γρήγορα ένα τέτοιο με τη «Βασίλισσα»
| REUTERS/Juan Medina

Λάμψη και υποκρισία στην ενθρόνιση του Εμπαπέ

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουλίου 2024, 15:55

Τη μέρα που θα φορούσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, την ονειρευόταν από μικρός. «Νύχτες ατελείωτες», όπως τόνισε ο ίδιος. Εκείνο που, ίσως, δεν φανταζόταν, ήταν η υποδοχή που θα του επεφύλασσαν οι οπαδοί της «Βασίλισσας». Η φαντασμαγορική τελετή για την παρουσίαση του Κιλιάν Εμπαπέ ήταν sold out. Το μεσημέρι της Τρίτης (16/7) συγκεντρώθηκαν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για να τον καλωσορίσουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι. Στην αντίστοιχη εκδήλωση για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, το καλοκαίρι του 2009, ο κόσμος στις εξέδρες ήταν – δεν ήταν 60.000.

Για την πρώτη του γνωριμία με τους οπαδούς της νέας του ομάδας, ο 25χρονος γάλλος σούπερ-σταρ είχε προετοιμαστεί πολύ καλά. Είχε επιλέξει λόγια που θα μιλούσαν στην καρδιά τους, και είχε κάνει μαθήματα για να τα πει στα Ισπανικά, ώστε να τους «αγγίξει» ακόμη περισσότερο. «Τώρα έχω ένα νέο όνειρο, να φανώ αντάξιος της ιστορίας αυτού του club. Θα δώσω και τη ζωή μου για τη Ρεάλ», ανέφερε μεταξύ άλλων, και στο τέλος φίλησε το έμβλημα του συλλόγου στη λευκή φανέλα που φορούσε. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Εμπαπέ καθόταν πίσω από μια μινιατούρα του «Μπερναμπέου», την οποία του είχαν χαρίσει οι γονείς του στα 8 του χρόνια.

Δεν ήταν μόνον ο Εμπαπέ, αυτός που προσπάθησε -και κατάφερε- να συγκινήσει το πλήθος στις εξέδρες. Το έκανε και η Ρεάλ δείχνοντας στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου, εκτός από τα highlights της καριέρας του, και εικόνες από την επίσκεψή του στο Βαλντεμπέμπας (το αθλητικό της κέντρο) τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ήταν 14 ετών. Είχε προσκληθεί από τον σύλλογο για να συναντήσει τον Ρονάλντο, που ήταν το ίνδαλμά του. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος τότε τον είχε ξεναγήσει στις προπονητικές εγκαταστάσεις, βρισκόταν χθες στη σκηνή του «Μπερναμπέου».

Ενας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Κόσμου συνάντησε, επιτέλους, το πεπρωμένο του: αφίχθη στη Μαδρίτη για να υπηρετήσει το μεγαλείο της ομάδας που λατρεύει από παιδί. Αυτό ήταν το κόνσεπτ της εκδήλωσης. Μέσα στη γενική ευφορία για την -πράγματι- σπουδαία μεταγραφή, όλα όσα προηγήθηκαν δεν έχουν, πια, καμία σημασία.

Τρεις φορές είχε προσπαθήσει στο παρελθόν η Ρεάλ να αποκτήσει τον Εμπαπέ. Την πρώτη, το καλοκαίρι του 2017, είχε συμφωνήσει να καταβάλει στη Μονακό 150 εκατ. ευρώ (και άλλα 30 εκατ. ευρώ ως μπόνους), και είχε προσφέρει στον πατέρα του, που τον εκπροσωπούσε, ένα γενναιόδωρο συμβόλαιο. Αλλά η μεταγραφή δεν έγινε. Στη Ρεάλ έπαιζαν, τότε, ο Ρονάλντο, ο Μπέιλ και ο Μπενζεμά, και η οικογένεια φοβήθηκε ότι ο Κιλιάν δεν θα είχε αρκετές ευκαιρίες για να δείξει την αξία του. Ετσι, πήγε στην Παρί.

Η δεύτερη ήταν το 2021 και η τρίτη το 2022. Την τελευταία φορά η μητέρα και ατζέντης του, Φαϊζά Λαμάρι, η οποία χθες έκλαιγε από χαρά που ο γιος της αντάμωσε με την αγαπημένη του ομάδα, έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι στον πρόεδρο της Ρεάλ. Υπαναχώρησε από την (προφορική) τους συμφωνία, και ο παίκτης παρέμεινε στην Παρί Σεν-Ζερμέν, που έδωσε «γη και ύδωρ» για να τον κρατήσει κοντά της.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ το έμαθε από τα media, και έγινε έξαλλος. Ωστόσο, παρά τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του, που τον συμβούλευαν να μην ασχοληθεί ξανά με αυτή την υπόθεση (όπως αποκάλυψε το Athletic), ο πρόεδρος έβαλε στην άκρη τον πληγωμένο του εγωισμό και αποφάσισε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια. Ο Εμπαπέ, ο οποίος χθες ορκίστηκε ότι θα δώσει και τη ζωή του για τη Ρεάλ, δεν έγινε παίκτης της επειδή ήταν παιδικό του όνειρο, αλλά χάρη στην ακατανίκητη επιθυμία του Πέρεθ να τον προσθέσει στον μακρύ κατάλογο των galacticos.

Η οικογένεια του Εμπαπέ κοίταζε πάντα το συμφέρον της. Η Ρεάλ, το δικό της. Ετσι παίζεται το παιχνίδι στα επαγγελματικά σπορ. Μόνο οι οπαδοί παραμένουν ρομαντικοί και αισθηματίες, και έχουν ανάγκη να πιστέψουν ότι οι παίκτες αγαπούν την ομάδα τους όσο κι εκείνοι.

Ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, εισπράττοντας ως μπόνους (επειδή προτίμησε τη Ρεάλ) 101 εκατ. ευρώ. Διάλεξε τη φανέλα με το «9». Αυτή που φόρεσαν, μεταξύ άλλων, ο Μοριέντες, ο Κριστιάνο (πριν πάρει το «7») και προσφάτως ο Καρίμ Μπενζεμά. Αυτή που, για να την αποκτήσουν, οι οπαδοί θα χρειαστεί να πληρώσουν έως και 180 ευρώ – στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου υπάρχουν 11 διαφορετικές βερσιόν με το όνομα του Εμπαπέ.

«Μαδριλένοι, σήμερα (χθες) ήταν μια αξέχαστη μέρα για εμένα και την οικογένειά μου. Πραγματοποιώ το παιδικό μου όνειρο. Τόσα πολλά συναισθήματα! Σας ευχαριστώ για τη στήριξη και την αγάπη σας όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέλος της μεγάλης οικογένειας της Ρεάλ. Ανυπομονώ να αρχίσω να παίζω για τον καλύτερο σύλλογο στον Κόσμο. Hala Madrid!», έγραψε ο Εμπαπέ στο Instagram μετά τη γιορτή.

Το επίσημο ντεμπούτο του αναμένεται στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ εναντίον της Αταλάντα, στις 14 Αυγούστου στη Βαρσοβία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...